Sport

A Kínát megsértő olimpiai bajnok rövidebb eltiltásra számított

Decemberben óriási balhé kerekedett Burján Csaba egyik bejegyzéséből a közösségi médiában, az olimpiai bajnok gyorskorcsolyázó Instagram-oldalá tett Kínára sértő megjegyzést. A 25 éves versenyző bocsánatot kért ugyan, de a válogatott edzője, Csang Csing Lina a lemondását is beadta az eset miatt.

Magyar gyorskoris rasszista bejegyzése miatt mondott le a válogatott kínai edzője
Csang Csing Lina úgy felháborodott a magyar gyorskoris posztján, hogy azonnali hatállyal lemondott.

A fegyelmi tárgyalás után végül egy évre tiltották el Burjánt a versenyzéstől. A gyorskorcsolyázó szombaton a Nemzeti Sportnak adott interjút az esettel kapcsolatban, amelyben elárulta, ennél enyhébb büntetésre számított.

Meglepett az időtartam, rövidebb eltiltásra számítottam. De mivel ismerem a hátteret, tudom, mekkora problémát generált meggondolatlan cselekedetem, elfogadtam a döntést. Mostantól egyetlen feladatom van: előre nézni, és felkészülten visszatérni a jégre

– mondta Burján, hozzátéve, hogy nem fellebbez a döntés ellen, mert vállalni akarja a tettei következményét.

Az interjúból kiderül, hogy edzéseket látogathat, még ha nem is a válogatottét, így aztán minden edzésmódszert kipróbálhat, amit jónak lát. Az fel sem merült a 25 éves versenyzőben, hogy föladja a sportágat,szerinte gyávaság lenne így befejezni. Tanulni viszont lehet a történtekből.

„A közösségi médiát másként kell kezelnem, eddig én a barátaimmal való kommunikációra használtam, ezt át kellett értékelnem. Megtanultam azt is, hogy olimpiai bajnokként súlya van a szavaimnak, figyelnem kell arra, mit mondok és hogyan. Megtanultam azt is, hogy minden országnak megvannak a szabályai, és megértettem azt is, hogy Ázsiában a posztom egészen más hatásokat vált ki, mint a világ más tájain – arrafelé érzékeny témát érintettem, ma már tudom. Egy életre megtanultam.”

A beszélgetésből az is kiderül, hogy már nem haragszik a kínai edző, Lina sem, sőt a debreceni Európa-bajnokságon beszélgettek és elmondta a szakember, hogy várja vissza Burjánt a csapatba.

Kiemelt kép: Roberto SCHMIDT / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik