Sport

Autizmussal küzd a Siófok korábbi kézilabdaedzője

Amióta megkapta a pontos diagnózist, még boldogabb életet él Lars Rasmussen, a Siófok KC női kézilabda csapatának egykori edzője.

A 43 éves szakember sokáig nem is tudta, mi a baja, de elmondása szerint a legkisebb dolgokra is felkapta a vizet, egyre idegesebb és frusztráltabb lett.

„Végül azt mondtam a barátnőmnek: »Mi a franc van velem?« Azt felelte: »Te vagy a legtisztább példája az autizmusnak és az ADHD-nak.« Chanette pontosan tudta, hiszen a fia szintén autista. Manapság rendkívül szórakoztató látni engem és a nevelt fiamat, amikor ugyanazt csináljuk, miközben a nevelt lányom és Chanette furcsán néz ránk” – idézte a szakember a Daniasport.hu portál.

Rasmussen 2015-ben kapta meg a hivatalos diagnózisát az autizmusról, illetve az ADHD néven ismert hiperaktivitásról és figyelemzavarról.

Azóta folyamatosan kutatom a betegséget, azt érzem, hogy meg akarom osztani a saját tapasztalataimat másokkal, akik ugyanolyan helyzetben vannak, mint én. Segíteni akarok, ezért a történeteimmel és előadásaimmal azt szeretném bemutatni, hogy az autizmust a legjobb baráttá is lehet tenni

– nyilatkozta.

A tervek szerint Dániában, Grönlandon és a Feröer-szigeteken tart majd előadásokat, de immáron a Dán Autista Szövetség nagyköveteként.

„A mai napig arra gondolok, hogy mit jelentett volna számomra, ha a családom tudott volna erről fiatalkoromban. Minden sokkal könnyebb lett volna. De számomra a legfontosabb dolog a diagnózis, a megfelelő segítség és a gyógyszer beszerzése volt.

Fontos mindenkinek megmutatni, hogy soha nem késő segítséget kérni és kapni

– tette hozzá.

A korábbi 86-szoros dán válogatott balszélső játékosként többek között a német GWD Minden és a Team Tvis Holstebro csapataiban szerepelt.

A válogatottal 2008-ban Európa-bajnok volt, de nyert vb- (2007) és Eb-bronzot is (2006). 2010-ben a Horsensben kezdett el edzősködni, 2017-18-ban Siófokon dolgozott, majd a Kolding másodedzője és vezetőedzője is volt.

Kiemelt fotó: siofokkc.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik