Sport

Fucsovics megnyerte az első szettet, aztán jött a Federer-henger

Roger Federer négy játszmában legyőzte Fucsovics Mártont az Australian Open nyolcaddöntőjében.

Fucsovics és Federer korábban két alkalommal találkoztak egymással, 2018-ban szintén az Australian Open nyolcaddöntőjében játszottak, akkor a svájci három szettben győzött, majd tavaly a dubaji negyeddöntőben szintén ő bizonyult jobbnak.

Most a torna centerpályáján, a Rod Laver Arenában Fucsovics magabiztosan kezdett, a negyedik játékban például két látványos nyerőt ütve hozta az adogatását. A hatodik játékban ismét volt két közönségszórakoztató labdamenet, az elsőnél Federer beejtette finoman a labdát a háló mögé, és bár Fucsovics befutotta, a pont a hálónál álló svájcié lett, a másik pontot viszont Fucsovics csinálta meg egy szenzációs, futtából elengedett tenyeressel. 3-3-ig mindenki hozta a saját adogatójátékát,  aztán a hetedik gémben Fucsovics három bréklabdához jutott, és a harmadikat meg is csinálta.

Innentől arra kellett figyelnie, hogy hozza a két adogatójátékát, és ez teljesült is, így Fucsovics először nyert játszmát a 20-szoros Grand Slam-győztes ellen, és ezzel egyből szettelőnybe került.

A második játszmában Federer nullára nyerte az első szervagémjét, aztán a második játékban brékelte Fucsovicsot, amikor a magyar játékos egy könnyűnek tűnő tenyerest outra ütött. Az addig a magyar szurkolókat leszámítva jórészt csendben üldögélő közönség egyből feléledt, Federer pedig agresszívabb játékra váltott, és csak egy játékot engedélyezett Fucsovicsnak, akinek az önbizalma is megcsappant kissé.

Federer nem vette le a lábát a gázról, a harmadik játszma első játékában két bréklabdához jutott, és a másodiknál úgy rövidített, hogy azt Fucsovics már nem érhette el. A harmadik gémben jött egy újabb brék a harmadik kiemelttől, majd Fucsovics jutott két bréklabdához, és amikor a másodikat sem tudta kihasználni, mert hosszút ütött, frusztráltan kiabált egy nagyot.

Federer az utolsó tizenegy játékból tízet nyert meg, aztán Fucsovics végre megtörte a nagy sorozatot, sőt brékelni is tudta Federert, aki sajnos gyorsan visszavette a szervagémet, mielőtt még ellenfele belelendült volna.

A harmadik játszma nyolcadik játékában megint volt egy bréklehetősége Fucsovicsnak, de nem tudta kihasználni, Federer pedig egy remek röptével lezárta a szettet.

A negyedik játszma elején Federer a háló segítségével jutott bréklabdához, és Fucsovics ki nem kényszerített hibája miatt egyből előnybe is került. 3-1-nél Federer eldönthette volna a meccset, de Fucsovics két bréklabdát hárítva 4-1 helyett 3-2-re alakította az állást. A magyar játékos újabb adogatásánál megint két lehetősége volt a svájcinak, aki labdamenet közben állította meg a játékot, jelezve, hogy Fucsovics ütése hosszú lett, és a Sólyomszem bebizonyította, hogy neki van igaza, így egy gémre került Federer a továbbjutástól.

A negyedik szett nyolcadik játékában az első két meccslabdát még elrontotta Federer, de a harmadiknál Fucsovics a hálóba vágta a labdát, így a svájci lezárta a 2 óra 11 percig tartó mérkőzést, és 57. alkalommal játszhat negyeddöntőt egy GS-tornán. A 27 éves Fucsovics várhatóan az 54. helyre jön fel a világranglistán.

A hétszeres bajnok Novak Djokovic magabiztos győzelemmel jutott be a legjobb nyolc közé, a címvédő a 14. kiemelt argentin Diego Schwartzmant búcsúztatta 2 óra 6 perc alatt.

A 12. helyen rangsorolt Fabio Fognini fordulatos meccsen kapott ki a világranglistán 100. Tennys Sandgrentől, az olasz játékos a második szettben 0:4-ről kapaszkodott vissza hiába, a bíró büntetőpontot ítélt ellene fegyelmezetlenség miatt, majd 3 óra 25 perc elteltével az amerikai ünnepelhetett.

A nőknél a világelső Ashleigh Barty 6:1-re bukta a második játszmát az amerikai Alison Riske (19.) ellen, ám a döntő felvonásban végül riválisa fölé kerekedett. Véget ért a 15 éves amerikai Cori Gauff menetelése, a korábban a címvédő Oszaka Naomit is legyőző csodagyereket honfitársa, a Moszkvában született Sofia Kenin verte.

Australian Open, nyolcaddöntő:

férfiak:
Federer (svájci, 3.) – Fucsovics (magyar) 4:6, 6:1, 6:2, 6:2
Djokovic (szerb, 2.) – Schwartzman (argentin, 14.) 6:3, 6:4, 6:4
Sandgren (amerikai) – Fognini (olasz, 12.) 7:6 (7-5), 7:5, 6:7 (2-7), 6:4
Raonic (kanadai, 32.) – Cilic (horvát) 6:4, 6:3, 7:5

 

nők:
Barty (ausztrál, 1.) – Riske (amerikai, 18.) 6:3, 1:6, 6:4
Kvitova (cseh, 7.) – Szakkari (görög, 22.) 6:7 (4-7), 6:3, 6:2
Kenin (amerikai, 14.) – Gauff (amerikai) 6:7 (5-7), 6:3, 6:0
Dzsabur (tunéziai) – Vang (kínai, 27.) 7:6 (7-4), 6:1

Kiemelt kép: MTI/AP/Dita Alangkara

Ajánlott videó

Olvasói sztorik