Élő Sport

Kézi-Eb: kikaptunk Portugáliától, nem leszünk ott az olimpián

Az erejével a torna végére elkészülő magyar férfi kézilabda-válogatott 34-26-ra kikapott Portugáliától az Európa-bajnokság középdöntőjének utolsó fordulójában. Az eredmény azt jelenti, hogy a férfiak biztosan nem lesznek ott az olimpiai selejtezőben.

Nem kezdtük rosszul a meccset, Mikler bravúrokkal segítette a csapatot, a gólok is jöttek, 4-3 után azonban jött egy bő hétperces blokk, ami alatt a portugálok megfordították az állást. Innentől kezdve rohantunk az eredmény után, és ugyan a 22. percben sikerült egyenlíteni (10-10, majd 11-11), a félidő végén örülni kellett, hogy nem adtak meg egy gólt az ellenfélnek, mert így csak kétgólos hátrányban voltunk (14-16).

A második játékrészben Portugália egyre jobban játszott, és ugyan voltak fellángolásaink, látszott, hogy mindössze 18 óra telt el az utolsó két középdöntős mérkőzésünk között, egyre inkább fáradt a csapat, több lett a hiba. Két gólnál jobban már nem tudtuk megközelíteni a riválist, amely 20-22 után négy gólt dobott zsinórban, amivel el is döntötte a meccset. Már csak az volt a kérdés, mekkora lesz a különbség, a kulcspillanat pedig Balogh blokkolt lövése volt az 58. percben, ami után újabb gólt kaptunk lerohanásból. Nyolccal kaptunk ki, ami azt jelenti, hogy nem játszhatunk a helyosztón és alighanem az olimpiai selejtezőbe sem jutunk el.

Elméleti esélyünk maradt csak a selejtezőre az MTI szerint: csak akkor vehettünk részt, ha a hetedik helyen zárjuk a kontinensviadalt, és Szlovénia aranyérmes lesz. A svédek győzelme után azonban ez a lehetőség is elszállt.

Az összefoglaló:

Az Eb vége nem sikerült túl szépre ezzel a két vereséggel, de már azzal túlteljesítette a várakozásokat a csapat, hogy továbbjutott a magyar válogatott a csoportjából, az első helyen ráadásul. A végére, az olimpia szempontjából a két legfontosabb mérkőzésre ugyanakkor elfogytunk.

Bánhidi: Ha nyomás van rajtunk, tele a gatya
A magyar válogatott beállója szerint birkák vagyunk, mert mindig a végére hagyjuk a döntést.

Eredmény – kézilabda Európa-bajnokság, középdöntő

Magyarország – Portugália 26-34 (14-16)

 

Magyarország: Mikler – Bóka 4, Szita 1, Bánhidi 5, Győri 2, Balogh Zs. 5, Hornyák, cserék: Sipos, Ligetvári 4, Székely, Rosta, Máthé 4, Nagy B. 1, szövetségi kapitány: Gulyás István

 

lövések/gólok: 42/26 illetve 44/34

gólok hétméteresből: 4/2 illetve 5/5

kiállítások: 4 perc illetve 6

6-7

Mikler védett lábbal nagyot, de Sipos legyalulta Rui Silvát, amiért kapott egy kétpercest. Üres a portugál kapu, azaz kettős fórban támadhatnak, de döcög a játék, időt is kér a portugál kapitány.

6-7

Fontos gól, mi a szélről: Balogh játszotta meg Bókát, aki nem hibázott. 7 és fél perc után találtunk be ismét. Egyből kaptunk is rá egy gólt, de Balogh lövése átvánszorgott Quintanán a túloldalon, szóval szorongatjuk az ellenfelet.

4-6

Nem, ilyen nincs, megint kapufa… Most Győri lökete csattant a bal kapufán, arról pattant ki a labda. Szélre játszották ki a figurát a portugálok, Areia eredményes megint. Kettő van közte.

4-5

Quintana… Nagyon érzi ezen az Eb-n a portugál kapus, előbb Szita, majd Balogh lövését védte – már négy védése van, Mikler háromnál jár. De ott a negyedik! Fradeéval nézett farkasszemet, de fejbe dobták – a játékvezetők nem vették észre. Eladtuk a labdát viszont, Areia robogott végig a pályán, először vezet Portugália.

4-4

Nincs szerencsénk, kétszer is a kapufát találtuk el, pedig az első után megvolt a kipattanó. Ismét hét a hat ellen támadnak, Mikler védett ugyan, de Bóka szabálytalansága miatt hetest fújtak, Moreira pedig bedobta. Izgalmas, túl izgalmas eddig.

4-3

Nekünk is van beállónk, Bánhidi Bencének hívják, be is mutatkozik egy újabb góllal. Kapusukat is mezőnyjátékosra cserélik a portugálok, Mikler azonban ma is jó napot fogott ki, kézzel védett.

3-3

Balogh vetette rá magát a portugál falra és púpozta ki a hálót, viszont az ellentámadásban megint meg üresen maradt a portugál beállós, úgyhogy nem tudjuk lerázni őket.

2-2

Jól alakulnak eddig a dolgok, Mikler védett másodszor is, majd emberelőnybe kerültünk. Szita lökete viszont kimaradt, Cavalcanti a túloldalon a kapunkba pattint.

2-1

Balogh dobhatott hetest, de a lassan félisten státuszba kerülő Quinatana lábbal védett. A túloldalon Mikler egy távoli lövést védett, majd ütközött egy portugál játékossal, de folytatni tudják mindketten a játékot. A magyar kapusnak azért vannak fájdalmai.

Az első gólunknál asszisztot jegyző Győri most megtalálta a rést a falon, így újra nálunk az előny.

1-1

Jól kezdünk, a végletekig húztuk az első támadást, Bánhidi kapta meg a labdát, majd befordult és megszerezte a találkozó első gólját. A túloldalon is sikerült megjátszani a beállót, úgyhogy hamar megvolt az első gólváltás.

Megy a meccs!

Elkezdődött a mérkőzés, szürke-fehérben a portugálok, piros-fehér-zöldben a magyarok. Miénk az első támadás.

Egyik csapat sincs könnyű helyzetben, mert most csak egy nap telt el az előző forduló óta, sőt, a magyar válogatott mindössze 18 órát pihenhetett. Reméljük, sikerült regenerálódni.

Nézzük csak azt a matekot!

Az MTI vezette le a lehetséges forgatókönyveket. Mint írták, a válogatott akkor is továbbjut középdöntőből, és kijut az olimpiai selejtezőtornák egyikére, ha esetleg négy góllal kikap Portugáliától, de Izland legyőzi Svédországot. Ebben az esetben ugyanis a magyar, a portugál és az izlandi csapat egyaránt négy ponttal zárná a középdöntő malmői csoportját, az egymás elleni eredmények alapján körbeverés alakulna ki közöttük, vagyis a gólkülönbség döntene,

ami négygólos vereség esetén még a magyaroknak, ötgólos kudarcnál viszont már a portugáloknak kedvezne.

Izland már biztosan nem juthat el oda, mint ahogyan az Eb-ről a svédek sem, de ők a tavalyi világbajnokságon megszerezték az olimpiai selejtezős helyüket. Amennyiben a társházigazdák csapata szerda este legyőzi Izlandot, és a magyarok kikapnak Portugáliától, ugyancsak hármas pontazonosság alakul ki, ami a portugáloknak kedvez, mivel tíz góllal verték a svédeket, ebben az esetben tehát a magyarok búcsúznának.

Kik lehetnek a kulcsemberek?

Az EHF szerint magyar oldalon Bánhidi Bence, a portugáloknál Alexis Borges. Beállónk eredményességéhez nagy szükség lenne arra, hogy süljön átlövőink keze.

Csere a magyar keretben

Nem mentek annyira az átlövések a svédek ellen, így nem meglepő, hogy az általában bátran vállalkozó Bartók Donát van a meccskeretben a portugálok ellen.

Úgy érezzük, belső posztokon van szükségünk több emberre a portugálok ellen, így Tóth Ádám helyett Bartók Donát kaphat lehetőséget

– indokolta meg a döntést a szövetségi kapitány, Gulyás István.

MKSZ/Kovács Anikó
Olvasói sztorik