Élő Sport

Hiába a Mikler-bravúrok sora, kikaptak a magyar kézisek a házigazdától

A magyar kézilabda-válogatott 24-18-ra kikapott Svédország ellen az Európa-bajnokság középdöntőjének harmadik fordulójában.

A svédek érezhetően idegesen kezdték a mérkőzést, miközben Szita Zoltán góljaival rögtön nyomás alá kerültek. Mikler Roland szenzációsan kezdte a találkozót, ennek hála rögtön irányítani kezdtünk, de egy tízperces gólcsend miatt kiegyenlített meccs alakult ki. A félidő végére a Mikler-bravúrok ellenére is vezetést szereztek a svédek, de csak 9-10 állt az eredményjelzőn.

Térfélcsere után egészen másik svéd csapat jött ki a pályára és bár Mikler továbbra is állta a sarat, de érezhetően kisebb volt a magyarok lendülete. Jon Gottfridsson is feljavult középen, valamint Lucas Pellas is elkapta a fonalat, mindketten 5-5 gólig jutottak. A mieink nem találták a skandinávok ellenszerét, ráadásul rengeteg labdát adtak el, így a 48. perc után gólt sem dobtak. Eközben a svédek feljavultak és a hajrában nagyon elhúztak.

18-18 után hatot vágtak a svédek, de egyet sem kaptak, ezzel megnyerték a meccset.

Igazán nagy kár, mert Mikler tényleg elképesztően védett, 38 lövésből 14-et megfogott — igaz, Mikael Appelgren is 29-ből tizenegyet védett.

Mivel Szlovénia délután megnyerte a portugálok elleni mérkőzését, jelenleg harmadik helyen áll csoportjában a magyar válogatott, amelynek így legalább egy pont kell Portugália ellen az olimpiai selejtezőtornához.

Kézilabda Eb, középdöntő, 3. forduló, II csoport

Magyarország – Svédország 18-24 (9-10)
Malmö, Malmö Aréna
v.: Horacek, Novotny (csehek)

Magyarország: Mikler – Hornyák, Máthé 3, Bánhidi 3, Sipos, Szita 4, Győri 2, cserék: Bóka 1, Fekete 1, Balogh Zs. 2, Nagy B. 1, Ligetvári 1, Rosta, szövetségi kapitány: Gulyás István

lövések/gólok: 48/24, illetve 40/18
gólok hétméteresből: 1/1, illetve 1/1
kiállítások: 0, illetve 6 perc

Az állás: 1. Norvégia 8 pont, 2. Szlovénia 6, 3. MAGYARORSZÁG 4, 4. Portugália 2 (112-116), 5. Izland 2 (101-110), 6. Svédország 2 (88-97)

Kiemelt kép: Jonathan NACKSTRAND / AFP

7-7

A sánc kifogott a mieinken, a villámgyors ellentámadást Gottfridsson fejezte be góllal. Balogh Zsolt viszont rögtön egalizált.

6-6

Fekete Bálint viszont nem hagyta annyiban a dolgot, Győri szenzációs hát mögötti passzát váltotta gólra. Andreas Nilsson viszont nem jutott túl Mikler eszén, újra az előnyért támadhattak a magyarok.

5-6

Appelgren elkapta a fonalat, újabb védésével már ötnél jár, Mikler viszont a nyolcadikkal nem engedte a svédeket gólt lőni. Ligetvári kapufára vágta a maga lövését, ezután pedig Andreas Nilsson sajnos csak bedobta azt a fránya vezető gólt.

5-5

Chrintz a jobb szélen kapott jó labdát és Mikler feje fölött bevágta az egyenlítő gólt.

5-4

Ligetvári szép csel után dobta el a labdát, de Appelgren védeni tudott, a kipattanót pedig Nagy Bence kapu mellé lőtte. Mikler védett nagyot, majd nagy nehezen megszereztük a labdát, ezzel le is telt az emberhátrányunk. Balogh lövését simán fogta a svéd kapus, de a lerohanás nem jött össze, Mikler olvasta a játékot és elcsente az indítást. Ligetvári előbb ellépte magát, ezután viszont véget vetett egy tízperces gólcsendnek.

4-4

Máthét újra kiállították, miután megfogta Gottfridssont, pedig Mikler ezúttal is védeni tudott. Pellas a bal szélről betörve ezúttal nem hibázott, egyenlítettek a svédek.

Mikler szenzációs

11 perc alatt már három labdát adtunk el, amikor megpróbáltuk Bánhidit megjátszani és bár nem egyenlítettek a hazaiak, Appelgren védte Nagy Bence lövését. Ez volt az első hárítása, miközben Mikler már hat védésnél tart 9 lövést követően, miután Andreas Nilsson helyzetét is fogta. Ligetvári helyzete nem talált utat a kapuba, a svédek időt kértek.

4-3

Szita és Sipos nem értette meg egymást, Chrintz be is tört, de Mikler kirúgta a kapuba tartó labdát. Lagergren viszont már nem hibázta el a lerohanást, szépítettek a svédek.

4-2

Kiegészültünk, Bánhidi pedig kicsit kisodródott, így már nem tudta bevenni az ellenfél kapuját, Mikler viszont olvasta Pellas játékát és nem engedte, hogy bal szélről betörve, laposan  gurítson a kapuba. Elszórtuk a labdát, de Pellas kísérletét megfogta Mikler. Győri törte meg a gólcsendet egy óriási bombával, talpról tüzelt a bal felsőbe.

3-2

Máthé nyújtott kézzel lökte az emberét, így két percre kiállt, de Lukas Nilsson próbálkozását védeni tudta Mikler. Lehoztuk a kapust a támadás idejére és el is húztuk az időt, amennyire lehet. Szita ráadásul nem is hibázott, így elhúztunk két gólra, de túloldalt Pellas parádés emeléssel szépített.

2-1

Du Rietz csak ijesztgetett, végül rossz helyzetből kellett lőnie egy gyengécske támadás végén. Szita viszont olyan erővel tüzelt kapura, hogy a kapus csak beleérni tudott, védeni nem.

1-1

Szita Zoltán viszont a sánc fölött bevágta az első magyar gólt. Jött is Gottfridsson válasza, középről, talpról, lendületből tüzelt. A mieink viszont elkapkodták a lövést, Máthé jócskán mellé dobta a labdát.

0-0

Már-már hagyomány, hogy a második félidőben kezd támadóként a magyar csapat, ezúttal is védekeznünk kell elsőként. Siposék meg is fogták Gottfrídssont, Lagergren próbálkozását viszont megfogta Mikler Roland!

Okosan kell beosztani az erőnket

Gulyás István a mérkőzést felvezető interjújában külön kiemelte, hogy szerdán már Portugáliával kell összecsapni, így okosan kell majd cserélni is. Nem lesz könnyű dolga neki sem a mai mérkőzéssel.

11 éve nem nyertünk

A két válogatott eddig 42 alkalommal találkozott egymással, négy döntetlen mellett Svédország 21-szer, Magyarország 17-szer győzött. Utoljára 2009. január 29-én, a horvátországi vb középdöntőjében nyertek a mieink, akkor 31-30 lett a vége, ezzel ma is kiegyeznénk.

Az olimpia a tét

Emlékeztetőül: a középdöntőben a Szlovénia, Portugália, Izland, Ausztria, Csehország és Fehéroroszország hatósból kellene legalább ötöt megelőzni az olimpiai selejtezőtornás szerepléshez. Ehhez óriási lépés lenne a svédek legyőzése.

Minden szempontból remekelnek a magyarok

Ezt mondta megkeresésünkre Andreas Nilsson, a svéd válogatott egyik húzóembere. A Veszprém kézise nagyon fogadkozott, hogy nyerni akarnak, de remélhetőleg a magyar csapat jól felszívja majd magát.

A magyar védelemtől és beszólásoktól is tart a Veszprém svéd klasszisa
A keddi középdöntős mérkőzésen a svéd válogatott úgy léphet pályára hazai közönség előtt, hogy nem juthat már elődöntőbe. A magyar válogatott viszont igen, ráadásul az olimpiai selejtezőtorna a tét.
Olvasói sztorik