Sport

Magyar ördöggel kell megküzdenie a svéd válogatottnak a kézi-Eb-n

11 év után nyerhetünk újra

Ami a két csapat egymás elleni mérlegét illeti: a felek eddig 42 alkalommal találkoztak egymással, négy döntetlen mellett Svédország 21-szer, Magyarország 17-szer győzött. Tavaly a világbajnokság csoportkörében Svédország 16-15-ös félidő után 33-30-ra nyert. A magyarok legutóbb 2009. január 29-én, a horvátországi vb középdöntőjében győztek (31-30), a csapat jelenlegi menedzsere, Nagy László akkor hatszor volt eredményes.

Nem lehet annál bosszantóbb dolog, mint társházigazdaként, végig hazai környezetben játszva lemaradni egy világverseny elődöntőjéről. Ezt érezhetik át a svéd kézilabdázók, akik nem is teljesítettek olyan jól, hogy megérdemeljék az éremcsatát – talán ezt ki tudja használni kedd este a magyar válogatott is.

A svédek az első négy Eb közül négyet megnyertek, 2002 után viszont 16 évet kellett várniuk arra, hogy ismét négy közé jussanak: 2018-ban végül ezüstérmet szereztek. Ilyen előzmények után felfokozott volna a hangulat, de a göteborgi csoportkörben Svájc és Lengyelország legyőzése mellett 21-19-re kikaptak Szlovéniától, így pont nélkül jutottak be a középdöntőbe.

A magyar védelemtől és beszólásoktól is tart a Veszprém svéd klasszisa
A keddi középdöntős mérkőzésen a svéd válogatott úgy léphet pályára hazai közönség előtt, hogy nem juthat már elődöntőbe. A magyar válogatott viszont igen, ráadásul az olimpiai selejtezőtorna a tét.

Ott előbb kiütéses, 35-25-ös vereséget szenvedtek Portugáliától, majd 23-20-ra kikaptak Norvégiától, ezzel eldőlt, hogy nem nyerhetnek érmet.

Amikor egy vereség után felébredsz, mindig ürességet érzel. Nagyon kemény. Először azt kell átgondolnod, ez valóság vagy álom. Sajnos az előbbi, hogy már nem juthatunk el az elődöntőbe

– idézte az Expressen.se a kapus Mikael Appelgrent.

„Komoly lövő erővel rendelkező, hatalmas játékosaik vannak, akikre ki kellene lépni, de akkor megtalálják a beállósukat. Nem sokan várták, hogy Magyarország az elődöntőben játsszon” – nyilatkozta Andreas Nilsson, aki 2014 óta Veszprémben játszik.

Nagy László 20 év alatt sem tapasztalt ilyet a kéziválogatottnál
A játékosok azt kérdezgetik: „Úristen, mit csinálunk itt?”

A beállós elmondta, a magyar válogatottat irányító edzőtrióból Chema Rodríguez analitikus szemléletével nagyban hozzájárul a sikerekhez, ő testesíti meg azt a spanyol irányt, amelyet néhány éve Xavi Sabaté indított el. „Nem tudom, hogy Chema irányít-e elsősorban, mindhárman komoly munkát végeznek” – mondta.

Balogh Zsolt: Szerénynek kell maradni
Ha bárki elszállna az eredményektől, az idősebbek gyorsan visszarángatnák a földre.

Elárulta, hogy Magyarországon elképesztő érdeklődés övezi a sportágat, különösen Veszprémre és Szegedre igaz, hogy a média menyire figyelemmel kíséri a legkisebb rezdüléseket is.

Szerinte a jelenlegi generációváltás nagy lépés ahhoz, hogy a 2022-es hazai rendezésű Európa-bajnokságra egy jó válogatott épüljön.

Természetesen a svédek is külön figyelnének majd Bánhidi Bencére, akiről Max Darj, a Bergischer HC beállós azt mondta, egy igazi ördög.

Amikor ilyen nagyszerű beállóssal találkozol, sokat kell dolgozni, kicsit ki kell billenteni az egyensúlyából, nem szabad hagyni, hogy bejátszáshoz jusson

– mondta Darj.

Férfi kézilabda-Eb, középdöntő, II. csoport 3. forduló (kedd)

16.00: Portugália-Szlovénia
18.15: Norvégia-Szlovénia
20.30: Magyarország-Svédország

Kiemelt fotó: MKSZ/Kovács Anikó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik