Sport

Nagy László 20 év alatt sem tapasztalt ilyet a kéziválogatottnál

Nagy László nem akármilyen kézilabda-pályafutáson van túl, most azonban úgy érzi, ilyet 20 év alatt ő sem élt meg, mint ami a mostani fiatal csapattal történik az Európa-bajnokságon.

Nem is az eredményességre gondol, hiszen még soktényezős a végjáték, hanem arra, amilyen összetartó hangulatban menetel a jóval esélyesebb csapatok ellen is ez a nagyon fiatal válogatott. A csapatmenedzser – egyben szövetségi alelnök – a DIGI Sport híradójának elmondta, szerinte miben rejlik a Szlovénia legyőzésével elődöntőt érő helyre kerülő együttes ereje.

Összetartó ez a csapat, és nagyon jó azt látni, hogy mindenki ki tudott teljesedni.

„Azt gondolom, hogy mindenki a határait feszegeti, és ez úgy történik, hogy még egy picivel többet szeretne magából megmutatni. De ez nem viszi el a fejüket, hanem fegyelmezett próbálkoznak, de többet szeretnének. Talán ez a kulcs” – nyilatkozta Nagy László a Sport24-nek.

A korábbi világválogatott klasszis úgy érzi, ez a mostani Eb olyannyira különleges, hogy ilyen élmények talán még őt sem érték játékosként.

„Az alatt a húsz év alatt, amíg aktív játékos voltam, talán ilyen hangulattal nem is találkoztam. Most nem is azt mondom, hogy ilyen eredményt nem értünk el, mert annak még a közelébe sem vagyunk, de a mostani csapat tét nélkül, nyomás nélkül játszik. A játékosok az Eb minden percét élvezik, és kérdezgetik tőlem, hogy »Úristen, mit csinálunk itt?« Ez egy jó visszajelzés a számomra.”

Sokan a Gulyás István, Chema Rodríguez, Nagy László edzői hármas tökéletesen összehangolt szakmai munkájában látják a mostani sikeresség okait.

„Alapvetően a játékosok vannak fenn a pályán, ők cselekednek, mi csak irányvonalat adunk nekik. Számukra a legfontosabb az volt, hogy hitet, önbizalmat, bizalmat árasszunk feléjük. De azt is mindenféleképpen meg kell említeni, hogy Tord Ellingsen, az erőnléti edzőnk nagyon precíz, jó munkát végez, és a játékosokon látszik, hogy napról napra, majdhogynem azt lehet mondani, hogy jobb fizikai állapotban vannak.”

A jó fizikai állapotra, a tökéletes rehabilitációra a héten igencsak szükség lesz, hiszen a kedd esti svéd meccs vége és a másnapi portugál találkozó eleje között alig 18 óra lesz csak az újjászületésre.

A legfontosabb mindig a következő, jelen esetben a svéd mérkőzés, így arra készülünk. Vasárnap számunka a szlovén volt a legfontosabb, hétfőtől a svéd mérkőzés kell, hogy az legyen. Úgyhogy nem kalkulálunk, nem számolgatunk, nem tartalékolgatunk – a svéd mérkőzésre szeretnénk maximálisan felkészülni.

Elődöntőre, olimpiára egyáltalán nem gondolnak a csapattagok.

„Teljesen felesleges. Nekünk ebben a valóságban kell lenni, amiben jelenleg lépkedünk, ahol tartunk, amiben vagyunk. Egymásra, magunkra támaszkodunk, és ennek fejében vágunk neki a svéd mérkőzésnek.”

Kiemelt fotó: MKSZ/Kovács Anikó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik