Sport

Ezt mondta a kézilabda-válogatott kapitánya a feltámadás előtti szünetben

Gulyás István szövetségi kapitány szerint a magyar válogatott második félidei védekezésének köszönheti, hogy 24-18-ra legyőzte Izlandot az Európa-bajnokság harmadik csoportkörében.

Szenzációs feltámadással jutott tovább a kézilabda-válogatott az Eb-n
Öttel is vezetett már Izland, de ez sem állította meg a magyar csapatot.

A szakvezető kifejtette, hogy csapata az első félidőben támadásban hibázott sokat, de védekezésben is alaphibákat követett el, annak ellenére, hogy kevés gólt kapott. Szünet után a védekezésük nagyon szigorú lett, így Mikler Roland is nagyobb biztonságban érezte magát a kapuban, mert nem voltak tiszta lövések, ez volt a siker kulcsa.

A cél az volt, hogy ha kijönnek nyitott védekezésre, csináljunk egy-egyet, provokáljunk szabálytalanságot, akkor visszaállnak, és jöhetnek a kettő-kettők orrvérzésig a két beállóra. A letámadások nem jöttek a két kettes pozícióból, be voltunk szorulva, Máthé Dominikon előnyt szerzett az ellenfél. Bal kettőből kellett volna feljönni középre, de nem jöttünk, így az izlandiak tovább tudták játszani a labdát. Ez változott meg a második félidőben mindkét oldalról, az izlandiak nagyon be lettek csapdázva középre, és ezzel nem tudtak mit kezdeni

– magyarázta a kapitány, aki szerint támadásban az első félidőben sok labdát elszórtak a játékosok, nem azt játszották, amit megbeszéltek.

Szünetben így aztán rendezni kellett a sorokat, főleg nyugtatni kellett a szívvel-lélekkel hajtó kézilabdázókat.

„Mondtuk a játékosoknak, hogy ne törjenek össze, jöjjenek vissza szépen, szisztematikusan, gólról gólra. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy gondolt erre valaki. Ma is azt mondtuk az öltözőben, hogy lehet nyerni, de nem kötelező. Tegyenek meg mindent, tartsuk őket szorosan, legyünk ott a nyakukon, és akkor minden megtörténhet.”

Gulyás persze nagyon boldogok, hogy még legalább négy meccset játszhatnak a tornán.

Ezeket a játékosokat most megismeri Európa, ez sem egy utolsó szempont. Ez fontos állomás minden fiú pályafutásában, életében, és sokat hozzátesz az önbizalmukhoz.

A magyar csapat a középdöntőben pénteken a világbajnoki ezüstérmes Norvégiával, vasárnap Szlovéniával, kedden a legutóbbi kontinenstornán ezüstérmes Svédországgal, szerdán pedig Portugáliával találkozik. Az első két helyezett az elődöntőbe jut, a harmadik pedig az ötödik helyért játszhat.

Kiemelt kép: MKSZ/Kovács Anikó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik