Élő Sport

Őrült nagyot játszva állította meg a világbajnokot a magyar kézilabda-válogatott

A férfi kézilabda-válogatott 24-24-es döntetlent játszott a világ- és olimpiai bajnok Dániával az Európa-bajnokság E csoportjának második fordulójában.

A magyar válogatott nagyon meglepte a skandinávokat azzal, hogy nyitott védekezést választott hatosfal helyett. Az életükért küzdő dánokat alaposan megzavarta ez a taktikai húzás, lövéseik közül több is csúnyán kapu mellé szállt, ráadásul Mikler Roland is hamar elkapta a fonalat. A magyarok viszont nagy kedvvel játszottak és a félidő derekán egy 4-0-ás sorozatnak hála, Niklas Landin bravúrjai ellenére is vezetni tudtak végig. Félidőre félő volt, hogy elolvad az előny, de végül egy kis szerencsével 13-11-re behúztuk az első játékrészt.

Térfélcsere után sem változott sokat a játék képe, de sajnos a dánok összeszedték magukat pár percnyi bizonytalankodás után apránként átvették a meccs irányítását. Magnus Bramming mellett szépen lassan megérkezett a többi klasszis lövéshatékonysága, ezért is nagy dolog, hogy 11 lövést védett. A stabil védekezésnek és Balogh Zsolt magabiztosságának hála viszont sokáig őrizte a magyar csapat a kétgólos előnyt, pedig Landin embertelen teljesítményt nyújtva húsz lövést is kivédett.

A vége így igazi thriller lett, mert ellenfelünk egyetlen egyszer, 24-23-nál vezetett az utolsó percekben, de előbb egyenlített a magyar csapat, majd kivédekezte a világbajnok rohamát és időntúli szabaddobással akár nyerhetett is volna. Ez végül nem sikerült, de a döntetlen így is szenzációs eredmény.

Ezzel az eredménnyel jó helyzetbe került a magyar válogatott, mivel biztosan továbbjut, ha az Izland elleni utolsó csoportmeccsen nem kap ki.

Kézilabda Európa-bajnokság, E csoport, 2. forduló

Dánia – Magyarország 24-24 (11-13)
Malmö, Malmö Aréna
v.: Licis, Sondors  (lettek)
Magyarország: Mikler – Hornyák 3, Sipos, Bánhidi, Bóka 2, Ligetvári, Győri 1, cserék: Máthé 2, Balogh Zs. 7, Nagy B. 4, Rosta, Szita 5, Tóth Á., Bartók, szövetségi kapitány: Gulyás István
lövések/gólok: 52/24, illetve 42/24
gólok hétméteresből: 5/4, illetve 2/2
kiállítások: 8, illetve 2 perc

A csoport állása: 1. Izland 4 pont, 2. Magyarország 3, 3. Dánia 1, 4. Oroszország 0

Kiemelt kép: Andreas HILLERGREN / AFP

Bánhidi hanyatt esett, de nem magától

Két támadást is rosszul fejeztünk be, Lindberg viszont a jobb szélről nem hibázott. Ezután Larsen és Bánhidi kakaskodott egy kicsit, de ez nem zavarta meg a magyar fejeket, Nagy Bence betalált, de a túloldalon Lauge is, úgyhogy maradt a 7-6 nekünk.

Nem érzik a dánok a ritmust

Hornyák lerohanásból betalált, viszont túloldalon gólt kaptunk és bár Máthé Dominik a kapufára bombázta a helyzetét, belemenés miatt újra a magyaroké lett a labda, ami nagy szerencse, mert Győri Mátyás szenzációs bombagólt lőtt talpról a jobb fölső sarokba. Ráadásul Mikkel Hansen a fölső lécre dobta a büntetőjét, eddig szenzációs a magyar csapat, 6-4-re vezetünk.

Tartjuk a lépést a világbajnokkal eddig, sőt!

Mikkel Hansen büntetőből köszönt be, aztán Győri miatt Toft Hansen is sárgát kapott. Elvesztettük a labdát, de jött Mikler és szenzációs védéssel őrizte az egygólos előnyünket. Máthé viszont kapu mellé lőtt, Lauge viszont meglepte Miklert egy lapos, sunyi lövéssel. Szerencsénkre viszont olyan kényelmesen kocogtak vissza a dánok, hogy simán kiléphetett középkezdésből Bóka és nagyon higgadtan lőtte be a ziccerét.

Remekül kezdtünk!

Győri harcolt ki hetest, amit Balogh bevágott, majd egy pocsék dán lövésre Landin védése volt a válasz. Lindberg besárgult Győri lerántásáért, de Ligetvári kapu mellé durrantott. Möllgaard is jócskán kapu fölé vágta bal szélről a labdát, Hornyák viszont megmutatta neki, hogyan csinálja ezt egy vérbeli szélső! 3-1-re vezetünk!

Nyitott védekezéssel kezdünk

Akárcsak szombaton az oroszok ellen, most is a magyarok védekeznek a meccs kezdetén, elsőre remekül is, Sipos mellett nem lehetett már lőni. Nyitott védekezéssel kezdtünk, Bóka pedig lerohanásból vezetést szerzett, de a túloldalon azonnal jött is a válasz Damgaard jobb alsóba lőtt labdájával.

Izlandnak nagyon megy

Míg mi a saját meccsünk kezdésére várunk, Izland már péppé is verte az oroszokat: 34-23 lett a vége. Ha ma nem nyer a magyar csapat, őket kell majd elkapni.

Középdöntőt érne a bravúr

A két csapatnak komoly múltja van, az eddigi 42 találkozón 19 magyar győzelem és három döntetlen mellett húsz dán siker született. Amennyiben kiegyenlítenénk az örökmérleget, az biztosan Eb-középdöntőt jelentene számunkra, a világbajnok dánok pedig kiesnének. Óriási bravúr lenne.

Mindkét csapat cserélt

Gulyás István úgy döntött, hogy Fekete Bálint helyére beteszi Bartók Donátot. A mérkőzést felvezető interjúban arra hivatkozott a szövetségi kapitány, hogy midnenkinek szeretne játéklehetőséget biztosítani a tornán. A dánok is cseréltek egyet idők közben, Morten Olsen lett a válogatott tagja Jacob Holm helyett.

„Megpróbáljuk a lehetetlent"

Ezzel a mondattal vezette föl Bánhidi Bence a dánok elleni csoportmérkőzést, amely jól össze is foglalja, hogy mekkora túlerővel néz szembe a fiatalított magyar csapat. Márpedig ehhez az ellenfelünk szerint éppen Bánhidi teheti hozzá a legtöbbet, tőle tartanak legjobban a skandinávok.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik