Sport

Edzője adott pénzt a szövetség nélküli kéziválogatottnak az Eb-re

Csütörtökön érdekes hír jelent meg az egyik futballal foglalkozó bosnyák Twitter-oldalon. A szerző tőmondatokban azt írta, képzeljük el a történetet: „Egy nem létező kézilabda-szövetség. Blokkolt bankszámla. Egy csapat, amely nem tudja, megengedheti-e magának, hogy elmenjen a férfi kézilabda Európa-bajnokságra. Holnap ez a csapat képviseli Bosznia-Hercegovinát – története során először.”

Nagyon nem kellett keresni a hírek között, két hete ugyanis a bosnyák sajtó tele volt a történettel: a helyi kézilabda-szövetség csődbe jutott, ötmillió márka (2,5 millió euró) tartozása van, emiatt zárolták a bankszámláját. A csapatnak azonban pénzre lett volna szüksége, hogy eljusson az Eb-re – a csoportmeccseket a norvégiai Trondheimben vívja –, és egészen karácsonyig kérdéses volt, hogy megoldódik-e a probléma.

A kialakult helyzet nem újdonság, a Bosnyák Kézilabda Szövetség (RSFBiH) helyett már 2017-ben megalakult az Új Bosnyák Kézilabda Szövetség (RSBiH), azonban mindhiába. A legális működéshez ugyanis adószám kellene, az adóhivatal azonban jelezte, a bosnyák sporttörvény szerint az országban egy sportághoz csak egy sportszövetség tartozhat. Ennek megfelelően ez a testület nem adhat ki új adószámot.

Két hete Marinko Umicevic, az RSBiH elnöke megerősítette, hogy a válogatott ott lesz az Eb-n, mert sikerült kifizetni a szállodát, az utazást, és egy hazai sportszergyártó is meghitelezte a mezeket. Ugyanakkor bírálta Fadil Novalic miniszterelnököt, mert szerinte miatta vannak nehéz helyzetben.

Novalic kijelentette, a kormány feltétlenül támogatja Bosznia-Hercegovina kézilabdacsapatát, és adott is volna 340 ezer márkát, de sajnos a blokkolt számla miatt ezt nem tudta átutalni.

Egy új kézilabda-szövetség regisztrációját sem engedhetjük meg, mert az adóelkerülés lenne. A szövetségnek meg kell találnia a módját, hogy kötelezettségeinek eleget tegyen. Mi adnánk pénzt, de technikailag lehetetlen. Mi pedig nem akarjuk megsérteni a törvényt

– mondta.

Umicevic elmondta, hogy a válogatott szövetségi kapitánya, Bilal Suman 160 ezer márkát (80 ezer eurót) biztosított a válogatott számára – hogy ezt szponzoroktól kuncsorogta vagy saját pénzből adta, nem derült ki –, azonban az erről szóló papírokat az RSFBiH elnöke, Dario Pusic nem írta alá.

Az biztos, hogy hasonló esetben a FIFA már lépett volna, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség nem egyszer megtette, hogy a hasonló vitás eseteknél felfüggeszti az országot, és amíg a helyzet nem oldódik meg, egyetlen válogatottja sem indulhat világversenyen. Kérdés, az EHF-nál tudnak-e arról, hogy Boszniában évek óta két szövetség (egy csődbe jutott és egy bejegyezetlen fantom) és csődhelyzet van.

A válogatott pénteken a tavalyi vb-döntős Norvégia ellen kezdi meg Európa-bajnoki szereplését, a csoportban van még a kétszeres olimpiai, hatszoros világ-és háromszoros Európa-bajnok Franciaország, illetve Portugália.

Nem azért jöttünk ide, hogy másokat nézzünk, hanem hogy megmutassuk, mi is tudunk játszani. Komoly ambícióink vannak. Minden játékosomnak azt mondtam, élvezze az Európa bajnokságot, és minél több emléket raktározzon el magában

– nyilatkozta Bilal Suman kapitány.

A bosnyákok keretében három Magyarországon játszó kézis, Mirko Herceg (Gyöngyös), Vladimir Vranjes (Tatabánya) és Mirsad Terzic (Veszprém) található, de a Wisla Plock irányítója, Marko Tarabochia is itthon, Csurgón folytatja januártól.

A pénteki program1. forduló

B csoport
18.15: Ausztria–Csehország (Tv: Sport1)
20.30: Észak-Macedónia–Ukrajna

 

D csoport
18.15: Franciaország–Portugália
20.30: Norvégia–Bosznia-Hercegovina

 

F csoport
18.15: Szlovénia–Lengyelország
20.30: Svédország–Svájc

Kiemelt fotó: Mirsad Terzic, a Veszprém bosnyák légiósa (Fotó: Patric Soderstrom / TT NEWS AGENCY / AFP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik