Sport

Ha kikapsz Nadaltól, fizetünk neked

Vasárnap nagy bejelentést tett a német közszolgálati tévé, a ZDF és a Welt napilap, adataik szerint több mint 135 teniszező vesz részt egy világméretű fogadási botrányban.

Több országban, többek között Belgiumban, Spanyolországban, Franciaországban és az Egyesült Államokban zajlanak a vizsgálatok, az FBI állítólag már felvette a kapcsolatot a belga nyomozókkal. Azt állítják, hogy egy három ATP-címmel rendelkező top 30-as teniszező is belekeveredett az ügybe.

A Salzburger Nachrichtennek két osztrák teniszező is elismerte, hogy annak idején megkeresték őket, hogy segítsenek befolyásolni az eredményt.

A 45 éves Werner Eschauer 2007-ben volt pályára csúcsán, élete egyetlen ATP-döntőjét akkor vívhatta a hollandiai Amersfoortban (de kikapott a belga Steve Darcistól), és akkor a világranglista 52. helyén jegyezték. Abban az évben Rafael Nadallal került szembe a wimbledoni torna második fordulójában, amikor kapott egy hívást. Az ismeretlen arra akarta rábeszélni, hogy kapjon ki, és akkor pénz üti a markát.

Azt hittem, viccel, mondtam neki, inkább Nadallal beszéljen. Azt gyanítottam, valaki azt akarta ezzel kideríteni, fogékony és hajlandó lennék-e ilyesmire

– emlékezett vissza a történtekre. A mérkőzést természetesen a sokkal esélyesebb spanyol nyerte meg 6:2, 6:4, 6:1-re.

De edzőként is tapasztalt hasonló esetet: 2016-ban tanítványának, Gerald Melzernek ajánlottak fel pénzt azért, ha egy challengertorna döntőjében kikap. Melzer nyert, és jelentette az esetet.

A párosspecialista Philipp Oswaldot egy 2008-as helsinki challengerverseny előtt környékezték meg hasonló módon.

15 ezer eurót ajánlottak fel, ha elvesztettem az első fordulóbeli mérkőzésem, amelyen egyébként is esélytelen voltam. Sokkolt az eset, annyit mondtam, soha többet ne hívjon fel.

Kiemelt fotó: Werner Eschauer adogat a 2007-es, Rafael Nadal elleni wimbledoni mérkőzésen (GLENN CAMPBELL AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik