Élet-Stílus

Fogadási botrány: két olasz teniszezőt eltiltottak

Tiltott szerencsejáték miatt a férfi tenisztornákat szervező ATP eltiltotta az olaszok két játékosát, Potito Staracét és Daniele Braccialit.

A világranglista 31. helyén álló Starace hat hétig nem játszhat és 30 ezer dollárt köteles fizetni, míg Bracciali (258.) három hónapig nem szerepelhet és 20 ezer dolláros bírságot kapott. Mindkettőjük eltiltása január elsején lép érvénybe – írja az MTI.

Az olasz szövetség – az ATP-re hivatkozva – közölte, hogy Starace két éve öt teniszmérkőzésre összesen 90 dollár értékben, míg Bracciali 2004-ben és 2005-ben közel 50 találkozóra, egyenként öt dollárral fogadott. Saját összecsapásukat ugyan egyetlen alkalommal sem játszották meg, de a ATP előírásai szerint más teniszmérkőzésekre se tehettek volna tétet.

Túlzott szigor

Az olasz szövetség szerint túl szigorúak a kiszabott büntetések, és ezért panasszal éltek a férfi teniszezőket tömörítő szervezetnél. „Nyilvánvaló, hogy a saját mérkőzéseikre nem fogadtak. Nincsen arányban a büntetés a két játékos cselekedeteivel” – mondta a szövetség szóvivője.

Bracciali is túlzottnak érzi a három hónapos eltiltást. „Példát statuáltak velünk, és ezt könnyen meg is tehették, mivel nem vagyunk közismert sztárok. Nem akarom elhinni, hogy csak olaszok lennének érintve” – mondta a 29 éves teniszező a novemberben elmeszelt honfitársára utalva.

Rászálltak az olaszokra?

Alessio Di Mauro volt az első olyan játékos, akit az új korrupcióellenes szabályoknak megfelelően szankcionáltak. A világranglista 124. helyén álló olasz teniszező tavaly novembertől júniusig 120 esetben fogadott teniszmeccsekre egy internetes oldalon, ezért kilenchónapos eltiltást kapott november elején, és 60 ezer dollár büntetést is be kellett fizetnie.

„Az ATP szabályait a szervezet saját szája íze szerint értelmezi. Ráadásul soha nem is titkoltam a fogadásaimat, hiszen mindig a saját nevemen tettem meg a különböző meccseket” – nyilatkozta Bracciali.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik