Sport

Dánia alapozta meg a holland női kézilabda sikereit

Tizenhárom éve ugyan már vb-ötödik volt a holland női kézilabda-válogatott, az igazán nagy kiugrást azonban az elmúlt években érte el: a legutóbbi hat világversenyen bejutott a legjobb négy közé, ötször érmet is szerzett. Mindezt úgy, hogy a hazai amatőr bajnokság színvonala meg sem közelíti a kézilabda-nagyhatalmakét, így az erősnek tartott NB I-ét sem. De a holland és a magyar válogatott között mégis zongorázni lehet a különbséget.

A Daniasport.hu portál egy nagy összeállítást közölt a sportág hollandiai felemelkedéséről – nem véletlenül. Ahhoz, hogy a válogatott a világ egyik legjobbja legyen, nagyon sokat köszönhet a dánoknak, többek között Jan Pytlick szövetségi kapitánynak.

A dánokat Sydneyben, majd Athénban is olimpiai aranyhoz segítő szakember 1999-ben együttműködést ajánlott az akkori holland kapitánynak, Bert Bouwernek, és azt javasolta, küldjön néhány játékost a GOG Gudme csapatához.

Leszámolt saját klubedzőjével a holland kézis
„Ez tökéletes bosszú volt, egy ideig élvezni fogom” – Ambros Martín megkapta a magáét.

„Arról beszélgettünk, hogyan tudnánk fejleszteni a játékosokat. Megvitattuk azt a lehetőséget is, hogy esetleg a holland válogatott szabadkártyával induljon a dán bajnokságban, de ezt nem lehetett véghezvinni. Nem hiszem, hogy az én érdemem lenne minden, de én javasoltam neki, küldje a legjobb játékosait a dán ligába” – mondta Jan Pytlick

A hollandok az 1998-as hazai Eb-n, majd az 1999-es norvégiai vébén is csak 10. helyen zártak, így aztán az ötletből valóság lett.

Néhány tehetséges játékos érdekében a szövetség felvette a kapcsolatot a GOG-gal, az anyagi gondokkal küzdő klubot pedig egy holland milliomos, Ton van Born megsegítette, így a holland kézilabda gyakorlatilag befizette magát, hogy fejlődhessenek a játékosai.

A partnerek között megszületett a megállapodás, 2000 januárjában négy holland válogatott játékos Olga Assink, Natasja Burgers, Saskia Mulders és Monique Feijen megkezdte az edzéseket Gudméban.

Egy álom vált valóra, hogy a dán ligában játszhattunk. Számunkra Dánia a kézilabdázás Mekkájának számított

– nyilatkozta Feijen.

Mindannyian komoly erősítés jelentettek, a sikereik hatására pedig hazájukból még többen látták a felemelkedés reményét a külföldre igazolásban. Így egyre többen érkeztek a dán bajnokságba és a Bundesligába is, így került például egészen fiatalon a másodosztályú Holstebróba a későbbi győri sztár, Nycke Groot, vagy a SönderjyskE csapatához Estevana Polman.

Fiatal volt, de mégis céltudatos. A világ legjobbja akart lenni, tisztában volt képélességeivel, türelmes volt és tudta, ahhoz, hogy később igazán jó játékos váljon belőle, meg kell tennie a kötelező lépcsőfokot

– mesélte Grootról a Daniasport.hu-nak Kurucz Orsolya, a Békéscsaba, a Fehérvár, a Dunaújváros és az Esztergom egykori kapusa, aki 2003 decembere óta Dániában él, és a SönderjyskE együttesében a csapatársa volt.

Az új holland generáció 2015-ben érett be, amikor ezüstérmet szerzett a világbajnokságon. A riói olimpia 4. helyezése után a svédországi Eb-n ismét második lett, amit két éve egy vb-bronz, tavaly egy Eb-3. hely követett.

A japán világbajnokságon ugyan egy váratlan vereséggel nyitott Szlovénia ellen, de utána minden meccsét hozta a csoportban, riválisa pedig kiesett, így maximális pontszámmal jutott be a középöntőbe. Ott ugyan kikapott a németektől és a dánoktól, de Dél-Korea legyőzése is elég volt az elődöntőhöz.

Pénteken óriási csatában legyőzte Oroszországot 33-32-re, így magyar idő szerint vasárnap 12.30-tól ismét világbajnoki döntőt vív, az ellenfél Spanyolország lesz.

Kiemelt cikk: sd

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik