Sport

Kim Rasmussen: Az emberelőnyös játékunk katasztrofális volt, pedig dolgoztunk rajta

Kim Rasmussen, a magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya a Nemzeti Sportnak adott interjújában beszélt a csapat gyenge világbajnoki szerepléséről. Magyarország legjobbjai 14. helyen végeztek, miután a románok elleni vereséggel elúszott a középdöntő a csapat számára.

Drámai összeomlás után bukta a továbbjutást a női kéziválogatott a vébén
A félidőben hat góllal vezettünk, aztán a románok elkezdtek a kapust lehozva támadni, megszórtak minket a szélről és hetesről is. A középdöntő elúszott, de sanszos, hogy az olimpia is.

A dán szakember sok tanulságot leszűrt a tornán, az interjúban elmondta, hogy

  • kockázatot vállalt azzal, hogy fiatal kerettel utazott el a japán világbajnokságra, azonban azt is hangsúlyozta, ezeknek a játékosoknak fontos tapasztalatot jelentett a torna, mert más egy klubban nemzetközi meccset játszani, mint a válogatottban egy tornán;
  • a védekezésünk nagyjából jól működött, a kapusaink teljesítménye szintén elfogadható volt, a szélsőink is hozták magukat, Háfra Noémitől pedig nem elvárható, hogy ilyen fiatalon ötösével szórja a gólokat,
  • nem taktikai hiba okozta a román vereséget, hanem Cristina Neagu mellett nem lehet levédekezni mindenkit és kiemelte, az oroszok elleni ugyanez történt, csak ott a szélsőik többet hibáztak.

Persze adja magát a kérdés, hogy akkor mégis mivel volt a probléma?

Az emberelőnyös játékunk az egész torna során katasztrofális volt. Pedig sokat dolgoztunk rajta, és általában jól is működött, aztán itt a világbajnokságon hirtelen összeomlott. Számunkra is meglepő volt, de ezek a helyzetek mindig az önbizalommal, a mentális állapottal vannak összefüggésben. Az utolsó ember, akinek a kezében van a labda, három-négy lehetőség közül is választhat, de ha kicsit maga alatt van, és nincs meg a szükséges magabiztossága, nem tudja megcsinálni a jó passzt. A vb-selejtezőkön, a felkészülési mérkőzéseken vagy az edzéseken mindenki tudta a dolgát, a vébén aztán eléggé rosszul jöttünk ki ezekből a periódusokból

– idézi a napilap Rasmussent.

Rasmussen elküldése nem oldaná meg a magyar kézilabda problémáit
Története második legrosszabb világbajnoki eredményét érte el a magyar női kézilabda-válogatott. A szövetségi kapitány felelőssége nyilvánvaló, de a kialakult helyzetről kevésbé tehet.

A dán kapitány arra is kitért, hogy esze ágában sincs lemondania, addig folytatja majd a munkát, ameddig csak engedik neki. Rasmussen azt is elárulta, hogy ezek még csak az alapjai a jövő válogatottjának, mivel nagyon fiatal csapatról van szó. A románok elleni két perces büntetése is szóba került, ezt bár sajnálja, de továbbra is hiszi, hogy nem követett el kirívó dolgot.

A román meccs után sok pozitív visszajelzést kaptam a kézilabda világából, amelyek egyetértettek abban, hogy elvették tőlünk a továbbjutást.

Rasmussen az egyik őt érő állandó kritikára is reagált, elmondása szerint azért cserélt sűrűn, mert túl sok ingadozás volt a teljesítményekben, ezért ilyenkor inkább közbelépett.

Kiemelt kép: Lukasz Laskowski/PressFocus/MB Media/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik