Sport

Hatalmas hajrával tett csodát a férfi vegyes váltó az úszó Eb-n

150 méternél még a vert mezőnyben volt, azonban Lobanovszkij Maxim mindenkinél jobb időt úszott gyorson, így felhozta a második helyre a magyar 4×50 méteres férfi vegyes váltót a Glasgow-ban rendezett rövid pályás úszó Európa-bajnokság záró számában.

A Bohus Richárd, Horváth Dávid, Szabó Szebasztián, Lobanovszkij Maxim összeállítású csapat a délelőtti előfutamban 1:32.83 perces idővel megdöntötte az országos csúcsot, amelyet még 2015-ben a Földházi Dávid, Gyurta Dániel, Cseh László és Takács Krisztián alkotta négyes állított fel az izraeli kontinensviadalon (1:33.62).

Késely Ajna egyéni csúcsot úszva nyert Eb-bronzot
A magyar sportoló 400 gyorson is jól teljesített a glasgow-i rövid pályás Európa-bajnokságon.

Első emberként Bohus háton egy századot faragott tovább az est folyamán korábban felállított országos csúcsából (23.42), majd Horváth a mell után hetediknek váltott. Az 50 pillangón ezüstérmes Szabó a hatodik helyre jött fel, végül az 50 gyors bronzérmese, Lobanovszkij óriási úszással a második helyre hozta fel a csapatot, amely 1:32.10-zel újabb országos csúcsot állított fel.

A magyar váltások álomszerűen sikerültek, Szabó 0.07, Lobanovszkij pedig 0.02 másodperces reakcióidővel ugrott a medencébe, utóbbi 20.27-es utolsó 50 métere pedig több mint fél másodperccel volt jobb, mint az utána következő leggyorsabb versenyzőnek.

A futam után még percekig nem hirdettek győztest, s végül a finneket, a németeket és a norvégokat is kizárták. A számot az oroszok nyerték.

Mi Maximmal Győrben együtt úszunk, így nekünk megvan a váltásunk, de így együtt nem gyakoroltuk, ráadásul versenyen minden más. Kihoztuk magunkból a legjobbat

– mondta Szabó Szebasztián.

„Ezt az ezüstöt ő nyerte meg nekünk” – mondta Bohus Lobanovszkijról, aki angolul közbevágva szerényen úgy fogalmazott, hogy nem voltak mellette olyan gyors sprinterek, ezért tudta megelőzni a mezőnyt. Az orosz származású úszó külön kiemelte, hogy ebben a sikerben óriási szerepe van Gennagyij Tureckij szakmai munkájának is.

Szabó hozzátette, csak egy rövid ideig aggódtak, miközben a zsűri percekig tanácskozott a kizárásokról, ugyanis az M4 Sport kommentátorállásában ülő Petrov Iván megsúgta nekik, hogy nincs gond.

A magyar küldöttség így tizenegy éremmel zárta a 25 méteres medencében rendezett Eb-t.

Hosszú Katinka négy számban (400, 200, 100 vegyes, 200 pillangó) diadalmaskodott, Jakabos Zsuzsanna 400 vegyesen második, 200 pillangón harmadik lett, Késely Ajna 800 gyorson második, 400-on a harmadik helyen végzett, Lobanovszkij Maxim 50 méter gyorson zárt a harmadik helyen, míg Szabó Szebasztián 50 méter pillangón nyert ezüstöt.

Férfi 4×50 m vegyes váltó

1. Oroszország (Kliment Kolesnyikov, Vlagyimir Morozov, Oleg Kosztyin, Vlagyiszlav Grinyev) 1:30.63 perc
2. Magyarország (Bohus Richárd, Horváth Dávid, Szabó Szebasztián, Lobanovszkij Maxim) 1:32.10
3. Fehéroroszország (Viktar Sztaszelovics, Ilja Szimanovics, Jauhen Csurkin, Artyziom Masekin) 1:32.29

Kiemelt fotó: MTI/Illyés Tibor

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik