Sport

Naná, hogy Hosszú Katinka nyerte a 200 vegyest az Eb-n

Hosszú Katinka aranyérmet nyert 200 méter vegyesen szombaton a Glasgow-ban zajló rövidpályás úszó Európa-bajnokságon. A háromszoros olimpiai bajnok 2:04.68 perces idővel védte meg címét, míg a szám másik magyar szereplője, Jakabos Zsuzsanna 2:07.62 perccel a negyedik lett.

Hosszú a délelőtti előfutamban nem erőltette meg magát, 2:09.12 perces idővel nyerte futamát, míg Jakabos 2:09.42-vel érintette a falat, így összesítésben a harmadik és az ötödik pozíciót szerezték meg. A döntőben a pillangó után Hosszú csak ötödiknek fordult, de nagyszerű kidelfinezés után háton már elsőnek jött fel a víz alól, a mellre pedig fél testhossz előnnyel indult el. Az utolsó 50 méteren már egyértelmű volt, hogy gyorson nem fogják utolérni. A háromszoros olimpiai bajnok 2:04.68 perces idővel védte meg címét, míg a szám másik magyar versenyzője, Jakabos Zsuzsanna 2:07.62 perccel lett a negyedik.

Az MTI tudósítása szerint a 30 éves Hosszú 400 és 100 vegyesen, valamint 200 méter pillangón aratott sikere után a negyedik aranyát nyerte Glasgow-ban, ezzel pályafutása 20. elsőségét gyűjtötte be a 25 méteres kontinensviadalokon, amivel megelőzte Cseh Lászlót az összesített örökrangsor élén.

Hosszú 200 méter vegyesen 2013. július 27. óta őrzi veretlenségét, legutóbb 2012-ben az isztambuli rövidpályás-világbajnokságon nem nyert – akkor második lett a kínai Je Si-ven mögött –, sikersorozata a barcelonai nagymedencés vb óta töretlen. A mostani volt a 66. diadala vb-n, Eb-n, olimpián és világkupa-sorozatban.

Nagyon rossz volt ez a döntő, sok fordulót elhibáztam és vizet is nyeltem, ami rendkívül amatőr dolog. Nem volt összeszedett úszás, nekem valahogy sokkal jobban megy akkor, amikor tudom, hogy erős a mezőny és oda kell figyelnem. Sejtettem, hogy nem lesz nagy küzdelem a végén és emiatt talán egy kicsit »hátradőltem«. Szerettem volna 2:04 alatt úszni, ez viszont messze van attól. Arra azért büszke vagyok, hogy egy ilyen úszás is egy magabiztos arannyal jár

–  nyilatkozta az MTI-nek Hosszú.

Összegezve Eb-szereplését elmondta, négyből négy győzelmet aratni jó dolog, de mindig van mit tanulni, amiből előre tud lépni, ugyanakkor egyre nehezebb bekerülnie az élet-halál zónába. Hosszú nem sokkal az Eb előtt szakított edzőjével, Petrov Árpáddal, így Glasgow-ban a maga ura volt:

Egyre magabiztosabb vagyok, tudom, hogy mire van szükségem, a verseny előtt ki tudom magamnak találni a taktikát és figyelek rá, hogy betartsam. Ez mindenképp egy jó kezdés volt, de hosszú hónapok állnak előttem Tokió előtt.

Szabó Szebasztián ezüstérmet nyert 50 méter pillangón. A 23 éves magyar versenyző a délelőtti előfutamból 22.93 másodperces idővel a tizedik helyen ment tovább, az esti elődöntőben már sokkal erősebben úszott, és 22.47 másodperccel, futamában a második helyen biztosította helyét a fináléban. A dömtőben 22.35 másodperces idővel ért célba.

Szabó pályafutása első érmét szerezte magyar színekben világversenyen.

Németh Nándor nem jutott döntőbe 100 méter gyorson. A 20 éves magyar versenyző a délelőtti előfutamból 47.37 másodperces idővel a 11. helyen ment tovább, az esti elődöntőben 46.91-es egyéni csúccsal csapott célba, de nyolc századdal kicsúszott a döntős mezőnyből, és kilencedik lett.

Eredmény – női 200 vegyes

1. HOSSZÚ KATINKA 2:04.68 perc
2. Maria Ugolkova (Svájc) 2:06.59
3. Siobhan-Marie O’Connor (Nagy-Britannia) 2:06.74
4. JAKABOS ZSUZSANNA 2:07.62

Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik