Sport

Fél a magyar szélsőktől a román kézikapitány

Pénteken, magyar idő szerint délelőtt 11 órakor sorsdöntő mérkőzést vív a magyar női kézilabda-válogatott Románia ellen a Japánban zajló világbajnokság utolsó csoportmérkőzésén. A tét óriási, a mérkőzés dönt arról, hogy Spanyolország és Montenegró mellett melyik csapat jut tovább a középdöntőbe.

A magyarok számára a döntetlen is továbbjutást jelentene, az már biztos, hogy akármelyik válogatott megy tovább, pont nélkül folytatja majd a vébét.

Az MKSZ hivatalos honlapja szerint a magyarok a csütörtöki taktikai gyakorláson a románok elleni védekezésre koncentráltak. Ezen belül is az ellenfél sztárjának, Cristiana Neagunak a semlegesítése ígérkezik a legnagyobb feladatnak, aki szinte egyedül viszi a hátán az együttest, az eddigi 4 találkozón harmincszor talált be az ellenfelek kapujába, a Montenegró elleni vesztes meccsen tizenegyszer volt eredményes.

A mérkőzés a 99. magyar-román női válogatott találkozó lesz, eddig 56 magyar és 33 román siker született, 9 döntetlen mellett. A legutóbb 10 tétmérkőzésen egyaránt 5-5 sikert számlálnak a csapatok, az eddigi utolsó találkozón, a tavalyi Európa-bajnokság középdöntőjében pedig 31-29-es magyar győzelem született.

Tomas Ryde, a románok svéd szövetségi kapitánya azt mondta, egy éjszakát arra fordított, hogy a magyarok játékát elemezze. „Szükségem volt erre, mert végig kellett néznem, hogyan játszottak a szélsőik Montenegró ellen. Szélről 23 lövést ment kapura, ezért gondosan elemeznem kellett, hogy mi teszi olyan könnyűvé ezt számukra. Mert ezt nem szabad megengednünk” – nyilatkozta a Gazeta Sporturilornak.

Hozzátette, ki kellett találnia valamit arra az esetre is, ha esetleg Neagut emberfogással kivenné a játékból az ellenfél.

A CSM Bucuresti balátlövője szomorúan emlékszik a tavalyi Eb-mérkőzésre, amikor éppen a magyarok ellen szenvedett súlyos térdsérülést.

Biztos vagyok benne, hogy nagyszerű mérkőzés lesz, hiszen ezen múlik a továbbjutás

– mondta.

Crina Pintea január és június között a Győri Audi ETO KC játékosa volt, így tudja, mit várhat a meccsen. „A magyar játékosok nagyon motiváltak minden alkalommal, amikor Románia ellen játszanak. Nem lesz könnyű mérkőzés, de tőlünk függ minden. Ha jól megy a játék, akkor sem szabad azt gondolni, hogy érmet nyerünk, de ha rosszul állunk, akkor sem gondolhatunk arra, hogy nem tudjuk, hogyan kell kézilabdázni” – nyilatkozta a Prosport.ro-nak.

A C csoport állása

1. Spanyolország 8 p (+55)
2. Montenegró 8 p (+15)
3. Magyarország 4 p (+29)
4. Románia 4 p (-9)
5. Szenegál 0 p (-28)
6. Kazahsztán 0 p (-62)

A pénteki program
7.00: Montenegró-Spanyolország
7.00: Kazahsztán-Szenegál
11.00: Magyarország-Románia

Kiemelt fotó: SEBASTIEN BOZON / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik