Sport

Berecz Zsombor nyert 2000 eurót, de lyukakat foltozott vele

Berecz Zsombor, aki első magyarként szerzett indulási jogot a jövő évi tokiói olimpiai játékokra tovább folytatja remek sorozatát. A 2018-as kvótaszerző világbajnoki címe után idén augusztusban az előolimpián diadalmaskodott, és győzte le többek között a riói első angol Giles Scottot, míg hétvégén az Athens International Sailing Week vitorlásversenyén végzett az élen.

A vert mezőnyében ezúttal az olimpiai bronzérmes, Európa-bajnok francia Jonathan Lobert, a világbajnok svéd Max Salminen végzett többek közt.

Berecz a hat lebonyolított futamból kettőt megnyert, elért egy második és egy harmadik helyet is. A legjobb magyar finn dingis a tapasztalatait, az érzéseit mondta el a hunsail.hu-nak.

Kölcsönhajóval mentem és az árbócot is úgy kaptam, jó visszajelzés, hogy nem a saját cuccommal is eredményesen tudtam versenyezni. Nem tulajdonítok túlzott jelentőséget a mostani győzelemnek. Mondjuk abból a szempontból izgalmas és szokatlan volt, hogy ez volt az első pénzdíjas finnes verseny. Mindenki komolyan vette. Vérre ment a játék

– fogalmazott Berecz.

Berecz Zsombor: A balatoni kikötőkben több egó szorult az emberekbe a kelleténél
Az egyik legnagyobb magyar aranyesélyes a tokiói olimpián. Mégsem beszél róla senki. Szokatlanul őszinte interjú a világbajnok és előolimpia-győztes vitorlázóval sportágáról, a sportág hazai helyzetéről.

A győztes 2000, a második 1000, a harmadik 500 eurót kapott, ami első ránézésre szép summa, de egyben érdekes összevetésre is alapul szolgál.

A tokiói olimpián a magyar csapatnak momentán két kvótával rendelkező sportolója van, akire az elmúlt évek eredményei, folyamatos győzelmei okán favoritként, jó eséllyel a végső győzelem várományosaként tekinthetünk. 

Hosszú Katinka az egyik, Berecz Zsombor a másik. A FINA-úszóvilágkupákon Hosszú több számban is rajthoz állhat, egyetlen győzelme 1500 dollárt ér. Ezzel szemben Berecznek több napon keresztül hat futamon kellett megdolgoznia az elsőségért.

Ha ez nem lenne elég, az úszás Magyarországon kiemelt sportág, a vitorlázás csak reménykedik abban, hogy Berecz eredményein felkapaszkodik a 16 államilag búsásan támogatott szövetség közé.

Épp ezért az úszók valamennyi edzőtáborozásának és hivatalos versenyének a teljes költségét fedezi a szövetség, Berecz felkészülésébe ezzel szemben csak kis hányadába tud beszállni a Magyar Vitorlásszövetség, a nagyobb részt szponzorok állják.

Másképp egyik esetben az pénzdíj az egyén jutalma, másikban a verseny és az előtte-utána levő edzőtábor költségének csak kis hányadát fedező összeg.

Megnyertem az elsőnek járó pénzt, de azt már régen elköltöttem. Igazából csak lyukakat foltozunk, de akkor is jó érzés volt, tudtam örülni, ennyivel is beljebb vagyunk. Tudomásom szerint ez volt az első eset, amikor pénzdíjat lehetett nyerni. Amióta én finnezek ilyenre nem volt még lehetőség. Nem lenne rossz, ha ez nem egyszeri eset lenne. El tudnám képzelni a finn jövőjét így, akkor talán még megmenthető lenne

– vázolta a magyar vitorlázó a pénzdíj kontra pénzdíj, a profi úszó kontra profi vitorlázó közti különbséget.

Berecz Athénból visszautazott Rafinába, ahol előtte is edzőtáborozott. Egy hetet készül még itt, vasárnap utazik haza a hosszú távollét után, de egy héttel később, november 29-én már Melbourne-be utazik, ahol december 13-án kezdődik az idei világbajnokság, a Gold Cup.

A fő esélyes ki más lenne ezek után, mint Berecz Zsombor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik