Sport

Akadozott a vérmintákat szétverő úszó meghallgatása, mert félrefordították a kérdéseket

A nemzetközi Sportdöntőbíróságon (CAS) pénteken tartották Szun Jang többszörös olimpiai és világbajnok úszó meghallgatását. A tárgyalás egy tavaly szeptemberi esetről szól, amikor a 27 éves úszót ellenőrizni szerették volna otthonában, de ő utasította segítőit, hogy törjék össze a levett vérmintáit tartalmazó fiolákat, amit azok meg is tettek. A vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA eltiltását azért kerülte el, mert állítólag az ellenőrök nem tudták magukat megfelelően igazolni.

Súlyosan megbüntetnék a kalapáccsal dühöngő olimpiai bajnokot
Eddig olcsón megúszta a botrányt, de folytatódik az ügye.

A kínai sztárúszónak 2014-ben volt egy három hónapos eltiltása egy másik ügy miatt, de a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) felmentette, így szerepelhetett júliusban a kvangdzsui világbajnokságon, melynek egyik legmegosztóbb személyisége volt a történtek miatt.

Az volágbajnokság közönség nem kínaiakból álló része folyamatosan fütyülte, riválisai közül pedig az ausztrál Mack Horton és a brit Duncan Scott is úgy tiltakozott szereplése ellen, hogy nem állt fel a 200 és 400 méter gyorson is győztes úszó mellé a dobogóra.

A világ egyik legjobb úszóját már csak hazájában nem utálják
Szun Jang ünnepelt sztár Kínában, noha pályafutását végigkísérik a botrányok. Ki is ő és miért néz el neki annyi mindent a nemzetközi szövetség?

A Nemzetközi Doppingellenes (WADA) ugyanakkor a CAS-hoz fordult az ügyben, ezért kerülhetett sor pénteken a tárgyalásra.

Csakhogy a nyilvános ülésen rendszeresen félrefordították az elhangzottakat, amivel a meghallgatást és az úszót is megzavarták.

Először Szun Jang mutathatta be bizonyítékait, majd vallomást is tett, de már a bírák első kérdése után ügyvédjén keresztül jelezte, hogy nem megfelelő a fordítás. Az egyik kérdésben elhangzott “200 alkalom” helyett Szunnak azt fordították, hogy “200 milliliter vér”.

A háromszoros ötkarikás és 11-szeres vb-aranyérmes gyorsúszó mostani vallomásában ismét elmondta, hogy az ellenőrök nem igazolták magukat megfelelően, illetve azt is jelezte, hogy filmeztek az otthonában.

Kiemelt kép: Clive Rose/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik