Sport

A világbajnok magyar vitorlázó kifakadt: A vitorlázás szégyene, ami most történik

A Nemzetközi Vitorlás Szövetség november 4-én határozott a 2024-es olimpiára javasolt hajóosztályokról és a döntés rendkívül kedvezőtlenül alakult a magyarok számára.

Rendesen megszívatták a magyar vitorlázókat
Több olyan szám is kikerül az olimpiai programból, melyekben jók vagyunk.

Különösen azt a Berecz Zsombort rázta meg a hír, aki világbajnokként éremesélyesként indulhat Tokióban. A magyar vitorlázó a magyar szövetségnek adott nyilatkozatában mélységes felháborodásának adott hangot, amiért lényegében elveszik tőle a lehetőséget, hogy újra olimpián vehessen részt 2020 után.

A vitorlázás szégyene, ami most történik a World Sailingen belül. Jól megszervezett puccs volt, amikor megfelelő előkészítés nélkül megszavazták, miközben a szavazógépek sem működtek rendesen. Néhány ország képviselője jelezte is, nem úgy szavazott, ahogy azt a végső eredmény mutatta. Aztán valahogy elsikálták ezt az ügyet. Ki van ez találva. Ez az egész már csak a pénzről szól. Egyértelmű, hogy a vitorlázást háttérbe szorították és a történet a pénzről szól

– kezdi értékelését a Görögországban edzőtáborozó Berecz.

A világbajnok arra is kitért, hogy a férfi és női 470-esek helyett Párizsban vegyes legénységgel indulhat a kétszemélyes osztály. Lényegében ezzel váltják ki Finndingit, Berecz pedig bár nincs a vegyes páros ellen, nem ért egyet a váltással.

„Nem lenne rossz gondolat ez a vegyes páros, amivel megszólítjuk a nagyhajós társadalmat. Ne felejtsük el, hogy a vitorlázók nagy része a nagyhajózásból jön, rengetegen űzik ezt a válfaját a sportnak. Nem nekem kell eldönteni, hogy ez megérdemel-e egy olimpiát, vagy nem. Ha így gondolják az emberek, akkor lehet, de az akkor is szégyen, hogy a finn ezért kikerül az olimpia műsoráról. Felháborító. Ez rossz irány a vitorlázás jövője szempontjából. Remélem, hogy nem megy majd a sportág rovására ez az akciója a World Sailingnek. Finnesként nem is mondhatnék mást, minthogy abszolút nem értek egyet vele. Ezzel kizárták a 90 kiló feletti srácokat, maradnak a csontvázak. Garantálom, hogy többet nem leszek 82 kiló.

Az a legszörnyűbb, hogy Tokió után, a súlyom miatt nem lesz olyan hajóosztály, amiben indulhatnék az olimpián.”

Berecz többek között arra is rávilágított, hogy nagyon kevesen intézik tisztességesen a finnes hajók ügyeit, ráadásul az eddigi kapitány is lelécelt, amikor a baj közeledni látszott.

„A tavalyi döntés óta beszédtéma volt ez az egész a finnesek között, de az a baj, hogy a finnes hajónak nem volt kapitánya az utóbbi időben. Senki nem vállalta fel ezt az ügyet, úgy rendesen. Lehet, hogy az sem számított volna sokat. Volt a hajóosztálynak egy intézője, aki vagy 20 éve vitte a finnesek ügyeit, de ő elég gyorsan elhagyta a süllyedő hajót. Elment máshova dolgozni.

Nagyon sok gerinctelen ember van, akik, ha egy kicsit is úgy látják, hogy ebből már nem sülhet ki jó, akkor behúzzák fülüket, farkukat és lelépnek.

Egyébként én még mindig adok egy kis esélyt, nagyon halvány esély maradt. A mostani konferenciára nem készültünk fel megfelelően. Voltak ugyan előterjesztéseink, de meg sem akarták hallgatni. Nálunk erősebb emberek ülnek ott és a politika keményen dolgozik, a józanész helyett. Valaki biztos, jól fog járni, ha ez így marad.”

Berecz Zsombor: A balatoni kikötőkben több egó szorult az emberekbe a kelleténél
Az egyik legnagyobb magyar aranyesélyes a tokiói olimpián. Mégsem beszél róla senki. Szokatlanul őszinte interjú a világbajnok és előolimpia-győztes vitorlázóval sportágáról, a sportág hazai helyzetéről.

Mindezek ellenére a magyar vitorlázó nem adja föl, hozzon bármit is a jövő.

Remélem, hogy valaki felkarolja a finnt. Vannak kezdeményezések. Meglátjuk, mi valósul meg azokból. Az sem biztos, baj lesz, ha kikerül az olimpiáról, legalább nem mondják majd meg nekünk, hogy mit csinálhatunk. Én nem fogom abbahagyni. A versenyrendszer keretei nem rajtam múlnak. Finnes leszek életem végéig és szeretnék versenyezni rendesen, még sokáig.

Berecz Zsomborra azonban még a 2020-as olimpia előtt is komoly feladat vár, a magyar vitorlázónak Melbourne-ben kell megvédenie világbajnoki címét december 13-tól.

Kiemelt kép: Balázs Ivándi Szabó/ 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik