Sport

Egy 17 éves tini hozott vigaszt a nagy nemzeti gyászban

Nem kellett sokat várni, hogy az angolszász országokban Lewis Carroll leghíresebb regényének címével illessék Alice Robinsont. A 17 éves új-zélandi síző óriási bravúrt végrehajtva, többek között a szakági és az összetett világkupában egyaránt címvédő Mikaela Shiffrint megelőzve megnyerte élete első világkupaversenyét Söldenben, óriás-műlesiklásban. Tiszta Alice Csodaországban.

Pedig a szombati nap nem kezdődött jól a szigetország számára, a címvédő Új-Zéland ugyanis kikapott a rögbi-világbajnokság elődöntőjében Angliától (4403 nap után szenvedett vereséget a vébén), így elvesztette reményét arra, hogy a sportág történetében először harmadik egymást követő alkalommal is aranyérmet nyerjen.

Néhány órával később aztán Söldenben olyan történt, amire kevesen számítottak: egy queenstowni középiskolában (Wakatipu High School) tanuló mindössze 17 éves lány meglepő győzelmet aratott a sívilágkupa idénynyitó versenyén.

Új-zélandi sportoló ilyen bravúrra 22 évvel korábban volt képes, azaz amikor legutóbb Claudia Riegler első lett a svájci Laax lesikló versenyében, Alice Robinson még meg sem született. Rajtuk kívül még egy honfitársnő, Annelise Coberger mondhatja el, hogy nyert vk-versenyt, még 1992 januárjában az ausztriai Hinterstoderban.

Bombameglepetéssel indított az utóbbi évek legnagyobb sítehetsége
A 17 éves új-zélandi Alice Robinson legyőzte Söldenben az előző idény legjobbját, Mikaela Shiffrint.

A szakág junior világbajnoka mindössze hat századmásodperccel előzte meg 2019 legjobb alpesi síelőjének választott, a szakági és az összetett világkupában egyaránt címvédő amerikai Mikaela Shiffrint.

Lindsey Vonn edzői segítik

Robinson Sydneyben született, de négyéves korában a család Queenstownba költözött, amely mellett számos sípálya található és az európai profik is ott készülnek, amikor az északi féltekén nyár van.

Tehetségére gyorsan felfigyeltek, így hamarosan az amerikai Chris Knight és Jeff Fergus felügyelte a munkáját, és egyre gyakrabban edzett az olaszországi Val di Fassában. A két szakember legutóbb Lindsey Vonnt segítette, aki tavaly tavasszal fejezte be hihetetlen karrierjét.

Attól lett legenda, ami a vesztét is okozta
Lindsey Vonn sosem ismert félelmet, mindig a határon síelt, ettől lett annyira sikeres, de ugyanez a mentalitás okozta a sérüléseit is. Pedig ha nincs a sok kihagyás, még teljesebb lehetett volna az érmekben így is gazdag pályafutása.

Nem volt könnyű uralkodni az érzelmein

A szakemberek szerint kivételes technikája időnként a kétszeres olimpiai és hétszeres világbajnok Marcel Hirscherére emlékeztet.

Azt mondtam magamnak: »Gyerünk, menj és győzz!« És sikerült. Nem volt könnyű uralkodni az érzelmeimen, de valahogy működött

– mondta Robinson a versenyt követő sajtótájékoztatón.

Mentőhelikopter vitte el a nagyot bukott osztrák síelőt – videó
Bernadette Schild számára az első versenyen véget ért a szezon.

Robinson 2018-ban már ott volt a 2018-as phjongcshangi játékokon (16 évesen és 70 naposan ő lett a legfiatalabb új-zélandi, aki indult valaha is téli olimpián), óriás-műlesiklásban a 30. lett, szlalomban azonban már az első futamban bukott.

Ez volt a tizenegyedik világkupa-versenye, de az első nyolc viadalon célba sem ért (vagy azért, mert nem tudta magát kvalifikálni vagy azért, mert kiesett). Idén március 8-án a csehországi Spindleruv Mlynben a 16., március 17-én az andorrai Grandvalira-Soldeuban a második lett.

Aki mer, az nyer

Ezt követte a szombati, söldeni siker.

17 éves iskolásként nem olyan könnyű nagy ünneplést rendezni. De azért fél üveg sör belefér

– nyilatkozta a sportág új csillaga, aki legközelebb öt hét múlva, az amerikai Killingtonban versenyez majd. Addig azonban haza kell repülnie, hiszen egy hét iskola vár rá.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

I meannn… suns out tongues out 😆

ALICE ROBINSON (@alicerobins0n) által megosztott bejegyzés, Ápr 17., 2019, időpont: 10:53 (PDT időzóna szerint)

„Őrület, hogy legyőztem Mikaela Shiffrint. Teljességgel hihetetlen” – tette hozzá. A legyőzött amerikai is lenyűgözve mondta róla, nagyon tetszik neki a síelési stílusa.

A Német Síszövetség sportigazgatója, Wolfgang Maier is csodálattal adózott a teljesítménye előtt.

Meglepődtem, hogy Robinson mennyire merészen versenyzett. Ő valóban megfelelt a nagy igazságnak, hogy aki mer, az nyer. Senkit sem ismerek a dél féltekén, akiben ilyen potenciál lenne

– mondta.

„Már tavaly is látni lehetett, hogy Alice nagyon erős lesz. Nagyon izgalmas figyelni őt, hihetetlenül magabiztosan síelt” – dicsérte Robinsont Shiffrin, aki maga is 17 évesen aratta első győzelmét a vk-ban – még 2011-ben. Úgy tűnik, az olimpiai bajnok most kapott egy komoly kihívót, akire oda kell figyelnie.

Kiemelt fotó: JOE KLAMAR / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik