Sport

Három maratont nyomott le egyben szeptember 11 emlékére

Sajátos módon emlékezett meg a 2001. szeptember 11-i terrortámadás évfordulója az amerikai Russell Holland, aki 343 kört teljesített egy futópályán, ami nagyjából 137 kilométernek, vagyis a maratoni táv több mint háromszorosának felel meg.

Nem véletlen, hogy 343 kört futott, így rótta le az emlékét a 343 tűzoltó, illetve rendőr előtt, akik életüket vesztették a World Trade Center ikertornyait ért támadás során. 

A közel 38 fokos hőség ellenére Holland hősiesen tűrte a nehézségeket, ebben az áldozatok hozzátartozói voltak a segítségére, akik becsatlakoztak mellé egy-egy körre, az utolsó etapon pedig vele tartott néhány helyi, teljes menetfelszerelésbe öltözött tűzoltó is.

Amikor hetven ember fut melletted, akkor képtelenség feladni. Azok a fiatalok, akik 2001-ben születettek, most fejezik be a középiskolát. Fontos, hogy mindannyian emlékezzünk arra a napra, és hogy elmeséljük a történteket azoknak a fiataloknak, akik akkor még nem éltek. Nem vagyok sem rendőr, sem tűzoltó, de tisztelek mindenkit, aki minket véd

– nyilatkozta Holland.

A Virginia állambeli Powhatanból származó, 49 éves férfi öt éve jár ultramaratonokra, és idén tavasszal egy 100 mérföldes (nagyjából 161 kilométer) távot már teljesített. A mostani futásra viszont nem úgy készült fel, ahogy eredetileg tervezte, mivel a nyáron nem vitte túlzásba az edzéseket, bár egy héttel az esemény előtt azért egy maratont lenyomott.

A lábaim jól bírták a maratont, úgyhogy elhatároztam, lenyomom a 85 mérföldet, csak arra kellett figyelnem, hogy ne siessem el a tempót. Végül 14 perces mérföldekre álltam be

– mondta Holland, aki végül 19 óra alatt teljesítette a távot. A futásnak jótékonysági célja is volt, mivel a helyi tűzoltókat segítő alapítvány javára lehetett adakozni, és Hollandot úgy meghatotta a közösségi összefogás, hogy azt nyilatkozta, bármikor bevállalná újra a kihívást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik