Sport

Berobbant az életünkbe a túrázás élménye

Más idők jártak a hetvenes évek végén, nyolcvanas évek elején, amikor még csak egy hazai televíziós csatornát lehetett nézni (ha éppen nem hétfő és szünnap volt), az emberek ingerküszöbét könnyedén átvitte bármilyen film, sorozat vagy sportesemény.

Engem már fiatalon valami megmagyarázhatatlan bizsergés fogott el, ahogy meghallottam a Muzsikus együttes azóta klasszikussá vált dalát, Sinkó László összetéveszthetetlen hangját, és megláttam a jelképpé vált mérőkereket.

Rockenbauer Pál és a Másfélmillió lépés Magyarországon (amely 40 éve semmit sem veszített értékéből) emberközelivé hozta a Kárpát-medence ismeretlen zugait, lélekben a kis csapattal megtettük a Nagy-Milictől az Írott-kőig az 1 499 032 lépésből álló 1124 kilométert.

Fotó: Farkas Péter / Magyar Természetjáró Szövetség)

Az egészség megőrzésére tökéletes

Miközben arról beszélünk, hogy az elhízottak aránya Európában a felnőtt lakosság körében Magyarországon a legmagasabb (30 százalék, a túlsúlyosak aránya ennek duplája), és globálisan szinten is a negyedik helyen állunk, addig a túrázók száma egyre nő.

Kéktúra-adatok

Kezdő/végpont: Írott-kő – Hollóháza
Hossz: 1165 km
Szakaszok száma: 27
Bélyegzőhelyek száma: 152 db
Szintemelkedés: 31 570 m
Szintcsökkenés: 32 125 m
Az összes teljesítő száma 2019 májusáig: 6634 fő

Németh Csaba, a Magyar Természetjáró Szövetség szakmai vezetője szerint, ha a természetjárás viszonylag könnyed mozgásformája fogyókúraként nem is fogható fel, az egészség megőrzésére tökéletes.

„Az egészséges életmódot követő viselkedésforma és tudatosság, amely magába foglalja a természetjárást is, örvendetes módon egyre nagyobb teret hódít. Nem véletlen például, hogy az elmúlt tíz év során jelentősen, nagyjából évi ötvennel nőtt a szervezett teljesítménytúrák száma. Az idén már kilencszáz közül lehet választani, ezekre együtt több mint 300 ezer nevezést regisztrálnak. Az érdeklődés akkora, hogy a legnépszerűbbek több ezer fős keretébe már csak előjelentkezéssel lehet bekerülni” – mondta.

Több helyszínen több túrára van igény

Ami a Kéktúrát illeti, kis csapatunkkal évek óta járjuk az országot, lányaink és fiaink bőven tíz év alattiak voltak, amikor belevágtunk, és nincs olyan hely, ahol ne állapíthatnánk meg, a kirándulás szeretete nem halt ki. Sőt.

A Kéktúra kapcsán szintén tapasztalható egy erős felívelés. Míg 2015-ben évente 5-6 ezer bélyegzőfüzetet vettek a túramozgalom iránt érdeklődők, ma kétszer ennyien szerzik be, vagyis évente tizenkétezren döntenek úgy, hogy nekivágnak a nagy útnak

– erősítette meg Németh Csaba.

Fotó: Gulyás Attila / Magyar Természetjáró Szövetség

Arról a szövetségnek nincsen statisztikája, hogy melyek a legnépszerűbb szakaszok, de minden bizonnyal (már csak a fővároscentrikusság miatt is) a Budapest környéki túraútvonalak a legforgalmasabbak.

Arra a kérdésre, hogy lehet-e még növekedést generálni, és milyen célokat tűzött ki a szövetség ennek érdekében, Németh optimistán folytatta. „Úgy tűnik, még több helyszínen még több túrára van igény. Ehhez igazodva szeretnénk tudatosítani a kirándulókban a fenntarthatóság és a természetvédelem fontosságát. Kifejezett célunk a kulturált természetjárás megteremtése, azt szem előtt tartva, hogy a természetben mi mindig csak vendégek vagyunk. Szerencsére egyre többen megértik például, hogy a szemeteseknek miért nincs helyük az erdőben.”

A számonkérés helyett érdemes inkább a cselekvő ember jobbító szándékára építeni. Figyeljük, segítjük egymást az erdőben, önkéntes munkákat vállalunk a természet érdekében, és mindenekelőtt képesek vagyunk az erdei berendezésekre, ösvényekre úgy vigyázni, mintha a sajátjaink lennének. És ez végtére igaz is: a természet a sajátunk, ugyanakkor nem lehet a miénk.

7-95 évesig már teljesítették a Kéktúrát

A szövetség összesítése alapján eddig összesen 6634 OKT-jelvényt adtak ki, azaz a teljes távot ennyien teljesítették. Volt, aki 7 évesen, és volt, aki 95 évesen adta le a telepecsételt bélyegzőfüzetét, sőt nemrég valaki egy 37 évvel ezelőtt megkezdett, de csak most betelt füzetet adott le.

Persze olyan is akad, aki egyben járja végig az Országos Kéktúrát, sőt alkalmasint az egész Országos Kékkört, aminek még a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra és az Alföldi Kéktúra a része. A múltkor egy svéd fiatalember járta le egyben az egészet, nyolcvanvalahány nap alatt, végig vadkempingezve, és izgatottan mesélte, a Bükkben még egy farkasfalkával is szembe találkozott.

A szövetség éves összesítéseit böngészve azt hihetnénk, hogy a Másfélmillió lépés Magyarországon hatására ugrásszerű fellendülés történt a nyolcvanas évek elején. A hetvenes években négy olyan év volt, amikor száz felett volt a teljes távot teljesítők száma (1970: 125; 1973: 120; 1974: 114; 1977: 104), a nyolcvanas években ez a szám hatra nőtt. Stabilan száz fölé azonban csak 2006-tól, kétszáz fölé pedig 2016-tól emelkedett.

Elsöprő siker a Természetjáró applikáció

Óriási siker a Természetjáró app, amelyet tavaly decemberi megjelenése óta Androidra és iOS-re együtt több mint 110 ezren töltöttek le. Ez jóval felülmúlta a legoptimistább várakozásokat is, hiszen a Természetjáró Szövetség 2021-re szerette volna elérni a 100 ezret. Hogy közülük mennyien használják a mindennapokban is, azt nem tudni, de a Termeszetjaro.hu oldal egyedi látogatóinak száma 3-400 százalékkal nőtt tavaly óta.

Magyarország online, interaktív térképes útikönyve gyalogtúrázóknak, kerékpárosoknak és vízitúrázóknak elengedhetetlen. Beépített túratervezővel, valamint több száz előre elkészített túraajánlattal és ezernyi látnivalóval rendelkezik, amelyek mindegyikéhez részletes ismertető és számos fénykép tartozik.

Az applikációval és a honlappal nemcsak kéktúrázni lehet, hanem a világon bárhol túrát tervezni és navigálni, a folyamatosan bővülő kínálatban rengeteg szálláslehetőség közül is lehet választani.

Igazi ünnep a Természetjáró Fesztivál

A túrázás a reneszánszát éli, a múlt hétvégén megrendezett II. Természetjáró Fesztiválon ünnepélyes keretek között újabb 29 ember vehette át elismerő oklevelét és a teljesítésért járó ikonikus Kéktúra jelvényt. A legfiatalabb teljesítő 11, a legidősebb 58 éves volt – akadt olyan, aki egy menetben, apróbb megállókkal, többen éveken át, szakaszokban gyalogolva teljesítették az útvonalat. Ketten jubiláltak, 10. és 11. alkalommal járták be a legendás „kék” útvonalat, egy természetjáró pedig a teljes Kékkört, azaz az Országos Kéktúrát, a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrát és az Alföldi Kéket is teljesítette.

 

Fotó: Gulyás Attila / Magyar Természetjáró Szövetség

Kiemelt fotó: Farkas Péter / Magyar Természetjáró Szövetség)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik