Sport

Egy éve orvosai is azt hitték, nem éli túl az éjszakát a magyar úszó

Egy éve majdnem tragikus véget ért Mányoki Attila hosszútávúszó kísérlete, az Északi-csatornát megpróbálva átúszni ugyanis a medúzacsípések és a sok tengervíz lenyelése miatt olyan rossz állapotba került, hogy intenzív osztályra kellett szállítani.

Hétfőn azonban sikerrel megküzdött az elemekkel, így teljesítette az Ocean’s Seven sorozatot, vagyis hét csatornát is átúszott. Mányoki a sikert követően úgy nyilatkozott, a kórházi ágytól és a lélegeztető-géptől óriási kitartásra volt szüksége, hogy egy évvel később meghódítsa az Északi-csatornát.

„A lélegeztető-gép után egy évvel teljesítettem a legnehezebb átúszást"
Mányoki Attila szerint inkább saját magát kellett legyőznie, mint a természetet.

A sportembernek arra is volt lehetősége, hogy visszatérve Észak-Írországba felkeresse a kórházat és ismét köszönetet mondjon orvosainak, akik megmentették az életét.

A Belfast Telegraph beszámolója szerint 2018-ban Mányoki kihűlve, súlyos medúzacsípésekkel és légzési nehézséggel küzdve került az Ulster Kórházba, és orvosai attól tartottak, hogy nem éli túl az éjszakát.

Sok mindennel tartozom Bob Darling doktor úrnak és az Ulster Kórház intenzív osztályán dolgozóknak. Új esélyt kaptam az életre, és esélyt arra, hogy újra nekivágjak, és teljesítsem a kihívást. Darling doktor visszahozott engem, ezért köszönetet kell mondanom a kórháznak.

Magyar úszó döntött világrekordot az egyik legkeményebb versenyen
Mányoki Attila a 18. a világon, aki teljesíteni tudta a sorozatot.

Mányoki a lapnak elmondta, örömmel tölti el, hogy a hét csatorna átúszásának összidejét tekintve ő a leggyorsabb a világon.

„Ragyogó volt, végre megcsináltam. Azt el kell fogadni, hogy ha harcolunk az elemekkel, vannak olyan dolgok, amelyekkel nem tudunk mit kezdeni. Ilyenek például a medúzák. A feltételek hasonlóak voltak a tavalyihoz, de ezúttal csak öt vagy hat csípést kaptam a táv utolsó szakaszában. Nem volt olyan komoly és folytatni tudtam” – mondta.

Bob Darling úgy fogalmazott, mind fizikai, mind pszichés szempontból figyelemre méltó, hogy korábbi betege képes volt visszatérni és befejezni az úszást.

Aggódtam, hogy hegesedés lesz a tüdején vagy marad valami utóhatás. Nagyon örülök neki, hogy elérte ezt a mérföldkövet. Egyedülálló.

A lap szerint Mányoki következő célja az lesz, hogy körbeússza Manhattan szigetét, amely egy közel 50 kilométeres távot jelent.

Kiemelt fotó: Ulster Hospital

Ajánlott videó

Olvasói sztorik