Sport

Nagyágyúk segítik Kipchogét az álomrekord elérésében

Történelmi tettre készül Eliud Kipchoge. A kenyai futó októberben két órán belül próbálja lefutni a maratont. Pénteken bejelentették az első neveket, akik irammenői lesznek Bécsben.  Nem akárkik, szintén egytől egyig kiváló atléták fognak össze azért, hogy sikerüljön a nagy futás.

A segítői közül egyelőre nyolc nevet jelentettek be. Kipchogét segítik majd az Ingebrigtsen testvérek Norvégiából: Henrik, Filip és Jakob. A tempót és a szélárnyékot fogja biztosítani Kipchoge egykori riválisa, Bernard Lagat is, valamint két kenyai futótársa, Augustine Choge és Victor Chumo is. Két ausztrál futó, Jack Rayner és Brett Robinson is az illusztris társaság tagjai lesznek.

Olyan, mint a Holdra szállás

Az atlétika történetének eddigi leggyorsabb maratonfutója, Eliud Kipchoge szerint

Elsőként egy maratont két órán belül lefutni olyan, mint amikor először szállt le ember a Holdra. Ez a két dolog számomra azonos értékű.

A 34 éves futó a kenyai magaslaton, Kaptagatban készül a megmérettetésre.

Kipchoge 2017-ben már megpróbálta lefutni 2 órán belül a 42,195 kilométeres távot. Akkor a monzai versenypályán 25 másodpercen múlt az álomhatár áttörése – de azt a futást végül nem hitelesítették hivatalos világcsúcsnak, mert körpályán futotta. Bácsben is hasonlóra készül.

Az olimpiai bajnok kenyai hosszútávfutó tavaly szeptemberben, Berlinben állította fel a jelenleg – versenykörülmények között – érvényes, 2:01:39 órás világrekordot, majd idén áprilisban Londonban minden idők második legjobb eredményével ért célba (2:02:37). Eddigi 12 maratoni versenye közül tizenegyet megnyert.

Kiemelt kép: Robin Pope/NurPhoto

Ajánlott videó

Olvasói sztorik