Sport

Így kell taktikusan versenyezni: megvan egy olimpia kvóta öttusában

Demeter Bence a hetedik helyen végzett a bath-i öttusa Európa-bajnokságon, ezzel olimpiai kvótát szerzett.

„Még nem vagyok top formában”

„Nagyon boldog vagyok, hogy ez sikerült. Ahogyan indult az évem, nem nézett ki annyira folyamatosnak a két bokaműtéttel, de szerencsére aztán tudtam rendesen edzéseket végezni és fokozatosan felkészülni az Európa-bajnokságra. A lovaglást leszámítva minden számmal elégedett vagyok, sajnos ott félig az én hibámból, félig a lóéból több mint harminc pontot vesztettem, ami kicsit megnehezítette a dolgomat” – nyilatkozta Demeter az MTI-nek.

Elmondta még, hogy a fegyvere markolatából letört egy kis darab, emiatt nem volt annyira stabil, mint máskor, de ezt is tudta nagyjából kontrollálni.

„Taktikusan csináltam a kombinált számot, a selejtezőből levontam a tanulságot, hogy még nem vagyok top formában. Az első két kört próbáltam kicsit visszafogottabban futni. A hajrában erős vagyok, most ugyan valamivel előbb indítottam, mint szoktam, de szerencsére a végéig kitartott” – mondta.

„Az idei év fő célja szerintem ezzel megvan, de persze még a világbajnokság hátra van” – utalt az év fő versenyére, melyet szeptember elején rendeznek Budapesten.

A kvalifikáció névre szól, de mivel egy országból nemenként csak két öttusázó indítható a nyári játékokon, amennyiben kettőnél több versenyzőnek lesz kvótája, a szövetség dönt. Regős Gergely 26., Marosi Ádám 28., Kasza Róbert pedig 29. lett. Győzött a tavaly világbajnok brit James Cooke.

Demeter a 200 méteres úszás után a középmezőnyben állt, de vívásban remekelt, 22 ellenfelét legyőzte, miközben 13-tól kapott ki, ráadásul a bónuszvívásban további három pontot szerzett három sikeres párharccal. Ebben a számban negyedik lett, amivel összetettben feljött az ötödik helyre.

A lovaglásban – amelynek rajtját az előre jelzett, viharos lökésekkel tarkított erős szél miatt két órával elhalasztották – négy akadályt vert le, és volt időtúllépése is, az így megszerzett 268 pontjával pedig visszacsúszott a hetedik helyre.

A négy lövészettel megszakított 3200 méteres futásra némileg javult az idő, nem esett az eső, de a szél időnként továbbra is élénken fújt, emiatt biztonsági megfontolásból a lőállásokat fedő sátrat előzőleg lebontották.

A csapatban világ- és Európa-bajnok, egyéniben 2012-ben Eb-harmadik Demeter szereplése már csak azért is értékes, mert a bal bokáját novemberben és márciusban is megműtötték, emiatt csak májusban kezdte el a versenyzést.

Padlón az Európa-bajnok öttusázónk: Konkrétan belerokkantam a versenybe
Földházi Zsófia már tudja, kár volt a májusi műtétje után bevállalnia a mostani Eb-t.

A hagyományos versenyben nyolc olimpiai kvóta talált gazdára.

A másik három magyar döntősnek nem sikerült a vívás, ennek pedig az lett a következménye, hogy az élcsoportos helyezésekért később nem lehettek versenyben. Marosi Ádám, aki egyéniben nyert már világ- és Európa-bajnokságot, a londoni olimpián pedig bronzérmes volt, az úszásban még a legjobb időt érte el a magyarok közül, de a páston nem tudott eredményes lenni, öttel több veresége volt, mint győzelme, ami jelentős pontveszteséget jelentett az ellenfelekkel szemben. Ezután a lovaspályán sem tudott javítani, így a kombinált számban a mezőny harmadik harmadában küzdött.

A két éve egyéniben vb-n és Eb-n is ezüstérmes Kasza, aki a tavalyi évet sérülés miatt kihagyta és idén is alig versenyzett, a vívás feléig jól állt, de aztán volt egy rossz sorozata, így éppen csak pozitívra tudta kihozni az eredményét, ezzel pedig 21. volt két szám után. A folytatásban neki sem sikerült a lovaglása, így jórészt Marosival együtt teljesítette a kombinált számot.

A fiatal Regős éppen a verseny utolsó szakaszában lépett előre, addig negyedik volt a magyarok közül. A végén azonban jól hajrázott, ezzel sikerült javítania.

A kötelező, amiért jöttünk, a kvóta, megvan. Ez mindenféleképpen pozitív. Az elmúlt három Eb-t tekintve, amit végigjártam a fiúkkal, talán most szerepeltünk a legrosszabban, nem sikerült érmet szereznünk. Eddig mindig volt érmünk, de bízom benne, hogy ez ad lendületet a továbbiakra, hogy azokat a hibákat, amiket most elkövettek, legközelebb ne kövessék el. Az ilyenből lehet előrelépni, építkezni

– értékelt Martinek János, a férfi válogatott szövetségi kapitánya.

A Demeter, Regős, Marosi hármas ötödik lett a csapatversenyben. Vasárnap a nők döntőjét rendezik. A 36 fős mezőnybe három magyar, Kovács Sarolta, Gulyás Michelle és Guzi Blanka jutott be a pénteki selejtezőből. Ebben a versenyben ugyancsak nyolc olimpiai kvóta talál gazdára.

Öttusa, Európa-bajnokság

Férfiak, egyéni:
1. James Cooke (Nagy-Britannia) 1477 pont
2. Valentin Prades (Franciaország) 1464
3. Martin Vlach (Csehország) 1460
…7. Demeter Bence 1437 (úszás: 2:06.09 perc/298 pont, vívás: 22 győzelem/13 vereség/3 bónuszpont/235 pont, lovaglás: 268 pont, lövészet-futás: 11:04.0 perc/636 pont)
…26. Regős Gergely 1365 (2:10.10/290, 14/21/0/184, 249, 10:58.0/642)
…28. Marosi Ádám 1359 (2:04.92/301, 15/20/0/190, 254, 11:26.0/614)
29. Kasza Róbert 1355 (2:05.96/299, 18/17/2/200, 242, 11:26.0/614)

Csapat:
1. Nagy-Britannia (James Cooke, Joseph Choong, Thomas Toolis) 4333 pont
2. Franciaország (Valentin Prades, Valentin Belaud, Brice Loubet) 4304
3. Csehország (Martin Vlach, Jan Kuf, Ondrej Polivka) 4278
…5. Magyarország (Demeter Bence, Regős Gergely, Marosi Ádám) 4161

Kiemelt fotó: pentathlon.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik