Sport

Vívó-vb: megbüntették az elvesztett férfi karddöntő bírópárosát

A budapesti vívó-világbajnokság vasárnap esti, elképesztő szoros küzdelmet hozó és a koreaiak ellen egyetlen tusos magyar vereséggel (45-44) záruló kardcsapatdöntő után a Nemzetközi Vívó Szövetség felmentette a fináléban tevékenykedő bírópárost a további munkavégzés alól.

Vívó-vb: hajszálon múlt a magyar kardválogatott vb-címe
Ha sokkal szorosabban is, mint 2017-ben (45-22), de ezúttal is elvesztette a kardcsapat világbajnoki döntőt Magyarország. Pedig az első négy asszó után vezettünk, Korea végül 45-44-re nyert és kiénekelte a szánkból a sajtot.

A koreaiak elleni döntőben, különösen a Szilágyi Áron Oh Sanguk elleni záró csörtében többet videóztak, mint a Csillagok háborúja hatrészes forgatása alatt.

Emlékezetes módon kétszeres olimpiai bajnokunk asszójánál a koreai ellenfele úgy adott tust, hogy keresztbe lépett lábával, ami kardvívásban tilos. Szilágyi videóbírót kért, és ugyan elvették a koreaitól a találatot, de ilyen esetekben a másik félnek kellene jóváírni a tust, ami nem történt meg.

A szenegáli Papa Touré és az olasz Luigi Martilotti tehát feltűnően bizonytalan volt, sokat hibázott. A hunfencing.hu úgy fogalmaz:

bár a magyar versenyzők nem erre fogták egytusos vereségüket, belső berkekben senki sem kiáltott csalást.

A szövetség honlapja megemlíti azt is, a sportágban példátlanul szigorú ítélet született. Az, hogy az olasz és a szenegáli bírót felmentették a munkavégzés alól, azt jelenti, nemhogy nem bíráskodnak tovább, például a cikkünk írása pillanatában is zajló női karddöntőben, hanem gyakorlatilag hazaküldték őket a vb-ről.

Oltári botrány alakult ki a kardcsapatdöntő díjátadása körül
A színfalak mögött magyar a magyarnak vájta ki a szemét. Szabó Bence kardvívó olimpiai bajnoknak Csampa Zsolt, a magyar szövetség elnöke tett keresztbe vasárnap este.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik