Sport

Szatmári Andráson a világ szeme, már biztos érmes a kardozó

Szilágyi Áron már a legjobb 32 között búcsúzott a budapesti olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokságon, egy körrel később pedig sajnos szintén kiesett Gémesi Csanád és a párbajtőröző Nagy Kinga is.

Vívó-vb: Szilágyi Áron leblokkolt és kiesett
Kétszeres olimpiai bajnokunk már öt tussal is vezetett, mégsem jutott a legjobb 16 közé. A kardozó Szatmári és Gémesi, illetve a párbajtőröző Nagy azonban ott van.

A vb-újonc Nagy Lin Senggel csapott össze a negyeddöntőért, de nem volt esélye a kínai vívóval szemben. Ellenfele türelmes előkészítés után nagyon jó tempókban indította támadásait, melyeket gyakran pontosan fejezett be, miközben a magyar párbajtőröző több akciója eredménytelen volt az ázsiai hatékony védekezése miatt. A különbség egyre nőtt, és amikor Nagynak mégis sikerült két-három tust adnia, Lin csakhamar megint elhúzott, végül nyolc találat különbséggel győzött.

A kardvívás 2017-es vb-aranyérmese, Szatmári András a harmadik fordulóban az idei Európa-bajnokkal, az előző, 2013-as budapesti vb győztesével, Venjamin Resetnyikovval csapott össze. A párharc kétesélyes volt, sokáig nem is alakult ki nagy különbség. Az elején az orosz vezetett, majd 4-6 után Szatmári sorozatban négy tust adva fordított. Nem sokkal később, 8-8-nál döntetlen volt az állás, aztán megint a magyar kardozó négyes sorozata következett. Innen pedig már nem tudott visszakapaszkodni Resetnyikov.

Szatmári ezután már az elődöntőért vívhatott a Gémesi Csanádot búcsúztató Eli Dershwitz ellen. A világranglista amerikai éllovasával szemben végig vezetni tudott a magyar kardozó, de az amerikai rendre egyenlíteni tudott. Egészen 6-6-ig, ahol két tussal elhízott, de rövid szünet után elképesztő sorozatot produkálva 12-8-ra fordított Szatmári. Dershwitz még felzárkózott ugyan, de

Szatmári nem engedte ki kezéből a győzelmet, 15-12-vel bejutott az elődöntőbe, vagyis már biztos érmes helyen végez a budapesti vébén.

Az esti elődöntőben Modzstaba Abedini lesz az ellenfele.

Vívó-vb, férfi kard, női párbajtőr egyéni

A 64-között:

Női párbajtőr
Muhari Eszter–Pauline Brunner (svájci) 15:6
Nagy Kinga–Uljana Balaganszkaja (kazah) 15:12

Férfi kard
Szilágyi Áron–Low Ho Tin (hongkongi) 15:11
Gémesi Csanád–Arne De Ridder (belga) 15:7
Decsi Tamás–Mohamed Amer (egyiptomi) 7:15
Szatmári András–Mikeil Mardalesvili (grúz) 15:10

A 32-között:

Női párbajtőr:
Nagy-Csoj In Dzsong (dél-koreai) 15-12
Katrina Lehis (észt)-Muhari 15-6

Férfi kard:
Josida Kent-Szilágyi Áron 15-14
Szatmári Addárs – Kim Junho 15-11
Gémesi Csanád-Aldo Montano15-14

A 16 között:

Női párbajtőr:
Lin Seng (kínai)-Nagy 15-7

Férfi kard:
Szatmári-Venjamin Resetnyikov (orosz) 15-12
Eli Dershwitz (amerikai)-Gémesi 15-8

Negyeddöntő:

Férfi kard:
Szatmári András–Eli Dershwitz (amerikai) 15:12

Kiemelt kép: MTI/Czagány Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik