Sport

Annyian akarják megmászni a Mont Blanc-t, hogy rendeletet hoztak a franciák

Korlátozzák a francia hatóságok a feljutást a Mont Blanc-ra a zsúfoltság miatt. A csúcsra vezető út melletti szálláshelyek gyakran csordultig telnek vendégekkel és kudarcba fulladt minden olyan eddigi kísérlet, amely adminisztratív intézkedés nélkül próbálta megoldani a problémát. Elsőnek talán furának hat az ítélet, de érdemes szem előtt tartani, hogy

a Mont Blanc-t évente 25 ezren másszák meg.

Szombattól csak azokat engedik fel a hegy tetejére a legkönnyebben járható, normál úton, akik előzetes helyfoglalással rendelkeznek valamelyik csúcsközeli menedékházban. Az út a csúcsra két napig tart és akinek nincs legalább egy éjszakára szóló foglalása a hegyoldalban lévő szálláshelyeken, azt nem engedik útnak indulni.

A természetvédelmi területen tilos sátorozni, a tilalom megszegőit pedig két évig terjedő börtönnel és 300 ezer euróig terjedő bírsággal sújthatják. Azokat pedig, akik szembeszegülnek az új rendszabályt betartató őrökkel, két év börtönnel és 30 ezer euró bírsággal sújthatják, sőt a büntetés három év és 45 ezer euró is lehet csoportos ellenszegülés esetén.

Kiemelt kép: Smith Collection/Gado/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik