Sport

Ilyen, amikor a leglesajnáltabb csapat lesz a világbajnok

Finnországtól senki nem várt dobogót a szlovákiai hokivébén, azonban a legnagyobb sztárjai nélkül kiálló válogatott minden várakozást felülmúlt, majd 34 éves hősének, Marko Anttilának köszönhetően az aranyérmet is behúzta.

Mivel jégkorongban minden évben rendeznek világbajnokságot, így akár azt is gondolhatnánk, hogy a tornának nincs akkora presztízse, mint mondjuk labdarúgásban, ahol csak csak minden negyedik esztendőben van vébé. Ugyanakkor megközelíthetjük máshonnan is a témát: bár így csak a legritkább esetben érkeznek a legerősebb összeállításukban a csapatok, lehetőséget kapnak a berobbanásra azonban a sportág másod-, harmadvonalas sztárjai is, akikről sokkal kevesebb szó esik egész évben.

Így volt ez most a világbajnok finn válogatott és 34 éves csapatkapitánya, Marko Anttila esetében.

Az elitvébén elég meghatározó tud lenni, hogy ki mennyi NHL-es játékossal áll fel. Az első négy helyezett csapatból Kanada például csak a világ legerősebb bajnokságából merített, de az amerikaiak is elsősorban tengerentúli sztárokat hoztak, hogy az oroszokról ne is beszéljünk, akik olyan gálaösszeállításban utaztak el a szlovákiai vébére, hogy sokan már előre a nyakukba akasztották volna az aranyat. Erre az élet úgy hozta, hogy épp az a finn válogatott lett végül a vb-győztes, amely mindössze két NHL-est vitt magával – és Henri Jokiharju, valamint Juha Lammikko is ingázik a topliga és farmbajnoksága, az AHL között.

Bár Finnországban a jégkorong-világbajnokság az év eseménye, valamiért most az NHL-es sztárokat nem hozta lázba a torna, sorra mondták le a szereplést. Az alacsonyan röpködő visszautasítások nem vágták földhöz Jukka Jalonen szövetségi kapitányt: ő amúgy sincs elájulva az észak-amerikai bajnokságtól, jobb szereti az európai hokit. Nem okozott gondot neki összerakni a csapatot.

Egy cukorbeteg tinédzser a sportvilág legújabb csodája
Kaapo Kakkóra komoly sikerek várhatnak, kérdés, hogy tud-e élni a lehetőségekkel.

A finneket az előzetes várakozások mindenesetre kellőképpen lesajnálták, hogy aztán rögtön az első meccsen, a vébé felfedezettje, Kaapo Kakko remeklésével megverjék Kanadát. Összességében elég korrekt csoportkört hoztak, másodikak lettek, komolyan azonban ezután sem nagyon vette őket senki, mert támadásban tényleg semmi extrát nem nyújtottak – Kakkót leszámítva –, a tizenhat csapatos mezőnyből csak tizedikek lettek helyzetkihasználásban, de az sem nagy eresztés, hogy csak minden negyedik emberelőnyüket váltották gólra.

A védekezésük viszont, elsősorban Kevin Lankinen kapus parádéjának köszönhetően, világelit volt, elöl pedig a már említett, amúgy nem éppen a ponterős játékáról ismert Anttila élete formáját mutatta a világbajnokság legfontosabb szakaszában.

  • A csapatkapitány a svédek elleni ráadásos, 5-4-re megnyert negyeddöntőben az 59. percben volt eredményes és mentette hosszabbításra a meccset;
  • az oroszok elleni elődöntőben ő szerezte a találkozó egyetlen találatát;
  • majd az aranycsata során az ő duplájával fordított Kanada ellen a végül 3-1-re nyerő Finnország.

Anttila ráadásul úgy lett a vébé hőse, hogy a helyzetkihasználása a torna egészét nézve katasztrófa volt, de a keze pont a legfontosabb pillanatokban nem remegett meg.

A finn-kanadai döntő összefoglalója:

És itt vissza is kanyarodhatunk a nyitógondolathoz, hogy a hokivébé az a hely, ahol a Marko Anttilák mennybe mennek. A most 34 éves hokis hiába rendelkezik komoly finn és svéd élvonalbeli, valamint KHL-es tapasztalattal – most is az orosz bázisú ligában játszó Jokerit hokisa –, még a 203 centiméteres magassága ellenére is sokszor átnéztek felette a kerethirdetésnél.

Ez mindössze a negyedik nagy tornája volt a csapattal.

Világbajnokságra 2013-ban vitték először, majd tavaly ott volt az NHL-bojkott miatt tekintélyét vesztett olimpiai tornán és élete második vébéjén. Érmet csak most először nyert a válogatottal, viszont sikerült a legfényesebbet megszerezni. (Érdekes mellékszál, hogy a története harmadik világbajnoki aranyérmét nyerő finn válogatott legutóbb szintén Szlovákiában ért fel a csúcsra.)

És ismét csak kiderült, hogy bár sokszor a legnagyobb sztárok döntik el a meccseket, az aranyérmet még mindig a csapat nyeri, és sokszor épp a Marko Anttila kaliberű hokisok jelentik a különbséget. Márpedig a finn válogatott leginkább ezzel, a csapatmunkájával emelkedett ki a mezőnyből, így végül összegyűrte és kukába hajította a papírformát. Sorban verte le a címvédő svédeket, majd az extraklasszisokkal felálló oroszokat, végül az általában a nagy meccseken a legjobbját nyújtó kanadaiakat – nem tudunk elképzelni nehezebb utat egy világbajnoki aranyig. Finnország teljesen megérdemelten ül fent a világ trónján legalább egy évig.

Eredmények – jégkorong-világbajnokság, helyosztók

döntő:

Finnország-Kanada 3-1 (0-1, 1-0, 2-0)

 

a 3. helyért:

Oroszország-Csehország 3-2 (1-2, 1-0, 0-0, 0-0, 1-0) – szétlövéssel

 

A végeredmény:

  1. Finnország
  2. Kanada
  3. Oroszország
  4. Csehország
  5. Svédország
  6. Németország
  7. Egyesült Államok
  8. Svájc
  9. Szlovákia (házigazda)
  10. Lettország
  11. Dánia
  12. Norvégia
  13. Nagy-Britannia
  14. Olaszország
  15. Franciaország – kiesett
  16. Ausztria – kiesett

Nyitókép: Martin Rose/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik