Sport

Hoki-vb: elképesztő thriller a finn-svéd negyeddöntőn

A jégkorong-világbajnokság negyeddöntőin a simább Oroszország-USA (4-3) és a Kanada-Svájc drámát (3-2, hosszabbítás után) követően csütörtök este az északi rangadó, a finn-svéd mérkőzés borzolta az idegeket.

Kanada 0,4 másodpercre volt a szégyentől a hokivébén
Szegény svájciak! Az oroszoknak sem ment simán a negyeddöntő.

A két ősi rivális találkozóján jószerivel az első finn lövéséből rögtön gól született: egy perc elteltével Mikkola bombázott a kék vonalról a sarokba. A svédek szinte azonnal egyenlítettek, lévén előnybe kerültek egy rossz csere miatt, amit aztán Klingberg értékesített.

A gyors gólváltást követően negyedórányi mezőnyjáték következett, majd az első harmad végeredményét A 17. percben a svédek megfordították az állást: Hornqvist távoli lövéssel állította be – a finn kapus Jokiharju lábáról saját kapujába pattan a korong (1-2).

A második harmad elején megléptek a svédek; Pettersson lőtt gólt a rövid felső sarokba (1-3), így a finneknek végig kapaszkodniuk kellett a továbbiakban. Ez sikerült is Lindbohm, majd Hakanpaa révén egyenlítettek, de a harmad végén a pihenőre újra hátrányban vonultak, mivel 25 másodperccel a vége előtt Gustafsson a telibe verte a kapuvas belső szélét, amelyről a korong a hálóba, egészen pontosan a a kapukamerára vágódott – szét is tört –, amelyről a mezőnybe repült. A játékvezető videóztak egy sort, majd megadták a szabad szemmel tényleg követhetetlen gólt (3-4).

A harmadik harmadban a svédek őrizték az előnyt, és mivel ezt remekül tették, a finnek már két perccel a vége előtt levitték a kapust. A létszámfölény bejött, fél perccel később egy kapu előtti kavarodást követően Anttila  egyenlített (4-4).

A Kanada-Svácj meccshez hasonlóan ezúttal is hosszabbításra került sor. A svédeket úgy látszik megviselte, hogy Anttila kiénekelte a sajtot a szájukból, mert a kezdő sípszó után már másfél perccel Manninen a saját kapujától a svéd harmad bedobópontjáig korcsolyázhatott zavartalanul, amit köszönt szépen és egy jól irányzott lövéssel a hosszú felső sarokba bombázott (5-4).

Az este másik találkozóján a cseh válogatott 5-1-re lesimázta Németországot, így az elődöntőben Kanada Csehországgal, Oroszország pedig Finnországgal találkozik.
(Kiemelt kép: JOE KLAMAR / AFP)

Jégkorong-világbajnokság, negyeddöntők, eredmények:

Kassa:
Finnország-Svédország 5-4 (1-2, 2-2, 1-0, 1-0) – hosszabbítás után
gól: Mikkola (2.), Lindbohm (26.), Hakanpää (30.), Anttila (59.), Manninen (62.), illetve Klingberg (3.), Hörnqvist (17.), E. Pettersson (21.), Gustafsson (40.)

Kanada-Svájc 3-2 (0-1, 1-1, 1-0, 1-0) – hosszabbítás után
g.: Stone (26.), Severson (60.), Stone (66.), illetve Andrighetto (19.), Hischier (40.)

Pozsony:
Csehország-Németország 5-1 (0-0, 1-1, 4-0)
g.: Kovar (34., 60.), Voracek (45.), Kubalik (52.), Palat (54.), illetve Mauer (38.)

Oroszország-Egyesült Államok 4-3 (2-0, 0-1, 2-2)
g.: Guszev (2.), Szergacsjov (16.), Kaprizov (42.), Grigorenko (48.), illetve Skjei (23.), Hanifin (46.), DeBrincat (58.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik