Sport

Lehet, hogy most menekült meg az egyik legősibb sportág

November elején választották meg a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (AIBA) elnökének az üzbég Gafur Rahimovot, akinek meglehetősen kétes volt a megítélése, a feltételezett alvilági kötődése miatt a Nemzetközi Olimpia Bizottság (NOB) nyomatékosan jelezte, nem szeretné, hogy őt válasszák meg az AIBA vezetőjének.

Heroinban utazó elnök vehette át az amatőr bokszolók irányítását
Az AIBA új vezetése körül valami nincs rendben, állítják az amerikaiak. Az üzbég üzletember mindent tagad.

Ennek ellenére Rahimov került a szervezet élére, a NOB viszont nem hagyta annyiban, november végén befagyasztotta a kapcsolatát az AIBA-val. A NOB lépése kényszerhelyzetbe hozta a bokszszövetséget, amely például nem használhatta az olimpiai ötkarikát és logót, és befagyasztották a részére szánt kifizetéseket is.

A NOB iszonyatos gyomrost adott a Nemzetközi Ökölvívó Szövetségnek
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság behúzta a kéziféket, mert az üzbég elnök állítólag alvilági kapcsolatokkal rendelkezik.

A történet már ott tartott, hogy veszélybe került az ökölvívás olimpiai részvétele, de a nemzetközi sajtó most kedvező fordulatnak tartja, hogy Rahimov lemondott az elnöki posztról.

A döntés még éppen időben született, mert a NOB végrehajtó bizottsága március 26.-28. között Lausanne-ban ülésezik, és ezen a találkozón az ökölvívás helyzete is napirendre kerül.

A lemondásáról szóló közleményében Rahimov azt írja, hogy az ellene felhozott vád hamis és politikai okból próbálták besározni őt.

“Mindig azt vallottam, hogy sosem helyezném magamat a sportág fölé, és elnökként kötelességem, hogy a lehető legjobb módon szolgáljam a sportágat és a versenyzőinket. A kialakult helyzet láttán úgy döntöttem, hogy lemondok, és erről tájékoztattam az AIBA vezetőségét is”.A sportág mélyrepülése a 2016-os riói olimpia óta tart, amikor összesen 36 pontozóbírót és mérkőzésvezető tiltottak el a meccsek befolyásolása miatt.

2017 októberében felfüggesztették az akkori elnököt, Vu Csing Kuót, aki csődközeli helyzetbe vezette a szövetséget, aztán jött Rahimov, akit Amerikában az egyik legveszélyesebb üzbég bűnözőként tartanak számon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik