Sport

A NOB iszonyatos gyomrost adott a Nemzetközi Ökölvívó Szövetségnek

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) befagyasztja kapcsolatát a Nemzetközi Ökölvívó Szövetséggel (AIBA), melynek így a tokiói olimpia versenyeinek előkészítését is fel kell függesztenie. A sportági szervezet ellen NOB-vizsgálat indul.

A végrehajtó bizottság pénteki, tokiói ülésén a tagok áttanulmányozták az AIBA-tól július közepén kért beszámolót, mely a sportági szövetség elmúlt időszakban tett lépéseit foglalja össze a NOB által korábban felvetett problémák ügyében, többek között a szövetség vezetésével, illetve gazdálkodásával kapcsolatban.

A bizottság elismerte ugyan bizonyos területeken – mint például a bíráskodás és a doppingellenes szabályozások – az előrelépést, ám továbbra is komoly problémákat tapasztalt, ezért döntött arról, hogy minden kapcsolatát felfüggeszti a szervezettel, amíg a végrehajtó bizottság nem kap olyan jelentést, mely bizonyítja valamennyi probléma megoldását.

A legnagyobb bizonytalanságot az AIBA pénzügyi helyzete és gazdálkodása, valamint a néhány hete megválasztott elnök, Gafur Rahimov személye okozza. Egy átfogó független pénzügyi vizsgálati jelentés szerint ugyanis nem lehet megbízható, hiteles könyvvizsgálati beszámolót találni az AIBA gazdálkodásáról, a 2017-es és a 2018-as évről sincs egyetlen pénzügyi jelentés sem a szövetség honlapján. A NOB szintén értesült arról, hogy az AIBA-nak nincs bankszámlája és nem is tud nyitni újat székhelyén, Svájcban.

Az új bokszelnök, Rahimov feltételezett alvilági kötődése már év eleje óta aggasztja a NOB-ot, mely nyomatékosan kérte korábban az AIBA-t és magát az üzbég üzletembert, hogy ne ő legyen a szövetség elnöke. Ám a kongresszus a NOB kérését figyelmen kívül hagyva november elején őt választotta meg a szervezet első emberének.

A végrehajtó bizottság mostani döntése többek között azt jelenti, hogy

  • a NOB azonnali hatállyal felfüggeszti az AIBA-nak szánt kifizetéseit,
  • a szövetség nem használhatja az olimpiai ötkarikát és a 2020-as nyári játékok logóját sem.
  • Az AIBA nem lehet kapcsolatban a tokiói olimpia szervezőivel, a jegyeladásokat sem intézheti a sportág versenyeire, sőt, a kvalifikációs rendszert sem határozhatja meg,
  • nem tervezhet tesztversenyt a japán fővárosba
  • és az olimpiai bokszprogramot sem alakíthatja ki.

A végrehajtó bizottság a NOB honlapján közzétett közleményében ugyanakkor külön hangsúlyozta, hogy minden szükséges lépést megtesz azért, hogy megvédje a sportolókat és a most kialakult helyzet ellenére legyenek bokszmérkőzések Tokióban.

A NOB részéről a következő időszakban egy háromtagú vizsgálóbizottság foglalkozik majd az AIBA ügyével, amit Nenad Lalovic, a Nemzetközi Birkózó Szövetség elnöke vezet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik