Sport

Elhalasztották a döntést Caster Semenya ügyében

Április végéig elhalasztotta az ítélethirdetést a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) a dél-afrikai atléta, Caster Semenya ügyében. A kétszeres olimpiai bajnok középtávfutó a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) novemberben életbe lépett, rá vonatkozó szabályozása ellen fellebbezett.

Nem lehet jó döntést hozni a férfias futónők ügyében
Tíz éve nem tudnak mit kezdeni Caster Semenyával.

A február közepe óta vizsgálódó CAS csütörtökön jelentette be, hogy azért van szüksége további egy hónapra, mert ez az egyik legjelentősebb ügye, amelynek széleskörű következményei lehetnek nem csak az atlétika, hanem a sport jövője szempontjából is.

A 28 éves Semenya tiltakozását az váltotta ki, hogy az IAAF tavaly úgy határozott, a túl magas tesztoszteronszinttel rendelkező női középtávfutók csak akkor indulhatnak nemzetközi versenyeken, ha gyógyszerekkel csökkentik annak mértékét a szervezetükben. Márpedig Semenya hiperandrogenizmussal küzd, ami azzal jár, hogy a szervezetben a férfihormonok aktivitása a normál mértéken felüli, és egyik legjelentősebb tünete a szokásosnál magasabb tesztoszteron-szint. Ez a hormon növeli az izomtömeget, az erőt, illetve az állóképességet befolyásoló hemoglobin-szintet.

Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) megbízásából készült – tanulmány bizonyította, hogy a magas tesztoszteron szintű nők jelentős előnyt élveznek a pályán a riválisokkal szemben.

Nyitókép: Alexander Hassenstein/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik