Sport

Sírt doppingoló társa miatt a csapatkapitány

Nem bírja felfogni csapattársa, Georg Preidler doppingkísérletét Thibaut Pinot, a Groupama-FDJ országúti kerékpárcsapat kapitánya, írja az MTI. A 28 esztendős osztrák Preidler tavaly csatlakozott az FDJ-höz, idénybeli legnagyobb sikere a lengyel körversenyen elért szakaszgyőzelem volt. Pályafutása során összesen nyolc háromhetes körversenyen vett részt.

Hétfőn aztán azonnali és önkéntes felmondást nyújtott be csapatához, miután megfogalmazása szerint „megbocsáthatatlanul részt vett” egy doppingkísérletben: egy év alatt kétszer esett át vérgyűjtési eljáráson.

Nagyon nehéz helyzet ez, még sírtam is miatta, számomra ez hazaárulással ér fel. Fontos szövetségesem volt, szeretném megérteni, miért tette

– kommentálta Preidler tettét a 2014-es Tour de France-on harmadik, a 2017-es Giro d’Italián negyedik francia Pinot.

Preidler esete köthető öt osztrák sífutó doppingügyéhez, akiket – további négy ember mellett – múlt szerdán, a seefeldi északisí-világbajnokságon, illetve Németországban végrehajtott összehangolt razzia során vettek őrizetbe. Az osztrák hatóságok vasárnapi bejelentése szerint egy másik kerékpáros is bevallotta doppingvétségét, az ő személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra.

Videóra vették, ahogy a vérátömlesztésen áteső sízőre lecsapnak a rendőrök
Egy razzia során nem csak elkapták az egyik sífutót, amint egy tasakból adagolta magának a vért, hanem videóra is vették.

A központi figurának egy erfurti sportorvost tartanak, aki a gyanú szerint évek óta a vérdoppinghoz szükséges szerekkel és eszközökkel látta el a versenyzőket. A 40 éves Mark Schmidt 2008-ban a Gerolsteiner országúti kerékpáros csapatnál dolgozott, amikor az istálló osztrák bringását, Bernhard Kohlt doppingolás miatt megfosztották a Tour de France-on elért harmadik helyétől.

A rendőrség szerint több sportág is érintett lehet a mostani doppingbotrányban, mert futballisták, úszók, kerékpárosok, kézilabdázók és atléták is jártak a doktorhoz.

Nyitókép: Andrea Kareth /SEPA.Media /Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik