Sport

A magyar úszók elérték, hogy pár napig ránk figyeljen az egész világ

Egy hónap múlva kezdődik Debrecenben az úszók országos bajnoksága, ennek kapcsán tartottak sajtótájékoztatót, ezen Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke arról beszélt, hogy az elmúlt időszakban a bajnokság jelentősége elképesztő mértékben nőtt, immár nemzetközileg is számottevő, komoly hírértékkel bíró eseménynek számít.

Mindez pedig a magyar úszósztároknak köszönhető, azaz nem azért figyel a világ az ob-ra, mert sok külföldi neves úszó indul, hanem mert a magyarok olyan rangot vívtak ki maguknak, olyan tényezőnek számít a magyar úszósport, hogy a nemzeti bajnokságunkról készült beszámolókat négy napon át vezető hírként szerepeltetik a sportág vezető hírportáljai

– mondta az úszószövetség tájékoztatása szerint az elnök, aki utalt arra, hogy tavaly Milák Kristóf épp a debreceni ob nyitónapján úszta azt az időt, amire valóban felkapta a fejét az egész úszóvilág, hiszen az 1:52.71-es junior világrekord minden idők második legjobb textildresszben elért eredményének számít, ennél csak Michael Phelps tudott valaha jobbat (és csak 0.01-gyel maradt el Cseh László 2008 óta fennálló Európa-rekordjánál).

Milák Kristóf junior világcsúccsal nyerte meg az ob-t, Cseh László a harmadik
A 18 éves úszó mindössze egy századdal maradt el az Európa-csúcstól, amit épp Cseh tart 2008 óta.

Wladár Sándor arról is beszélt, hogy háromszor annyi klub és kétszer annyi úszó indulhat ma egy ob-n, mint tíz évvel ezelőtt, ezt a sportág megnövekedett kormányzati támogatásának tudta be.

Sós Csaba szövetségi kapitány azt emelte ki, hogy a vb-csapatba kerülésért bizonyos számokban egészen nagy küzdelem várható.

A világbajnoki csapat összetételének 95 százaléka itt Debrecenben dől el, így ennek megfelelő színvonalú versenyt várhatnak a nézők. Nemzetközileg erős a válogatottunk, és vannak olyan számok, ahol igazi parádé várható, ilyen a férfi és a női 200 pillangó. Sőt, már a váltóknál is kialakult egy kisebb tülekedés, hiszen hét-nyolc azonos képességű gyorsúszónk van. A csapatot kihirdetem az ob után, úgyhogy a magyar úszók krémje biztosan itt lesz.

A viadal március 27-én, szerdán rajtol, a döntők minden nap 18 órakor kezdődnek, kivéve a március 30-ai zárónapot, szombaton 17.30-kor esedékes az első start. A tavalyihoz hasonlóan idén is telt házra számítanak a szervezők, a jegyek értékesítése már elkezdődött. A napijegyet 900, a bérletet 3000 forintért lehet megvásárolni.

A nyitóképen Milák Kirstóf látható. Fotó: MTI/EPA/OIS/IOC/Joel Marklund

Ajánlott videó

Olvasói sztorik