Sport

A 12. kerületben megoldást kínálnak a pánikhelyzetekre

Tavaly októberben eléggé megrázta a közvéleményt, amikor egy hétfő esti edzése alkalmával megtámadták és szexre kényszerítették az ultramaraton kétszeres magyar bajnokát. Makai Viktória, a kétgyermekes családanya kiabált, menekülni próbált, ezért az elkövető meg is verte.

Szexuális erőszakot követtek el a magyar bajnok futónő ellen
Egészen döbbenetes dolgok zajlanak Makai Viktória ultrafutó körül.

A Hegyvidéki Önkormányzata sajátos választ adott, egyfajta megoldást kínál a hasonló helyzetek elkerülésére. A 12. kerületben három kifejezetten színvonalas kört használnak előszeretettel a futók. A Városmajorban, a Gesztenyés-kertben és a Normafánál egyaránt  gumi borítású pálya nyújt lehetőséget a kocogni vágyóknak. Sok esetben azonban a kijelölt hely, és a kivilágítás sem feltétlenül elrettentő erő, hogy a Jászberényi út mellettihez hasonló pánikhelyzet alakuljon ki.

A hétfői sajtótájékoztatóján ezért a Hegyvidéki Önkormányzat bemutatta azt a saját ötlet alapján lefejlesztett, eddig egyedülálló, ingyenesen letölthető Pánikgomb mobilapplikációt, amely segítségével két gyors mozdulattal jelezhető, ha a futó bajba kerül, megtámadják. Az applikáció már hívás közben automatikusan megküldi a bejelentő aktuális tartózkodási helyének címét és GPS-pozícióját a Hegyvidék rendészetnek – ha a helymeghatározás aktiválva van –, így akár szóbeli jelzés nélkül rövid időn belül érkezhet a segítség.

A pánikgomb megnyomásával egy időben az applikáció szirénázó hangjelzést is ad a támadó megzavarása, illetve a figyelemfelhívás érdekében.

Az applikációt bárki letöltheti, de csak a 12. kerületi rendészet „hívható” rajta, akik más kerületekben természetesen nem intézkedhetnek. Ezért az ötletgazda, Dr. Váczi János alpolgármester javasolta, a szabadban sportolók biztonsága érdekében más városvezetők is fontolják meg egy hasonló applikáció kifejlesztését.

Megtámadott futónő: erőszakból erkölcsi tanmese?
Az erőszak nem ismer vallást és világnézetet, és nincs rá mentség.

Az önkormányzat a Pánikgomb applikáció mellett az EMMI sport-szakállamtitkárság és a MoM Sport támogatásával három alkalmas ingyenes önvédelmi oktatást is tart a közelgő futószezonra való tekintettel, ahova első sorban az aktívan mozgó fiatal és középkorú nőket várják a szervezők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik