Élő Sport

Óriási lépést tett a kéziválogatott az olimpiai selejtező felé

A magyar válogatottba bokasérülése után visszatérhetett az egyaránt szegedi Bodó Richárd és Balogh Zsolt, és szerepelt a keretben Lékai Máté is, aki gyermeke, Noé születése miatt a szombati meccs után, éjjel Magyarországra utazott, de vasárnap délután ismét csatlakozott a csapathoz.

Az eddigi mérkőzésekkel ellentétben ezúttal nem kezdtek jól a magyarok, lendületes játék helyett nagy küzdelem jellemezte az első negyedórát. Előfordultak kihagyott ziccerek és pontatlan passzok, így a védekezés és a támadójáték sem működött hatékonyan (5-7).

Antonio Gerona tunéziai szövetségi kapitány a 19. percben időt kért, mert csapata 4-1-es sorozatára 4-0-s szériával válaszoltak a magyarok, majd hozzátettek még egyet (10-7). Az észak-afrikaiak játékán mindkét kapu előtt látszott, hogy jól felkészültek ellenfelükből, és a szünetben csupán két gól volt a hátrányuk.

A második felvonás elején a magyarok több mint hat percig nem kaptak gólt, és a meccs háromnegyedénél már hat találattal vezettek, mert védekezésben és támadásban is pontosabbá, hatékonyabbá váltak. Ráadásul mivel Székely Márton kiválóan védett, az ellenfél lövői elbizonytalanodtak, és számos ziccert hibáztak.

A hajrá hektikus játékot hozott, de az észak-afrikaiak nem tudtak közelebb kerülni a magyar válogatotthoz, mely taktikailag remek második félidőt produkált. Székely Márton 34 lövésből 13-at védett.

A következő mérkőzés szerdán, Norvégia ellen következik.

A középdöntő-csoportok első és a második helyezettje az elődöntőbe jut, a harmadik az ötödik helyért, a negyedik pedig a hetedik helyért játszhat. A magyar csapat már nem juthat elődöntőbe. A torna győztese kijut a 2020-as tokiói olimpiára, a 2-7. helyezettek pedig részt vehetnek a jövő tavasszal sorra kerülő selejtezőtornákon.

Eredmény, kézi-vb, középdöntő, 2. forduló:

Magyarország-Tunézia 26-21 (16-14)

Herning, 1500 néző, v.: Fonseca, Santos Duerta (portugálok)
lövések/gólok: 41/26, illetve 40/21
gólok hétméteresből: 2/2, illetve 1/1
kiállítások: 12, illetve 12 perc

Magyarország: Székely – Hornyák, Balogh 9, Bánhidi 2, Lékai 7, Bodó 4, Bóka 2, cserék: Nagy 1, Schuch, Sipos, Ilyés, Ligetvári, Juhász 1

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Megizzadt, de nyerni tudott a magyar férfi kézilabda-válogatott

A magyar válogatott egy nagyon nehéz, izzasztó első félidő után a második játékrészben egy nagyot javuló védelem mögött magabiztosan, 26-21-re verte Tunéziát.

A meccs hősei egyértelműen a sérülés után visszatérő Balogh Zsolt (9 gól), Lékai Máté (7 gól) és a kapuban hatalmasat játszó Székely Márton.

Ez a győzelem azt jelenti, hogy a Csoknyai István csapata minden bizonnyal helyosztót játszhat a világbajnokságon, ergo ott lesz a legjobb nyolc között, ami olimpiai selejtezőt jelent majd.

A következő mérkőzés szerdán, Norvégia ellen következik.

Magyarország-Tunézia 26-20

Székely hátul, Balogh a másik kapu előtt parádézik. Magyarország meg fogja nyerni a meccset, ami azt jelent, majdnem biztosan helyosztót fogunk játszani, ez pedig olimpiai selejtezőt ér.

Magyarország-Tunézia 25-19

Nincs már hátra öt perc, emberhátrányban van a magyar csapat, Nagy Lászlót küldték el pihenni.

Magyarország-Tunézia 24-18

Székely óriásit játszik, és a kiengedő magyar védők mögött ziccereket fog, így hat gól az előny. Csoknyai időt kér, fel kell rázni a csapatot, mert még azért nincs vége a meccsnek.

Magyarország-Tunézia 21-16

Az elmúlt percekben egyik csapat sem találta magát, sok a hiba, de aztán Balogh Zsolt jött, látott és győzött. Hihetetlen, milyen fontos tagja ennek a csapatnak a Szeged játékosa.

Magyarország-Tunézia 20-16

Úgy tűnt, nagy a baj, Lékai csak bicegve tudott lemenni a pályáról – szerencsére hamar visszatért. Bodó közben újabb gólt lő, és újra néggyel megy a válogatott.

Magyarország-Tunézia 18-15

Az első tunéziai támadásból nem születik gól, az első magyarból viszont Lékai talál be, és egy picit később még emberelőnybe is kerülnek Nagy Lászlóék. Nagyon fontos a jó kezdés – még Bóka is gólt lő!

Magyarország-Argentína 16-14

Az időkérés után Lékai és Balogh góljával – igazából Balogh góljaival – ismét elhúz a magyar válogatott, a másik oldalon nincs nagyon válasz, a kapuban Székely is parádézik. Két góllal a magyar csapat vezet a félidőben, és annyi biztos, hogy a második játékrész sem lesz könnyebb, sőt.

Magyarország-Tunézia 13-12

Picit most mintha elfáradnának elöl a magyar támadók, és többször is hibáznak Bodóék. Csakhogy közben zárkózik Tunézia, Csoknyai időt kér.

Magyarország-Tunézia 13-10

Felgyorsulnak az események, egy sima, egy fordított: egy-egy magyar gólra, egy-egy tunéziai jön.

Magyarország-Tunézia 11-8

Öt-nullás futás után újra betalál Tunézia. A magyar csapatban most messze kilóg Székely és Balogh, de Lékai sem akar lemaradni, lő is egy gólt.

Magyarország-Tunézia 7-7

Újabb gólt kap a hátul rosszul záró magyar csapat, de a gólszerző az ünneplés közben kiállítja magát, Lékai (és Bánhidi) meg kihasználja a létszámfölényt. Újra döntetlen!

Magyarország-Tunézia 5-6

A tunéziaiaktól is kiszórnak egy játékost, egy percig a magyar csapat játszhatott előnyben. Sikerült is egy hatalmas ziccert kihagyni. A másik oldalon természetesen belövik a ziccert, ismét Tunéziánál az előny.

Magyarország-Tunézia 5-5

Nagyon szoros a mérkőzés, és nem áll össze hátul a csapat. Nagy szerencse, hogy elöl kiharcol a magyar válogatott egy hetest, és Balogh Zsolt ott folytatja, ahol a sérülése előtt befejezte. Ja, és újra emberelőnyben Tunézia, most Bodót meszelik el.

Magyarország-Tunézia 4-4

Először Balogh, majd Bodó talál be, a két sérült – vagyis sérülésből visszatérő –magyar játékos nagyon jól kezdi a mérkőzést. Baloghnál érdemes kiemelni, hogy milyen dinamikusan mozog a védők között. Majd amikor emberhátrányba kerülnek a magyarok, Tunézia egyenlít.

Magyarország-Tunézia 2-3

Elég rosszul kezd a magyar válogatott, Hosni góljával kétgólos hátrányba kerülnek Lékaiék. A túloldalon Balogh Zsolt második lövése már célt ér, ismét csak egy a különbség.

Magyarország-Tunézia 1-2

Az első magyar lövést blokkolják, az ellentámadásból pedig Chourief talál be először. Aztán azonnal emberelőnybe kerül a magyar csapat, éppen a gólszerzőt szórják ki, és Lékai ki is használja a lehetőséget. Sajnos az előnyt nem sikerül kapott gól nélkül lehozni, három perc után 2-1-re vezet Tunézia.

Kezdünk

A magyar válogatott piros mezben, Tunézia fehérben játszik. A meccset a magyarok kezdik.

Jó hír!

A sérüléssel bajlódó Bodó Richárd és Balogh Zsolt is bevethető Tunézia ellen. Így sem teljes a csapat, de támadásban és védekezésben is jót fog tenni a két játékos visszatérése.

Olvasói sztorik