Élő Sport

Kézi-vb: nagyon megverte Katart a magyar válogatott, de az egyik legjobbja megsérült

A helyzeteit kíméletlenül kihasználó magyar férfi kézilabda-válogatott fontos győzelmet aratott a német-dán világbajnokság D csoportjának 3. fordulójában, a rivális Katart győzte le 32-26-ra a csapat. Bokasérülés miatt viszont nem játszott a második félidőben Balogh Zsolt.

Miután Argentína ellen döntetlent játszott a magyar válogatott a nyitó körben, így még fontosabb volt, hogy hétfőn legyőzzük Katart. A jó kezdés most is megvolt, 3-0-ra vezettünk, ami után időt is kértek a katariak. 4-3-ra zárkózott fel a következő percekben az ázsiai ellenfél, ám Nagy László lerohanás gólja, Mikler Roland bravúrja és Bóka Bendegúz szélről szerzett találata után újra sínen volt a magyar csapat.

Innentől kezdve sikerült megtartani ezt a 3-4 gólos különbséget, sőt, a félidőre már 16-11-es előnyben volt a magyar válogatott.

A szünet előtt ugyanakkor a támadásban kulcsszerepet betöltő Balogh Zsolt fogott rosszul talajt, aláfordult a bokája, ő már nem is játszott a második harminc percben.

 

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Amit megint csak jól kezdett a magyar csapat, ekkor volt olyan szakasz, amikor Nagy találata után már hét góllal is vezettünk. Kezdett aztán támadásban elfogyni a tudomány, labdaeladások és felesleges kiállítások miatt kerültünk a kelleténél nehezebb helyzetbe, feljöttek három gólra a katariak.

Mikler bravúrja rázta fel ismét a csapatot, amely az utolsó tíz percet tökéletesen hozta le, fokozatosan elvéve a katari játékosok kedvét ettől a mérkőzéstől. 32-26-ra nyert a magyar csapat úgy, hogy

a 32 gólt 36 kapura lövésből szerezte, ami 89 százalékos hatékonyság.

A nagyszerűen játszó Lékai Máté öt gólt szerzett, Bóka Bendegúz és Bodó Richárd négy-négy találatot tett hozzá a közöshöz. Miklernek ugyan most nem volt olyan fényes a védési mutatója (26 lövésből ötször hárított), ugyanakkor fontos pillanatokban voltak bravúrjai. A kispadról beálló Székely Mártonnak is volt két hárítása, egy hetest is kivédett.

Eredmény

Koppenhága, 1500 néző, v.: Nacsevszki, Nikolov (macedónok)

Magyarország – Katar 32-26 (16-11)

Mikler – Hornyák 3, Bodó 4, Bánhidi 3, Lékai 5, Balogh Zs. 3, Bóka 4, cserék: Ilyés, Nagy L. 3, Ancsin 2, Sipos, Székely, Jamali 2, Ligetvári 1, Császár 2, Juhász, szövetségi kapitányok: Csoknyai István, Vladan Matics

lövések/gólok: 36/32, illetve 43/26

gólok hétméteresből: 3/3, illetve 6/4

kiállítások: 16, illetve 10 perc

Fotó: MTI/Illyés Tibor

32-26 - VÉGE

Youssuf hosszú idő óta először eredményes, hogy aztán Bodó harcoljon ki egy hetest a túloldalon, Császár pedig most sem hibázott. Sipost állították ki, de a katari hetest Székely védeni tudta – teljesen padlóra küldtük a riválist.

Belemenést fújtak Bánhidi ellen, a túloldali támadásnál pedig szélről eredményes Katar, igaz, Székely ebbe is belekapott. Jamali bombázott fölé, a katari kapus pedig az üres kapunkba dobott.  Ancsin harcolt még ki egy kiállítást, emberelőnyben fejezzük be a meccset. Az utolsó gólunkat Ancsin dobta, ezzel állította be a 32-26-os végeredményt.

30-23

Nagy bejátszása után Bodó eredményes, majd Roine jelentkezik góllal – úgy fest, kiheverte azt előző rossz talajfogást. Lékai ügyesen vette észre a rést a katari pajzson, majd a kapus feje fölött lőtt a kapuba középről.

Már hetesből sem megy a katariaknak, Madari pattintott, de Székely beleért, így a kapu fölé pattant a labda. Kimaradt magyar helyzet után, de Frankis a kapufát találta el. Bánhidi lövése két kapufát érintve pattant ki, de közben hetest érően szabálytalankodtak ellene, Császár érkezett a pályára és bedobta. Közte hét-

27-22

Mikler-bravúr: Frankis sistergős löketét tolta a kapu mellé. A túloldalon ismét sikerült megnyitni a katari védelmet, Lékai pedig visszaállítja az ötgólos különbséget – sikerült ismét rendezni a sorokat. Olyannyira, hogy Bodó találata után már hat gólos a magyar vezetést, időt is kért Katar.

Frankis ismét megtalálta a góllövő kezét, Ilyést pedig kiállítják, ez már a hetedik magyar büntetés. Emberhátrányban is gólt szerzünk, Lékai lövése cammogott be a kapus lábai között. 28 kaput eltaláló lövésből járunk eddig 27 gólnál. A túloldalon ki más, mint Frankis eredményes.

24-20

Na, most vannak bajok, akadozik a támadásunk rendesen, Madadi találatával pedig felzárkózott háromra (22-19) a katari válogatott. Csoknyai István időt is kért, tényleg rendezni kell a sorokat.

Jelentjük: sikerült! Legalábbis az időkérés utáni első támadás ismét parádés volt, Lékai a háta mögé adott remek passzt, Bóka pedig a hosszú felsőbe bombázott a szélről, és kiállították róla Senint, akinek ez volt a harmadik két perce, úgyhogy ő be is fejezte a mérkőzést. Elcserélték magukat a katariak, olyannyira, hogy a pályán sem volt a kapusuk, úgyhogy Ligetvárinak csak a hálóba kellett passzolnia a labdát.

Roine megint átlövésből eredményes, de ebbe a gólba belesérült, legalábbis sántikálva ment le cserélni. Frankis dobott újabb kapufát, majd Sipos kapott egy pofont, a kiállítás viszont elmaradt.

22-18

Kiállítás katari oldalon is, miközben mi kiegészültünk, úgyhogy majdnem két percig emberelőnyben játszottunk. Capote dob gólt emberhátrányban is, majd Nagy adja el a labdát, amiből újabb gólt kaptunk. Bóka javít, Lékai adott parádés gólpasszt.

Roine futtából tüzelt és talált, majd Nagy gólját érvénytelenítik, mert Bánhidi zárt szabálytalanul. Nem hagyta szó nélkül a magyra játékos, amiért kiállították.

21-14

Jó védekezéssel és Hornyák lerohanás góljával indult a második félidő. Frankist hagytuk lőni, nem hibázott talpról. Bánhidi lefordulásból eredményes, de Frankis ismét egy nagy bombát ragaszt a magyar kapuba. Jamali a középkezdés után pár pillanattal szintén betalál – csak kapkodjuk a fejünket, úgy potyognak a gólok.

Ilyés védekezett belül, ismét Székely állt a kapuba, de most sem tudott védeni. Nem baj, mert Jamali kedvet kapott, őrülten nagy bombával növeli hatra a különbséget. Ancsint állították ki, Frankis viszont most a lécet forgácsolta ketté. Nagy verte meg ismét az emberét lábon és szerzett újabb gólt.

16-11 - FÉLIDŐ

Oda-vissza belemenéssel indul a félidő utolsó öt perce, majd Csoknyai István kért időt. Az időkérés utáni figura nem jött be, majd a katariak kaptak hetest, Nagyot ráadásul kiállították. Székely érkezett a kapuba, de nem tudott védeni. Újabb szép magyar akció, ezt most Bánhidi fejezte be, csoda, hogy nem borult fel a kapu, olyan erővel tüzelt.

Kilépett a katari játékos, úgyhogy miénk lett a labda, Bóka pedig négy gólra növeli a különbséget. Balogh viszont rosszul esett közben, úgy sántikált le a pályáról. Mikler újabb védése után ott a lehetőség, hogy öt góllal is ellépjünk, Ancsin pedig gondoskodik erről. A félidő utolsó támadása a katariaké, Capote löketét Mikler tolja a léc fölé.

Volt, hogy kicsit döcögött a játék, de összességében magabiztosan vezetünk 16-11-re.

13-10

Újabb katari hetes, Mikler most sem tud védeni, pedig jól mozdult a lövésre, de a labda a keze és a lába között utat talált a hálóba – elég pontos lövés volt. De micsoda magyar gól a válasz! Lékai játszotta ki a szélre a labdát, Balogh elvonta onnan a védőket, Hornyák pedig köszönte szépen, és bevágta a ziccert. Sinen nem csak hetesből, akcióból is tud gólt szerezni, most már ezt is tudjuk.

De, hát már megint milyen figurát játszottunk! Bodó-Balogh volt a labda útja, utóbbi megugrasztotta a védőket, a folyosóba belépő Lékai pedig a levegőben úszva zúdította a labdát a kapuba. Bánhidit állították ki aztán, újabb magyar emberhátrány – ez már a harmadik a meccsen. Ali Youssef eddig megállíthatatlan, háromból három gólt szerzett középről.

Lékai harcolta ki, Balogh értékesítette az első magyar hetest a mérkőzésen.

10-6

Emberelőnybe kerültünk, egy parádés akció végén Lékai dobott gólt, majd Mikler mutat be két szenzációs védést. Kijelenthetjük, hogy rendeztük a sorokat.

Bánhidi gólja érvénytelen, Bodó ellen fújtak belemenést. Hetest kap Katar, Illyés védekezett belül, Mikler belekapott a dobásba, de védeni nem tudott. Horányák nagyon nehéz helyzetből, a levegőben kicsit kitekeredve dobta el a labdát a katari kapus mellett – végre vannak szélsógóljaink.

Közben többször is zúg a csarnokban a Ria-Ria-Hungária!

8-5

Na végre! Nagy László góljával sikerült megtörni a magyar gólcsendet, „végigszáguldott” a pályán, majd egy védővel a nyakán lőtt a hálóba. Utána Mikler mutatott be bravúrt egy sáncon megpattanó lövésnél,  hogy aztán Bóka a szélről visszaállítsa a háromgólos különbséget – még nem volt rontott dobása.

Beállós góllal jelzik a katariak, hogy ők is a pályán vannak, de Bodó egy lövőcsel utáni bombával. Ami szép, az szép: Frankis lapos lökete akadt be a magyar kapuba. Nagy villan újra, lábon veri meg a védőket.

4-3

A 4. percben megtört a katari jég, Youssef fordult le a magyar falról, Mikler pedig nem tudott védeni. Jön egy beállós gól a túloldalon is, Bánhidit hiába sanyargatták, megállíthatatlan volt. Jól zár a magyar védelem, a katariak alig tudják átjátszani, viszont Bodót most kiszórták. Capote dobott is egy is egy kapufás gólt a jobbátlövő helyéről.

Nagy Lászlót cibálták meg, így pontatlan volt a dobása, de a labda nálunk maradt. Kezd egy kicsit kemény lenni a mérkőzés, mert Lékait is arcon vágták. A magyar irányító aztán a blokkba lőtt, a gyorsindításból pedig 4-3-ra felzárkózott a katari válogatott – jót tett nekik az időkérés és az emberelőny.

Bánhidire játszottuk ki a figurát, meg is volt a dobóhelyzet, de a kapusba bombázott. Utána eladták a katariak adták el a labdát, de aztán Lékai bejátszása nem jó – most nem játszunk jól. Balogh sárgult be.

3-0

Miénk az első gól, Balogh villant és törte fel a katari védelmet, majd a felső sarokba bombázott. Illyés sáncol szépen, így sikerült megfojtani a rivális első támadását, majd Balogh dobja meg a második gólját, egy elfutás után találta meg a rést, amit Bánhidi nyitott neki. Utána Nagy sáncol, a harmadik katari lövés pedig a kapu fölött szállt el. Bodó dobja a harmadik magyar gólt, gyakorlatilag nem tudunk hibázni támadásban. Időt is kértek a katariak.

Elkezdődött a mérkőzés!

Mikler Roland kezd a magyar kapuban, aki eddig 44 százalékkal védett eddig a vébén. Reméljük, most is hozza ezt a teljesítményt. Pirosban a magyarok, mi kezdtük a meccset.

Ez is pokolian nehéz meccs lesz

Érd, 2018. október 24.
Csoknyai István szövetségi kapitány a Magyarország – Szlovákia férfi kézilabda Európa-bajnoki selejtezõ mérkõzésen az Érd Arénában 2018. október 24-én.
MTI/Kovács Tamás

Ezt nem mi mondjuk, hanem a válogatott egyik szövetségi kapitánya, Csoknyai István:

Pokolian nehéz csata lesz, de ha megint lépésről lépésre tudunk egy kicsit fejlődni és előrelépni, akkor nem megoldhatatlan.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik