Sport

Megvan az első magyar, aki az Antarktiszon a szárazföld szélétől eljutott a Déli-sarkig

Elérte a Déli-sarkot Rakonczay Gábor, aki első magyarként jutott el az Antarktisz partjától a Föld legdélibb pontjára. Az extrém sportolónak 44 napra és négy órára volt szüksége arra, hogy negyedmagával megtegye a 917 kilométeres távot.

Fizikailag próbára tett az a kétszáz kilométeres szakasz, amelyen mély hóban meneteltünk. Azt mondják, évek óta nem esett itt ennyi friss hó, a rendkívüli időjárás miatt több expedíciót is kellett kimenteni, mint általában. Sosem voltam ilyen hosszú ideig ennyire ingerszegény környezetben. Szinte elkoptak a gondolataim. Néha órák teltek el anélkül, hogy bármilyen gondolat is átfutott volna az agyamon… Számítottam valami ilyesmire, de nem ilyen szinten.

A négytagú expedíció beiktatott egy tervezett szünnapot, két nap kényszerpihenőt is tartott egy hatalmas vihar miatt, amely a sátrukba „zárta” a csapattagokat. Az expedíció elején –12 Celsius-fok körüli volt a hőmérséklet az Antarktiszon, ám ahogy közeledtek a sarkponthoz, már szinte mindig –20 Celsius-fok alá kúszott a hőmérő higanyszála, sőt olykor elérte a –30-at is.

Az expedíció 44 nap és 4 óra alatt ért célba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik