Sport

Rakonczay Gábor rekordot döntött a Déli-sarkon

Rakonczay Gábor 17. napja gyalogol az Antarktiszon, hogy a magyarok közül elsőként érje el a szárazföld partjáról indulva a föld legdélebbi pontját. Társaival túl vannak 300 kilométeren, hamarosan elérik a déli szélesség 85. fokát. A cél eléréséhez 680 van hátra a 980 kilométeres össztávból. A jelenlegi 1150 m tengerszint feletti magasságról el kell érniük a Déli-sarki-fennsíkot, amely majdnem 3000 méter magas.

A hőmérséklet egyelőre a tűrhető, mínusz 12, mínusz 15 fok közötti tartományban mozog, de, ha feltámad a szél, ez gyorsan mínusz húsz alattinak érződik. A problémát inkább a sok csapadék okozza. A friss hó rendkívüli módon megnehezíti a haladást, hiszen sokkal jobban belesüpped a szán. Az úgynevezett sastrugik, azaz a szél által épített, keményre fagyott hóbordák is nehezítik a haladást. A melegebb időjárás gyakran köddel párosul, ezért gyakran alakul ki úgynevezett whiteout: vakító fehérség, amelyben az ember teljesen elveszíti tájékozódási képességét; megszűnik a fent és a lent, a jobbra és a balra. Ilyenkor csak a tájolóra hagyatkozva lehet tartani az irányt a nagy fehér semmiben.

Rakonczayék naponta átlagosan 18.3 km-t tudnak megtenni, amit nyolc, 50 perces szakasz alatt teljesítenek. A szakaszok közötti rövid pihenőkben folyadékkal és snackekkel frissítenek. Az esti táborozás során meleg étellel próbálják pótolni az elégetett napi átlag 7000 kalóriát.

A tizenhetedik napon hosszú idő után végre újra húsz kilométer fölött teljesítettünk. Az expedíció 17. napján 20.3 kilométert haladtunk. Személyes siker, hogy az egy szakaszon belüli 2.9 kilométeres rekordomat feltornáztam háromra. Persze, az igazsághoz tartozik, hogy 2.7 kilométer fölött már erőltetett menetben haladunk, 2.8 kilométernél az ember még a lelkét is kihajtja, rajtam kívül ezt eddig csak az angol srácnak sikerült elérnie – most meg megvan a három!

– örvendezett Rakonczay a rekordjának.

Az 50 perc alatt három kilométer normál körülmények között séta tempó. Ellenben az Antarktiszon, ahol gyakran akkora a fehérség, hogy a láb alatti szélfútta bukkanókat sem látja az ember, és még egy 94 kilogrammos szánt is maga mögött húz, na az már komoly sportteljesítmény.

A nehézségek miatt eddig két szóló expedíció is feladta a küzdelmet, szerencsére a magyar extrém sportoló még bírja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik