Élő Sport

Kézi-Eb: csúnya mérkőzésen verte Horvátországot a magyar válogatott

Sok hibával tarkított mérkőzésen, de összességében magabiztosan győzte le Horvátországot 24-18-ra a magyar női kézilabda-válogatott a franciaországi Európa-bajnokságon. Bíró Blanka parádézott a magyar kapuban. A magyar csapat bejutott a középdöntőbe.

Két olyan válogatott találkozott hétfőn a franciaországi Montbéliardban, amely vereséggel kezdte az Eb-t: a mieink a hollandoktól, a horvátok a spanyoloktól kaptak ki a nyitófordulóban. Kim Rasmussen csapata viszonylag korán magához ragadta ezúttal a kezdeményezést, Kovacsics Anikó dobta a meccs első gólját, és ugyan sok hiba volt mindkét oldalon, a 9. percben már 4-1-es előnyben voltunk.

Innentől kezdve magabiztosan vezetett Magyarország, igaz, ehhez kellettek a kapusok is, Bíró Blanka parádézott és Kiss Éva is heteseket védett a padról beszállva. A 21. percre így is feljött két gólra Horvátország, de a félidőre már újra megnyugtató volt az előny, 13-9-re vezettek a Háfra Noémi vezette magyarok.

A második játékrész elején dőlt el a találkozó, negyedóra sem telt el a játékrészből, amikor már nyolc gól volt a különbség (12-20). Nagy fordulat már nem volt a meccsben, így végül, ha nem is szép játékkal, de magabiztosan nyert a magyar válogatott.

Háfra, Kovács Anna és Schatzl Nadine öt-öt góllal zárt, Bíró pedig 13 védést mutatott be, összességében 46 százalékos teljesítményt nyújtott. A magyar kapus lett a meccs embere.

A kötelező győzelem tehát megvan, és a továbbjutás is, egy esetleges körbeverés esetén is kedvező lett volna számunkra a gólkülönbség. Később aztán Hollandia egy utolsó másodperces góllal legyőzte Spanyolországot, így számolgatni sem kellett.

A következő mérkőzés szerdán lesz a spanyolok ellen, 21 órakor.

Az összefoglaló:

Eredmény – női kézilabda-Európa-bajnokság, 2. forduló, C csoport

Montbéliard, 2000 néző, v.: Vranes, Wenninger (osztrák)

Magyarország-Horvátország 24-18 (13-9)

Magyarország: Bíró – Lukács 2, Kovács A. 5, Kovacsics 4, Mészáros, Háfra 5, Schatzl 5, cserék: Kiss É., Planéta, Tóth G. 1, Pálos-Bognár, Tóvizi 1, Lakatos, Szalai, Kazai 1, Orbán, szövetségi kapitány: Kim Rasmussen

lövések/gólok: 35/24, illetve 41/18
gólok hétméteresből: 7/3, illetve 4/3
kiállítások: 8, illetve 14 perc


A többi eredmény:

C csoport (Montbéliard):
Hollandia-Spanyolország 28-27 (14-11)

Az állás: 1. (és továbbjutott) Hollandia 4 pont, 2. (és továbbjutott) Spanyolország 2 (52-46), 3. (és továbbjutott) MAGYARORSZÁG 2 (49-46), 4. Horvátország 0

D csoport (Brest):
Norvégia-Csehország 31-17 (20-10)
Románia-Németország 29-24 (14-11)

Az állás: 1. Románia 4 pont, 2. Norvégia 2 (63-50), 3. Németország 2 (57-61), 4. Csehország 0

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Őrült másodpercek

Eladott labda és kimaradt magyar helyzet után Turk lőtte szét a kapufát. Utána Háfra már nem hibázott (1-4).

Megtörtük a gólcsendet

Sok lett a hiba a mérkőzésen, de most ismét Bíró védése után találtunk be, Kovács talált rést a védőfalon. Közben újabb magyar emberfór (1-3).

Ha Kiss, akkor kivédett hetes!

A horvátok is hetest dobhattak, Dezic állt a vonalra, de a padról beállt Kiss Éva védeni tudott lábbal. Már harmadszor hárított büntetődobást a kispadról beszállva.

Jól kezdünk

Ugyan hátrányban is egyenlíteni tudtak a horvátok, szinte egyből visszavettük a vezetést Lukács révén, majd egy labdaszerzés után hetest harcoltunk ki, de Planéta dobását védte a horvát kapus (1-2).

Bíró kezdett, egyből védéssel

Bíró Blanka rögtön az első horvát támadásnál bravúrt mutatott be, majd Kovacsics Anikó szerezte meg az első magyar gólt. Rögtön utána horvát kiállítás.

EL-KEZ-DŐ-DÖTT!

Piros szerelésben a horvátok, fehérben a magyarok, szóval a hollandok elleni mérkőzéssel ellentétben most majd meg lehet különböztetni a játékosokat – a nyitófordulóban, a hollandok ellen valamiért mindkét csapat sötét mezben játszott. A horvátok kezdték a meccset.

Rasmussen: Mi vagyunk az esélyesek

„A horvátok még nálunk is tapasztalatlanabbak, új csapatuk van, amely egy nagyon agresszív spanyol válogatottal találkozott. Ha valaki nincsen ehhez hozzászokva, elsőre sokkolhatja. Hatvan percig koncentrált játék kell tőlünk, nyomást kell rájuk gyakorolnunk. A korábbi meccseiken a horvátok vissza tudtak jönni nagy hátrányból, a csehek elleni felkészülési találkozón mínusz tíz-tizenegyről is visszakapaszkodtak, és a spanyolokkal szembeni első Eb-meccsükön is megnyerték a második félidőt. Mi leszünk az esélyesek, de ezt bizonyítani is kell, és hasonló hozzáállással játszani, mint a hollandok ellen” – mondta a Nemzeti Sportnak Kim Rasmussen.

Olvasói sztorik