Sport lineup

50 évvel ezelőtt is játszott egy LeBron James, csak nem így hívták

A világ legjobb, jelenleg is aktív kosárlabdázója, LeBron James bő két héttel ezelőtt ismét történelmet írt. Ő lett minden idők 5. legtöbb pontot szerző játékosa az NBA történetében. Ráadásul aligha ez a végleges helyezése, mivel az élmezőnyből már csak James játszik meccseket, az előtte állók mind visszavonultak. Ha LeBron Los Angelesben eltöltött időszaka úgy sikerül, ahogy tervezi, akkor simán meglesz a 4. helyen álló Michael Jordan, de akár a harmadik helyezett Kobe Bryant vagy a második Karl Malone is előzhető.

(A listavezető Kareem Abdul-Jabbar rekordja viszont alighanem elérhetetlen, az összesen 38 ezer pont fölött dobó Milwaukee -és Lakers-legendát már nem fogja beérni James, hacsak nem húz még le 10 évet az NBA-ben.)

De beszéljünk most arról a játékosról, akit megelőzött LeBron.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by LeBron James (@kingjames) on Nov 15, 2018 at 9:45am PST

Wilt Chamberlain egyike azoknak a játékosoknak a fent említett top10-ben, akik nem a 80-as években vagy azután váltak legendákká, hanem jóval korábban. A 2,16 méter magas és 125 kilós Chamberlain egy olyan korszak sztárja volt, amikor a játékot még nem a gyorsaság és a technika határozta meg, mint például a 90-es években, vagy napjainkban. De a center kapcsán ez nem azt jelenti, amit az ember elsőre gondolna, hanem éppen az ellenkezőjét.

Chamberlain ugyanis nem a mai kosárlabdázók archetípusa, hanem a modern játékosok prototípusa volt.

Aki látta játszani az óriási centert, az tudja, nem csak veleszületett adottságaira támaszkodott. Technika terén mindenkit felülmúlt, ráadásul taktikailag is fegyelmezett volt. Jól passzolt, látott a pályán, és mindemellett bámulatos erő jellemezte. Nem túlzás azt állítani, hogy ő volt a kosárlabda első igazi szupersztárja, aki legalább 30-40 évvel megelőzte a korát.

Beteges fiúból menő középiskolás

Wilt Chamberlain fiatalként kifejezetten beteges, törékeny gyerek volt. Egyszer egy egész évet kellett kihagynia az iskolában, mert olyan súlyos tüdőgyulladásban szenvedett, hogy a szövődményeibe kis híján belehalt. Chamberlain eleinte nem is érdeklődött a kosárlabda iránt, inkább atletizált, mert az már nagyon korán látszott, hogy elképesztő paraméterei vannak.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Wilt Chamberlain Fanpage (@wiltchamberlainofficial) on Sep 1, 2017 at 12:44pm PDT

Szerencsére később megváltozott a véleménye: középiskolás korában egy tévés interjúban azt mondta, hogy a kosárlabda a legcsodálatosabb játék a világon, mivel több sportot ötvöz magában. Egyszerre kell nagyon sok dologban jónak lenni, hogy kimagaslóan jól teljesíts ebben a játékban.

Chamberlain Pennsylvania államban, Philadelphiában kezdte meg a középiskolai tanulmányait, kosárkarrierje pedig a helyi, Overbrook nevű csapatnál indult. A mindenkinél legalább egy fejjel magasabb játékos komoly sikereket ért el a korosztályában, előfordult olyan szezon is, amit veretlenül, 19-0-ás mutatóval nyertek meg. Nem csoda hát, hogy Chamberlainről már fiatalon is legendák keringtek, az egyik ilyen történet szerint a tinédzser Wilt 1-1-ben úgy megvert egy tehetséges, NBA kapujában álló játékost, hogy az utána felhagyott az aktív sporttal és elment mezőgazdasági gépeket tervezni.

Az 1953-as NCAA négyesdöntőjének legértékesebb játékosát, Bert H. Born-t szó szerint megalázta a még gyereknek számító Chamberlain, aki 25-10-re verte meg a papíron nála jóval értékesebb sportolót.

A meccset látta a Boston Celtics akkori edzője, Red Auerbach is, aki minden áron meg akarta győzni Chamberlaint, hogy New Englandbe menjen egyetemre, mert akkor egy helyi drafton elvihetné őt a csapatához, az NBA-be. A források szerint a játékos ekkor még nem élt a lehetőséggel, egyszerűen nemet mondott az edző ajánlatára.

Egyetlen módon tudták megállítani

Chamberlain végül Kansasben kötött ki, ahol az egyetemi csapatával, Jayhawks-szal pontosan ott folytatta, ahol a középiskolában abbahagyta. Vagyis folytatta volna. Merthogy az ellenfél edzői folyamatosan arra mentek rá, hogy tönkretegyék a játékát. Rájöttek, hogy a megállíthatatlan Chamberlaint csak úgy lehet kivenni a játékból, ha egyáltalán nem jut labdához.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Wilt Chamberlain Fanpage (@wiltchamberlainofficial) on Jan 31, 2017 at 4:55pm PST

Ezt úgy oldották meg, hogy védekezéskor folyamatosan három ember fogta szorosan, hogy még csak véletlenül se kerüljön hozzá a labda.

A taktika persze nem mindig vált be, de egyedül így tudták minimalizálni azt az előnyt, amit Chamberlain a Jayhawksnak jelentett. Az ekkor még mindig csak 21 éves Wilt nehezen dolgozta fel, hogy gyakorlatilag a liga összes csapata csak el akarja rontani a játékát. Rendkívül frusztrálta, minden meccs előtt tudta; nagyon keveset lesz játékban. A fiatal Chamberlaint az is dühíthette, hogy ez a taktika akár a karrierjébe is kerülhetett volna. A szenvedős meccsek miatt a center egyszerűen kieshetett volna a játékból, ráadásul mindez a legfontosabb időszakban, a draft előtt történt.

100 pont, 20 ezer nő, Arnold Schwarzenegger

Chamberlain az NBA akkori szabályzata miatt az egyetem után egy évig nem csatlakozhatott a profi ligához, ezért addig leszerződött a már akkor is működő Harlem Globetrottershez. A kosárlabdás mutatványokkal világ körül haknizó csapatban Chamberlain egy év alatt 50 ezer dollárt keresett, valamint eljutott rengeteg helyre, például Moszkvába is, ami 1959-ben legalább akkora mutatvány volt, mint egy 360 Alley-oop.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Wilt Chamberlain Fanpage (@wiltchamberlainofficial) on Jun 13, 2016 at 12:02pm PDT

Az egy év letelte után eljött a pillanat, amire mindenki várt, Chamberlain megmutathatta, mire képes a legjobbak között. Az eredmény: elképesztő, megdönthetetlen rekordok. A fiatal játékost a Philadelphia Warriors vitte el egy helyi drafton. Az újonc az első évében 37.6 pontot és 27.0 lepattanót átlagolt, ezzel az alapszakasz legértékesebb játékosa lett és nem mellesleg őt választották az All-Star gála legjobbjának is.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Wilt Chamberlain Fanpage (@wiltchamberlainofficial) on Sep 5, 2017 at 1:47pm PDT

Az elképesztő kezdés után elképesztő folytatás következett: Chamberlain összesen három csapatban játszott, kétszer nyerte meg a ligát, 1967-ben a Philadelhpia 76ers-szel, 1972-ben pedig a Los Angeles Lakers-szel. A csapatrekordoknál sokkal beszédesebbek a személyes mutatók: Chamberlain minden idők hatodik legeredményesebb játékosa az NBA-ben, 31 419 dobott ponttal. (Ezt lépte át november közepén LeBron James).

De van olyan rekord, amit nem lehet elvenni tőle, ez pedig az 1962-ben lejátszott 100 pontos meccse a New York Knicks ellen, amiről bár felvétel nem készült, de kép és hivatalos jegyzőkönyv igen:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Wilt Chamberlain Fanpage (@wiltchamberlainofficial) on Mar 2, 2017 at 11:30am PST

Chamberlainnek nemcsak egy-egy kiemelkedő meccse akadt, hanem gyakorlatilag minden mérkőzése bőven átlag feletti volt. Ez persze túlzásnak hangozhat, de itt egy beszédes statisztika: a liga történetében senkinek nincs annyi 50 pont fölötti meccse, mint Chamberlainnek, egészen pontosan 118. Csak hogy megértsük ezt a számot: Michael Jordannek 31 ilyen meccse van, Kobe Bryant 25, LeBron James-nek pedig 12.

Ilyen karrier mellett nem csoda, hogy legendák szólnak Chamberlainről.

Az egyik ilyen legenda, hogy erősebb, mint maga Arnold Schwarzenegger, akit egy forgatás alkalmával (egyesek az állítják, hogy látták is) könnyedén emelt fel a feje fölé. A következő kép az 1984-es Conan, a pusztító forgatásán készült, a filmben mindketten szerepeltek.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Wilt Chamberlain Fanpage (@wiltchamberlainofficial) on Jul 1, 2016 at 9:00am PDT

A másik legenda, ami a játékos körül kering, hogy több mint 20 ezer nővel feküdt le. Ezt az 1991-es életrajzi könyvében jelenti ki, később emiatt sokat is támadták. Az Egyesült Államokban akkor tetőzött az AIDS-krízis, a betegség ellen harcoló csoportok pedig nem rajongtak azért, hogy a nemzeti hős, a világ egyik legismertebb sportolója az egy éjszakás kalandot, a kicsapongó életmódot propagálja.

Ki a jobb?

Miután a legendát pontszerzés terén megelőzte LeBron James, az NBA készített egy összevágott felvételt, amely azt bizonyítja, hogy a két játékos között tényleg sok hasonlóság van. Bár sem az alkatuk, sem a posztjuk, sőt, még a stílusuk sem egyezik, de az életükben, a felfogásukban sok kapcoslódási pont van.

A videó egy riporter kérdésével kezdődik, ami arról szól, hogy hogyan bírják a rájuk nehezedő nyomást. A két játékos évtizedekre egymástól, de szinte szóról szóra pontosan ugyanazt válaszolja.

Nincs nyomás. Nem érzem, hogy nyomás volna rajtam, már gyerekkorom óta folyamatosan ennek vagyok kitéve, az egész karrierem erről szól.

Íme, a teljes videó, érdemes megnézni:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik