Sport

Hivatalos: LeBron James egy másik bolygóról jött

Soha ne írjon le senki egy olyan kosárcsapatot, amelyben ott van LeBron James. Ez újfent bebizonyosodott. A Cleveland Cavalierst elmondták már mindennek ebben a szezonban és James nélkül szinte biztos, hogy a rájátszásba se jutottak volna. De James ott van, szerepelnek a playoffban, túlélték az első kört az Indiana ellen, majd a másodikban kisöpörték a Torontót. Jött aztán a fiatalokból álló Boston Celtics, amely olyan kosárlabdát játszott, amit egyfelől élvezet volt nézni, másfelől pedig még eredményes is volt.

Csak hát jött a LeBron James-faktor.

A Cavs csodával határos módon mindent eldöntő hetedik meccsre tudta menteni a párharcot, még úgy is, hogy Kevin Love megsérült a hatodik összecsapáson, és hétfő hajnalban sem tudta vállalni a játékot. A Cleveland ráadásul a második negyedben 12 ponttal is égett annál a Bostonnál, amely ebben a rájátszásban még nem kapott ki otthon.

Az összefoglaló:

A harmadik negyed közepére érték utol Jamesék a Celticset, onnantól kezdve pedig nagyon szoros lett a mérkőzés. 59-56-os vendégvezetéssel fordultak a csapatok az utolsó játékrészre, majd 67-71-es állásnál Jayson Tatum előbb átzsákolta Jamest, aztán bedobott egy egészen hihetetlen triplát, amivel 72-71-re fordított a Celtics. Náluk volt a momentum ekkor, de aztán leblokkoltak és mire észbe kaptak,a  Cavs lényegében eldöntötte a mérkőzést: a clevelandiek 87-79-re nyertek és bejutottak a nagydöntőbe.

LeBron James 33 évesen minden egyes másodpercet a pályán töltött. 35 pontot, 15 lepattanót és 9 gólpasszt szerzett, volt két blokkja is, a nyolc eladott labda rondít bele az összképbe.

Most Jeff Green volt, aki fel tudott nőni a Király szintjére. A Love-ot helyettesítő játékos is 42 percet a pályán volt, jó hatékonysággal szerzett 19 pontot és volt 8 lepattanója is.

James zsinórban nyolcadik nagydöntőjére készülhet, az ellenfél a Houston Rockets vagy a címvédő Golden State Warriors lesz, abban a párharcban is hetedik mérkőzés dönt majd kedd hajnalban. A Cavs szupersztárján kívül csak öt játékos mondhatja el magáról a liga történetében, hogy nyolc egymást követő évben eljutott a fináléba, ők mindannyian annak a Boston Celticsnek voltak a játékosai, amely az ötvenes-hatvanas években dominálta a ligát.

Azt már csak mellékesen jegyezzük meg, hogy az NBA-ben azok a csapatok, amelyek egy négy győzelemig tartó párharcban 2-0-ra vezettek, azok bő 90 százalékban továbbjutottak. Most a Boston húzta be az első két meccset, mégis kipottyantak. A franchise történetében ez először fordult elő.

Eredmény – NBA-rájátszás, keleti döntő, 7. mérkőzés

Boston Celtics – Cleveland Cavaliers 79-87

A párharcot a Cleveland nyerte 4-3-ra.

Nyitókép: Maddie Meyer / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik