Sport

Több pénzt kaphatnak az olimpiai érmesek

Törvényjavaslatot nyújtott be Kocsis Máté, Bánki Erik és Gulyás Gergely, amely értelmében jelentősen megnőne az olimpiai érmek utáni életjáradék.

A három fideszes politikus november 20-án nyújtotta be azt a törvényjavaslatot, amely jelentős mértékben megemeli a magyar sporttörténelem olimpiai érmeseinek életjáradékát.

A törvényjavaslat általános indoklásként úgy fogalmaz, hogy „a sportnemzet feladatai közé nemcsak a sportolók kinevelése és felkészítése tartozik, hanem a korábbi győztesek megbecsülése és a példaképek bemutatása is.” 

A jelenlegi szabály méltánytalan, mert

„a befektetett energiát és az emberfeletti küzdelmet eltérően értékeli abban az esetben, ha a sportoló már rendelkezik olimpiai éremmel, holott Magyarország számára minden olimpiai arany-, ezüst- és bronzérem egyenlő súllyal kell, hogy bírjon, függetlenül attól, hogy valaki többszörösen is képes maga mögé utasítani a világ többi versenyzőjét.”

A kissé kacifántossá megfogalmazott mondatok mögött az áll, hogy  korábban a több aranyérmet, érmet szerzett a sportolók, az első után a teljes, míg a második, harmadik, stb. után már csak százalékosan egyre csökkentett összeget kaptak.

A tervezet szerint 35. életévét betöltő sportoló aranyérmet szerzett a sportoló, valamennyi győzelme után a külön-külön számított majd összeadott teljes összegre, míg ezüst illetve bronzérem esetén azoknak 60% illetve 40%-ára lesz jogosult.

A világ jelenleg legidősebb élő női olimpiai bajnok, Keleti Ágnes és egy ifjú követője AFP PHOTO / PETER KOHALMI

A tervezet és a jelenleg járó járadék alapján egy olimpiai aranyéremért bruttó 324 300 forint, az ezüstért 194 600, a bronzért pedig 129 730 forint jár majd, de legjobbjainknál immár halmozottan.

Keleti Ágnes például ötszörös olimpiai bajnok, de három ezüst és két bronzérem büszke tulajdonosa.

Amennyiben az országgyűlés decemberben elfogadja a „Hatályba léptető” törvényjavaslatot úgy a 97 évesen a világ legidősebb és legeredményesebb női olimpiai bajnoka számlájára januártól havi bruttó 2 231 242 forint érkezik.

Magyarországnak további két élő ötszörös olimpiai bajnoka van.

  • Egerszegi Krisztina (5 arany, 1 ezüst, 1 bronz) úszónő bruttó 1 945 830,
  • Kozák Danuta (5 arany, 1 ezüst) kajakos bruttó 1 816 100 forintot kap. Utóbbi még csak 31 éves, így a járadékra négy évet várnia kell, de addig még például nyerhet 2020-ban Tokióban újabb aranyérmeket.
  • A kajak királynőnél további érdekesség, hogy 2013. január 1-től férje, Somogyi Béla az edzője, így a riói három aranyéremben neki is tevőleges része volt, azaz neki is jár további bruttó 486 450 forint. Ergo egy családi szinten bruttó 2 302 550 forinttal mindenképp a Kozák-Somogyi páros maxolja ki legjobban a a törvénymódosítást.

Ez az a törvényjavaslat, amelyet még talán a jelenlegi ellenzék is simán megszavaz, így szinte biztos, hogy olimpiai érmeseinknél, edzőiknél januártól több pénz áll a házhoz.

Az edzőkre is gondoltak:

„Az edző járadékát az edzői járadék alapját képező érmes helyezések alapján kell megállapítani. Az edzői járadék az érmes helyezés után járó járadék 50 százaléka. A labdajátékoknál az olimpiára felkészítő szövetségi kapitány járadéka megegyező mértékű az irányítása alatt érmet, érmeket szerzett csapat legeredményesebb sportolóját megillető járadék összegével.

A magyar vízilabda-válogatottal háromszoros olimpiai bajnok Dr. Kemény Dénes a változtatások után bruttó 972 900 forintot kap.

Az egyéni sportágakban az edző továbbra is az érem után járó járadék 50%-ára lesz jogosult, és az edző kérelmére indul az eljárás, azonban valamennyi, az általa edzett és érmet szerzett sportoló után jogosulttá válik
járadékra. A szabály a sportolók járadékához igazodik.

Nyitókép: Fotó: Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik