Sport

Külsős vezetők miatt van csődveszélyben a bokszszövetség

A sajtóorgánumokban az elmúlt hetekben világot látott, az ökölvívás tekintélyét aláásó cikkek jelentek meg, ami inkább szól a belső ellentétekről, gerjesztett indulatokról, potenciálról és vagyonszerzésről, mintsem az igazságról.

– ezzel a mondattal kezdődik a Magyar Boksz Szövetség közleménye. Ez annyiban meglepő, hogy a szervezet egyetlen alkalommal sem cáfolta például a 24.hu-n megjelent írásokat. Ezekből kiderült, hogy az idén szeptemberre 348 millió forintos hiányt halmozott fel a szövetség, így csődközelbe került, a nyári, Duna Arénában rendezett ifjúsági vb után 210 milliónyi kifizetetlen számla maradt, és a szövetség saját ellenőrző testülete jutott arra, hogy az esemény szervezésekor csalás és hűtlen kezelés bűntette valósulhatott meg.

Az Erdei Zsolt vezette szövetség, noha szerinte a cikkek nem elsősorban az igazságról szóltak, ezúttal sem cáfolja ezeket a nyilvánosságra került információkat. Sőt a szövegben maguk erősítik meg, hogy az ifjúsági vb szervezésekor külsős személyek vették a pénzügyi irányítást, akik nem foglalkoztak azzal, hogy sokkal több a kiadás, mint a bevétel. Ugyanakkor a szövetség állományából azóta távozott a menedzser-igazgató, a gazdasági direktor és a PR-menedzser.

A szöveg kiemeli, hogy Erdei Madárfészek Ökölvívó Akadémiája ingyen segített a torna lebonyolításában, a versenyzők ott edzettek.

Közölték azt is:

A Magyar Ökölvívó Szakszövetség jelenlegi apparátusa – együttműködve az elnökség által kijelölt tanácsadókkal – sérelmeiket félretéve, hatalmas energiákat megmozgatva dolgoznak, keresve a konszolidációs megoldásokat, hogy az ökölvívás napi működése újra helyreállhasson. A hivatalos eljárást megindítottuk annak tisztázásra, hogy a 2018. évi Ifjúsági Ökölvívó Világbajnokság vonatkozásában, büntetőjogi értelemben felelősség terheli-e, a döntési és végrehajtási folyamatokban részt vevő személyeket, addig csak és kizárólag ki nem fizetett szállítói számlákról és a számviteli rend megsértéséről beszélhetünk.

Az eljárásról azonban tudni kell, hogy nem feljelentésre indul. Mert a 24.hu kérdésére az ügyészség azt írta, a beadvány nem tekinthető feljelentésnek, ez miként a beadványozó is megfogalmazta, „a szövetség törvényes működésével kapcsolatos vizsgálat iránti kérelem”. Ennek nyomán a beadvány a Fővárosi Főügyészség Közigazgatási Jogi Osztályához került. Még nem bírálták el.

Kiemelt kép: Illyés Tibor / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik