Sport lineup

Mesterhármassal ünnepelte, hogy legyőzte a rákot

Nincs olyan szezon az NHL-ben, amikor ne lehetne izgalmas figurákat találni. Idén az egyik legérdekesebb karakter alighanem a 33 éves amerikai center, Brian Boyle, aki nem is annyira játékával, hanem inkább küzdőszellemével emelkedik ki a mezőnyből. A támadó nagyjából egy évvel az után, hogy legyőzte a leukémiát, mesterhármassal üzent a betegségnek.

Bár Brian Boyle mindig is derekasan harcolt, sosem tartozott az észak-amerikai liga legjobbjai közé. A középiskolai évek után a 19 éves támadót 2003-ban az első körben draftolta a Los Angeles Kings. Négyszezonnyi, a Boston College-nál eltöltött főiskolai játékot követően 2007-ben kezdte meg profi karrierjét a Kings farmcsapatánál, az AHL-es Manchester Monarchs-nál.

Az NHL-es debütálásra sem kellett sokat várni: 2008 februárjában a New Jersey Devils ellen mutatkozott be, a meccs csak azért nem lett álomszerű, mert ugyan gólt lőtt a legendás Martin Brodeurnek, de csapata vereséget szenvedett. A 2007-2008-as szezonban további hét mérkőzésen szerepelt a legjobbak között, ezeken három gólt és egy asszisztot termelt. A következő idényben már 28 meccset kapott a világ legerősebb bajnokságában, úgy tűnt azonban, hogy nem nőtt fel a feladathoz: éppen ugyanannyi gólt szerzett és gólpasszt osztott ki, mint előző szezonban, ráadásul -9-es plusz/mínusz mutatóval zárt.

Nem csoda, hogy 2009-ben a Kings elengedte: Boyle New York felé vette az irányt. Bár a Rangersnél sem nyújtott igazán kimagaslót, azért így is hasznos tagja volt csapatának:

a 197 centiméter magas centert testi adottságai, az emberhátrányos védekezésben betöltött szerepe és a bulizási statisztikái miatt rendszeresen szerepeltették.

Nem véletlenül töltött el öt szezont a New York-iaknál. Eddigi legjobb idényét is a Rangersnél vitte végig: 2010-2011-ben 82 meccs alatt 35 pontig (21 gólig és 14 asszisztig) jutott.

Fotó: Gregory Shamus / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP

A 2014-es szezont már a Tampa Bay Lightningnál kezdte, ahol felkerült a mezére a csapatkapitány-helyettességet jelölő „A” betű is. A Tampa Bay Lightningnál mintha sikerült volna némiképp előrelépnie: a 2016-2017-es idényben 54 mérkőzés után már 22 pontnál járt, 2017 februárjában azonban az anyagi gondokkal küszködő csapat kénytelen volt elengedni.

Ez meglehetősen megviselte a centert, aki egy alkalommal azt nyilatkozta, a 2016-2017-es szezon lehetett volna élete idénye, ha nem kényszerül csapatot váltani.  A Toronto Maple Leafsnél 21 meccsen szerepelt, a kevés jégidő és feltételezhetően a rossz morál miatt viszont csak három gólpasszig jutott.

A következő idényt már a New Jersey Devilsnél kezdte. A torontói szezon után szabadúszóként leigazolható játékos szerződtetésétől nem igazán jött lázba a szaksajtó, csak elkönyvelte mindenki, hogy egy ötödik csapat is esélyt ad neki. Boyle mindig is jó képességű játékosnak számított, de a világklasszistól azért messze állt, mondhatni egy volt a sok közül.

Mégis, rövid időn belül a sportlapok címlapján találta magát, igaz, cseppet sem pozitív hírek miatt.

Elegánsan üzent a betegségnek

Boyle számára 2017 nyara nem telt túl jól, folyamatosan fáradtságra panaszkodott, így az edzőtáborban jégre sem lépett. Miután állapota nem javult, átfogó orvosi vizsgálatoknak vetették alá, melyek végül krónikus mieloid leukémiát (CML) mutattak ki nála. A center szeptember közepén adott ki közleményt betegségéről.

CML

A CML egy ritka vérképzőszervi betegség, százezer emberből évente egy-két személynél mutatják ki. A rendellenesség többnyire a középkorú és idősebb korosztályt érinti. A rosszindulatú daganatos megbetegedés gyógyítására több szer is alkalmas, célzott kezeléssel a páciensek 86 százaléka gyógyítható.

A rossz hír ellenére Boyle pozitív maradt, már szeptember közepén arról beszélt, hogy mennyi támogatást kap, illetve hogy mennyi csodás gyógyulással találkozott élete során.

Úgy hisszük, jó támadási tervünk van, és alig várom, hogy ismét a jégen legyek, és játsszak. Nem tudom, hogy ez mikor fog bekövetkezni, de a gondolataim október 7-e, a Colorado Avalanche elleni szezonnyitó-mérkőzés körül járnak. Nem szeretek mérkőzéseket kihagyni

− nyilatkozta a center tavaly szeptemberben. Boyle előtt követendő példa lehetett a korábbi támadó, Jason Blake, aki 2007 októberében jelentette be, hogy CML-t diagnosztizáltak nála. Blake még abban a szezonban ismét a jégen volt, és az idény végéig további 81 mérkőzést játszott a Maple Leafsben.

Boyle sem késett sokat a felépüléssel: bár a szezon nyitányát kihagyta, 2017. november 2-án már vissza is tért. Azóta teljesen tünetmentes, sőt, a 2017-2018-as szezont − önmagához képest − kifejezetten jól zárta: 69 meccsen 13 gólt ütött, emellett 10 alkalommal az előkészítésben is részt vett.

A lendület azonban nem szakadt meg az előző idény végén. Az idei szezonban még csak 13 mérkőzést rendeztek, de Boyle már hat gólnál és egy asszisztnál jár.

Legutóbb a magyar idő szerint november 6-án megrendezett fordulóban, a Pittsburgh Penguins elleni idegenbeli győztes meccsen volt eredményes: háromszor talált be, ezzel megszerezte profi pályafutása első mesterhármasát, rögtön egy klasszikus mesterhármast.

Valamivel több mint egy évvel visszatérése után tehát ismét üzent betegségének. Nem is tehette volna jobbkor, hiszen az NHL-ben októberben és novemberben épp az először 1998-ban megrendezett Hockey Fights Cancer nevű eseménysorozatot rendezik meg.

A Hockey Fights Cancer célja, hogy október-november során felhívják a figyelmet a rákkutatás fontosságára, illetve adományokat gyűjtsenek a rosszindulatú daganatok elleni harchoz.  A rendezvénysorozat keretében kiemelt meccseket, úgynevezett Hockey Fights Cancer nightokat rendeznek, melyeken a játékosok, rajongók, a stábtagok és a kezdeményezés partnerei együtt próbálnak tenni a betegség ellen.

A november 6-i Pittsburgh−New Jersey mérkőzés is épp egy Hockey Fights Cancer night volt. A center egyszerűen keresve sem találhatott volna jobb alkalmat arra, hogy a meccs hőse legyen.

Kiemelt fotó: BRUCE BENNETT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik