Sport lineup

Nick Mullens, a 23 éves első bálozó megvalósította az amerikai álmot

A sporthoz, egy-egy sikeres sportkarrierhez szerencse is kell, szokták mondani. Ahhoz, hogy az ember megkapja a bizalmat, eleinte mindenképp. Aztán vagy tud élni vele, vagy nem. Nos, a San Francisco 49ers keretéhez tartozó, de az elmúlt szezonban még csak a fakóban, a társakat edzésen segítő Nick Mullensnek megadatott az, amire tán ő sem nagyon számított – ha kényszerből is, de mély vízbe dobták.

Miután már a szezon elején megsérült a 49ers első számú irányítója, Jimmy Garoppolo, majd a héten kidőlt a „B-verzió” C. J. Beathard is, Kyle Shanahan vezetőedző lenyúlt a 23 éves újoncért, és csütörtök este bevetette az Oakland Raiders ellen.

A friscói szurkolókat amúgy sem kényeztette el eddig a csapat. A csütörtökön kezdődő kilencedik forduló előtt egy győzelem mellett hét vereség díszelgett statisztikai mutatóként a nevük mellett, így semmi jót nem sejtetett a kényszercsere, a zöldfülű bevetése.

Aztán jött ez a srác, akit a nem túl neves, Missisipi állambeli Southern Miss egyetemről draftoltak 2017-ben és megmutatta, miért lett ott csúcstartó minden létező statisztikai kategóriában, és megvalósította az amerikai álmot.

Mullens négy egyetemi éve alatt 11.994 yardot passzolt, amelybe 87 touchdown-passz fért bele, és ezzel a nagy Brett Favre által tartott 7,695 yardos és 52 touchdownos Golden Eagles csúcsot adta át a múltnak. Favre majd 20 éves (1991-2010 között), számos NFL-csúcsot felállító profi pályafutást és egy 2007-es „Év sportolója USA” díjat tudhat maga mögött. Nyilván Mullens már most aláírná ugyanezt a karriert.

Ennek első lépéseként  kapaszkodott bele a jó szerencséjébe csütörtök este: 262 passzolt yardja mellett három hatpontos átadást (touchdown) is kiosztott az Oakland Riders ellen 34-3-ra megnyert meccsen és most egész Amerika róla beszél.

Mullens ugyanis 151,9 irányítómutató számot – az irányítók által adott jó átadások, a passzolt yardok, a touchdownok és az eladott labdák százalékos értékeiből áll össze – produkált, ami 1970 óta a legmagasabb azon bemutatkozó játékosoké közül, akiknek az adott mérkőzésen legalább 15 passzkísérlete volt. (Nyitókép: Daniel Shirey/Getty Images/AFP)

NFL, 9. játékhét, nyitómeccs, eredmény:

San Francisco 49ers-Oakland Raiders 34-3

Ajánlott videó

Olvasói sztorik