Sport lineup

San Franciscóban most mindenki ugyanarra gondol, de sajnos hiába

Elmagyarázzuk, hogy miért nincs rá szinte semmi esély, hogy Colin Kaepernick visszatérjen a korábbi csapatához.

A szezon elején nagyon sokat vártak Jimmy Garoppolótól San Franciscóban. A tavaly év közben a New England Patriots-tól igazolt irányító persze tett is ezért: az előző szezont olyan jó formában fejezte be, hogy gyorsan adtak is neki egy rahedli pénzt, hogy kezdjen valamit a csapattal. Garoppolo egészen pontosan egy öt évre szóló, 135,7 millió dolláros szerződést írt alá, amivel

Ő lett az NFL legjobban kereső irányítója.

Megkötötték az NFL történetének legnagyobb szerződését
Tom Brady egykori cseréjét rendesen megfizetik San Franciscóban.

A nyomás tehát nagy volt a játékoson, a szezonkezdet pedig felemásan sikerült. Bár Garoppolo olykor vezetett jó drive-okat, voltak váratlan húzásai, biztató megmozdulásai, de összességében nem váltotta meg a világot, az első két meccsből egyet megnyertek a második fordulóban a Detroit Lions ellen. Amikor a harmadik fordulóban JG a Chiefs ellen már 251 passzolt yardnál járt, akkor azt hihették San Franciscóban, hogy valami épp elkezdődik, de aztán jött a hideg zuhany.

Garoppolo támadás közben rosszul lépett: egy kontakt nélküli sérülés miatt a teljes szezont ki kell hagynia.

Pár perc alatt egész San Francisco földbe állt
A 49ers irányítója az egész évre kidőlt, innentől minden bizonnyal kuka a szezon.

A diagnózis szerint elszakadt az elülső keresztszalagja, ami azt jelenti, hogy Garoppolo ebben a naptári évben már nem fog mankó nélkül lábra állni.

Ki irányítson?

A San Francisco nincs könnyű helyzetben. Az irányító, akivel gigaszerződést kötöttek (aminek értelemszerűen bizonyos passzusai változni fognak a sérülés következtében) kidőlt, ráadásul a csapat sincs jó formában, a legnagyobb sztár mellett nem igazán voltak olyan biztos pontok, akikre ebben a nehéz időben számítani lehetett.

Amikor egy csapatnak ilyen sok időre kiesik a kezdő irányítója, akkor logikus lépés lehet szezon közben igazolni. A 49ers-nek szélsőséges esetben három lehetősége is lenne, kezdjük a két kevésbé érdekessel.

Az egyik lehetséges opció a Baltimore Ravencs cseréje, Robert Griffin III, aki korábban már dolgozott együtt a San Francisco fiatal vezetőedzőjével, Kyle Shanahannel Washingtonban és bár voltak nézeteltéréseik, abban az időben remekül működött a Redskins-offense. Ami az igazolás ellen szól, hogy Griffinnek aktív szerződése van Baltimore-ban, így inkább csak csere jöhetne szóba, de ebben az egész üzletben valószínűleg nem lenne annyira érdekelt a Ravens, mint a 49ers.

Robert Griffin III Fotó: Mark Brown / GETTY IMAGES NORTH

A másik lehetőség az a Tyrod Taylor lehet, akit az újonc Baker Mayfield játszott ki a kezdőből Clevelandben. A korábbi Pro Bowler a Buffalo Bills tavaszi ügyetlenkedése nyomán került a Brownsba, ahol úgy látszik nem sok szerep fog jutni neki a jövőben, emiatt nagyon is reális esély lehet az igazolásra. Már csak azért is, mert 2018-tól szabadon igazolhatóvá válik, így tökéletes választás lehetne addig, amíg Garoppolo meg nem gyógyul és újra játékba nem rázódik.

Tyrod Taylor Fotó: Jason Miller / GETTY IMAGES NORTH

Colin Kaepernick

A San Francisco harmadik, egyben legesélytelenebb opciója lenne a legérdekesebb, mert jól tudjuk: az utóbbi évek legsikeresebb 49ers-irányítója a térdelős botránya óta szabadon igazolható. Garoppolo sérülésének pillanatában sokaknak az volt az első gondolata, hogy elkészült a tökéletes forgatókönyv, így térhet vissza az NFL-be a kiutált játékos.

A szemünk előtt zajlik a 21. századi sporttörténet legnagyobb szégyene
Colin Kaepernick ügye akkor a legszomorúbb, ha lecsupaszítjuk róla az összes sallangot és csak a lényegre koncentrálunk.

A nagy visszatérés akármilyen jó sztori lenne, sajnos a jelenlegi helyzetben lehetetlen. Kaepernick akármennyire tehetséges, hosszú évek óta nem játszott tétmeccset, sőt, igazából semmilyen meccset. Ha abból indulunk ki, hogy folyamatos edzésmunkát végzett, amióta bojkottálják az NFL-csapatok, akkor sem nevezhető teljes értékű, hadra fogható játékosnak. Szomorú, de jelenleg a liga bármelyik irányítója jobban játszana Kaepernicknél, ha holnap vagy egy héten belül meccset kéne játszani. A 49ers így nem lenne beljebb Kaepernick leigazolásával, de van még itt más is.

Fotó: Angela Weiss / AFP

Fentebb említettem, hogy Robert Griffin III már játszott a 38 éves Kyle Shanahan irányítása alatt. Egy igazolás esetében ez igazából csak pluszt jelent, nem alapfeltételt. A fiatal vezetőedzőnél más a helyzet, mivel az ő playbookja még NFL-szinten is elképesztően bonyolult és sokrétű. Csak egy példa: Shanahan San Francisco előtt a Falconsnál dolgozott, ahol a kifejezetten intelligens játékosnak számító QB, Matt Ryan majdnem egy éven keresztül tanulta Shanahan taktikáit, hogy tökéletesen működjön az Atlanta támadóegysége. A stratégia eredményességéről: 2017-ben a Falcons Super Bowl-döntőbe jutott, ahol csak egy emberfeletti Patriots-fordítás tudta megállítani őket.

Kaepernicknek elképesztő mennyiségű mozgást, pozíciót, passzt kellene memorizálnia, azt pedig megtippelni sem lehet, mennyi idő alatt tudná ezt a tudást alkalmazni, vagy ami a kínzóbb kérdés: tudná-e egyáltalán.

Arról a nyomásról és médiafigyelemről még nem is beszéltünk, ami a 49ers-re zúdulna, ha leigazolná Kaepernicket. A csapat vezetésében komoly nyomot hagyott a térdelős balhé, legyen akárkinek is igaza az ügyben. Sportszakmai szempontból nézve Garoppolo kiesése után nem hiányzik a felhajtás, sőt, most mindenki inkább csak csendes munkát szeretne, hogy csak a focira lehessen koncentrálni.

És ez az, ami Kaepernick érkezésével lehetetlen volna.

A vezetés egyelőre úgy döntött, hogy az eddigi csereirányító, a 24 éves C. J. Beathard vezesse a csapatot. A fiatal QB már két mérkőzésen játszott, az elsőn szoros meccsen, de kikaptak a Los Angeles Chargerstől, pozitívum volt viszont, hogy Beathard nem játszott rosszul, jó playeket hívott, 27 pontig jutott a 49ers. A másodikon már kicsit simább vereséget szenvedtek, az Arizona Cardinals 38-28-ra verte meg őket hazai pályán.

Forbes

NFL, 6. forduló, párosítások:

2018. 10. 12., 02.20 New York Giants–Philadelphia Eagles 13-34
2018. 10. 14., 19.00 Atlanta Falcons–Tampa Bay Buccaneers
2018. 10. 14., 19.00 Cincinnati Bengals–Pittsburgh Steelers
2018. 10. 14., 19.00 Cleveland Browns–Los Angeles Chargers
2018. 10. 14., 19.00 Houston Texans–Buffalo Bills
2018. 10. 14., 19.00 Miami Dolphins–Chicago Bears
2018. 10. 14., 19.00 Minnesota Vikings–Arizona Cardinals
2018. 10. 14., 19.00 New York Jets–Indianapolis Colts
2018. 10. 14., 19.00 Oakland Raiders–Seattle Seahawks (London)
2018. 10. 14., 19.00 Washington Redskins–Carolina Panthers
2018. 10. 14., 22.05 Denver Broncos–Los Angeles Rams
2018. 10. 14., 22.25 Dallas Cowboys–Jacksonville Jaguars
2018. 10. 14., 22.25 Tennessee Titans–Baltimore Ravens
2018. 10. 15., 02.20 New England Patriots–Kansas City Chiefs
2018. 10. 16., 02.15 Green Bay Packers–San Francisco 49ers

Szabadnapos: Detroit Lions, New Orleans Saints

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik