Sport

Komolytalan verseny a dohai úszó-vk

Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsa, Verrasztó Dávid és Dudás Dániel hajlandó lehajolni a talált pénzért.

Négy magyar úszó vesz részt a FINA rövidpályás világkupa-sorozatának második, dohai állomásán. A csütörtök-szombat között megrendezésre kerülő versenyt a szervezők próbálják fényezni – 44 ország 320 úszójáról írnak –, de a rajtlistákat böngészve nyugodt szívvel kijelenthető, több számban is komolytalan versenyre van kilátás.

Az évek óta három stabil világkupapont és pénzgyűjtőnek számító férfi versenyző közül a dél-afrikai Chad Le Clos, az orosz Vladimir Morozov mellett az ausztrál világbajnok hátúszó Mitchel Larkin tűnik fel ezúttal, míg a nőknél továbbra is Hosszú Katinka és a svéd Sarah Sjöström a reklámarc.

qatarswimming.com

A rajtlistát böngészve tulajdonképpen érthetetlen, miért csak négy magyar úszó – háromszoros olimpiai bajnokunkon kívül Jakabos Zsuzsa, Verrasztó Dávid és Dudás Dánial – hajlandó részt venni a sorozat összes állomásán, miért csak ők utaztak el Dohába?

Ugyanis nem kell különösebben nagy úszónak lenni ahhoz, hogy komoly pénzt keressen az ember, még ha saját zsebből finanszírozza az utazással együtt ötnapos túrát.

Dohába egy retúrjegy 100-120 ezer forint – 400 euró –, attól függően, mennyire gondolkodik előre az ember. A szállás ellátással öt éjszakára nem több, mint újabb 500 euró, így minimális költőpénzt számolva 1000 euró, 320 ezer forint befektetéssel számolhat egy magyar úszó.

A világkupa-állomásokon egy-egy versenyző annyi számban állhat rajtkőre amennyiben akar (az összetett és az úgynevezett clustertenkénti versenybe, extra díjazásba csak a legjobb három eredmény számít bele).

A FINA az egyes állomásokon egyforma díjazásban részesíti a számonkénti győzteseket, helyezetteket. Az arany 1500, az ezüst, 1000, a bronz 500, a negyedik hely 400, az ötödik 300, a hatodik 200 dollárt ér. Egyszerű matekkal kiszámolható egy második és egy hatodik egyéni hellyel már pénzénél van az ember, a többi a haszon.

Márpedig ezt bármelyik magyar válogatott úszó simán el tudja érni. Nem kell hozzá Katinkának lenni, épp ezért az ő példáján mutatjuk, hogyan.

Egy nap, öt versenyszám

Hosszú Katinka az első versenynapon öt számot vállalt be. Ha azt nézzük melyeket, kifejezetten kemény napon lesz túl. A 200 pillangó és 400 gyors egy programban brutális terhelés, és akkor még nem beszéltünk a 200 hátról meg az 50 hátról és gyorsról.

Ugyanakkor olyan kevés az induló, hogy a hatból ötben nem kell délelőtt selejteznie.

200 női pillangó:
Ebben a versenyszámban írd és mond négy darab úszó áll rajtkőre. Így délelőtti előfutamot nem is rendeznek. Hosszú Katinka és Jakabos Zsuzsanna között háziverseny lesz, mert a másik két nevezett, a dél-afrikai Carina Brand – nincs nevezési ideje – és a hazai Laila Khaled Radi, aki sokkal, 50 másodperccel gyengébb nevezési idővel rendelkezik. Mindez persze nem zavarja őket, beúsznak majd a 3-4. helyen és felveszik az ezért járó 500, illetve 400 eurót.

50 női hát:
Hét induló, köztük Hosszú, itt sincs selejtező.

200 női hát:
Hosszúnak itt sem lesz nehéz dolga – Julija Jefimova a nevezettek között van, de ő mellúszó-specialista –, ugyanis itt sem jött össze még egy döntőnyi mezőny sem. Így a hat nevezett mindegyike mehet majd a pénztárhoz a döntőt követően.

400 női gyors:
Nyolc induló, közte Jakabos és Hosszú, mellettük két kínai, egy-egy spanyol, holland, dél-afrikai és orosz lány úszik a dollárt jelentő helyezésekért.

50 női gyors:
Hosszúnak egyedül 50 gyorson kell selejteznie. Itt már összejött 14 úszó, de 25,96-os idővel innen sem volt számára ördöngösség a döntőbe jutás. Hetedik legjobb időt úszta, de ha délután megelőzi a nála kétezreddel jobbat úszó belga Kimberly Buyst, már itt is sikerült 200 dollárt keresnie.

Megjegyzendő, a második versenynapon, pénteken, 400 vegyesen sem lesz nehéz dolga a két magyar lánynak, ugyanis ott is csak négyen neveztek. Itt a spanyol Alba Vazquez Ruiz és az orosz Vitalina Simonova próbálja majd megszorongatni őket.

És akkor a váltó:

Az igazi vicc ez. Dohában 4 x 100 méteres mixed vegyes-, és gyorsváltót rendeznek. Előbbiben négy, utóbbiban három nemzet vesz részt. Váltóban 3000, 2000, 1000 dollárt ér egy-egy érem.

Múlt héten, a hasonló színvonalú kazanyi versenyen Hosszú Katinka 11500-, Jakabos Zsuzsa 5300 dollárt keresett. Verrasztó 3800-at, de még az igazán középszerű úszónak számító Dudás Dániel is behúzott 2600 dollárt.

Tényleg az a hülye, aki nem hajlandó lehajolni a talált pénzért.

Budapesti világkupa:

Nem árt emlékeztetni magunkat arra a tényre, hogy a világkupa-sorozat negyedik állomása Budapesten, a Duna Arénában lesz október 4. és 6. között. Az európai helyszínnek köszönhetően itt azért komolyabb mezőny és valamennyi számban valós verseny várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik